Παράνομες και Πλασματικές Λειτουργικές Υπεραριθμίες

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 232 /19-8-2023

Λειτουργικές Υπεραριθμίες Κλειστών Σχολείων

Να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ οι υπολογισμοί επί χάρτου που περικόπτουν ανάγκες και θέσεις εργασίας, χωρίς πραγματικά δεδομένα 

Να ανακληθούν ΑΜΕΣΑ οι παράνομες και πλασματικές υπεραριθμίες

 Οι Fast track διαδικασίες εν μέσω Αυγούστου, ΔΕΝ λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και οδηγούν σε πλασματικά πλεονάσματα

 Για πρώτη φορά στην ιστορία της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής διενεργούνται λειτουργικές υπεραριθμίες τις μέρες γύρω από τον 15Αύγουστο. Οι λειτουργικές υπεραριθμίες ορίζονται πολύ συγκεκριμένα από την εκπαιδευτική νομοθεσία. Η διαπίστωση τους οφείλει να διενεργείται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως ρητώς προβλέπεται από τη νομοθεσία και όχι για τυπικούς λόγους, αλλά για απόλυτα ουσιαστικούς. Η κρίση πλεονασμάτων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις απουσίες των υπηρετούντων εκπαιδευτικών και τις τρέχουσες, πραγματικές ανάγκες των σχολείων, όπως:

  • τον πραγματικό αριθμό μαθητών και τμημάτων που φυσικά είναι ακόμη μεταβλητός, εφόσον αναμένονται οι μεταγραφές του Σεπτεμβρίου
  • τις πραγματικές ανάγκες για ολοήμερο
  • την κάλυψη όλων των ωρών των ειδικοτήτων με τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και όχι με περισσεύματα ωρών άλλων εκπαιδευτικών
  • την κάλυψη των αναγκών αντισταθμιστικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής με σπάσιμο των τμημάτων, όπου υπάρχει πληθώρα διαγνώσεων και με
  • τις απαραίτητες ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας στα τμήματα και τον εξ αρχής ορισμό ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας στο πρόγραμμα.
  • Τον χωρισμό όλων των πληθωρικών τμημάτων με βάση τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος. Κανένα τμήμα με πάνω από 25 μαθητές και καμιά μετακίνηση μαθητή σε άλλο σχολείο με σκοπό να μην γίνει διχοτόμηση του τμήματος.
  • Την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και των παιδιών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων στα πρωινά σχολεία και νηπιαγωγεία.
  • Τον υπολογισμό των αναγκών των σχολείων και των επιπλέον ωρών που προκύπτουν από το ωράριο των διευθυντών και υποδιευθυντών, τις σχολικές βιβλιοθήκες, τις άδειες κτλ.

Οποιαδήποτε κρίση πλεονασμάτων γίνεται, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη νομοθεσία, αλλά και όλες τις παραπάνω απαραίτητες παραμέτρους, οδηγεί σε πλασματικές υπεραριθμίες που πρόκειται να πλήξουν σοβαρά τη λειτουργία των σχολείων τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και να δημιουργήσουν τετελεσμένα περικοπών και αδικίες, σε ότι αφορά τα δικαιώματα και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών. Συγχρόνως θα προκαλέσουν μια διαρκή αναστάτωση στα σχολεία, καθώς θα προκύψουν νέα κενά σε πολλά σχολεία όπου θα έχουν ήδη μετακινηθεί εκπαιδευτικοί, ως υπεράριθμοι και ακολούθως φυσικά θα έχουν δικαίωμα να επανέλθουν στο σχολείο της οργανικής τους, κατά προτεραιότητα.

Η Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αυθαιρεσίες του Υπουργείου παιδείας που προφανώς βιάζεται να επιβάλει ατζέντα περικοπών, προχωράει μέσα στον 15Αύγουστο και κυνηγά τους εκπαιδευτικούς στις παραλίες, ώστε να κάνουν θετικές και αρνητικές δηλώσεις.  Με διαδικασίες fast track που καταστρατηγούν όλα τα προαναφερθέντα και μάλιστα εμφανίζουν μια τελείως πλασματική εικόνα υποεκτίμησης των πραγματικών αναγκών των σχολείων. Πρόκειται για μια στρέβλωση που οδηγεί στο να κριθούν υπεράριθμοι συνάδελφοι που είναι πραγματικά απολύτως απαραίτητοι για τα σχολεία τους, στα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπληρώνουν το ωράριό τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαφαινόμενη υπεραριθμία στο 3ο Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου, όπου ο σύλλογος μας έχει θέσει το αίτημα να λειτουργήσει κανονικά το 2ο τμήμα του νηπιαγωγείου,  με τη διεύθυνση σε συνάντηση πριν το κλείσιμο της χρονιάς να δηλώνει ότι το εξετάζει αρκεί να έχουμε αναγκαίους μαθητές. Τώρα κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, επιδιώκοντας να επιβάλει τελικά οριστικά το κλείσιμο του 2ου τμήματος,    επιμένοντας στη μετακίνηση 2 παιδιών από το 3ο στο 2ο νηπιαγωγείο και την δημιουργία ενός τμήματος 25 παιδιών, παρόλο που παρουσιάστηκαν ακόμα 3 παιδιά που ζητάνε μεταγραφή, η οποία θα φανεί το Σεπτέμβριο!

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τετελεσμένα.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δε θα δεχτούμε με κανένα τρόπο στην Ανατολική Αττική πλασματικές υπεραριθμίες και συγκάλυψη των κενών στη λογική των περικοπών και με όρους εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα την περικοπή των μορφωτικών και των εργασιακών δικαιωμάτων. Κάθε χρόνο αποδεικνύεται ότι όλο το προσωπικό είναι αναγκαίο για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και ότι οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Απαιτούμε:

  • Την ΑΜΕΣΗ αναίρεση των πλασματικών και παράνομων υπεραριθμιών
  • Χωρισμό όλων των πληθωρικών τμημάτων με βάση τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος με συνυπολογισμό των νέων μαθητών από τις μεταγραφές Σεπτεμβρίου.
  • Καμία μετακίνηση μαθητή σε άλλο σχολείο για λόγους εξοικονόμησης τμημάτων
  • Για κάθε δύο τμήματα ολοημέρου, ορισμό ενός/μίας δασκάλου/ας υπεύθυνου/ης,  ώστε να μην μετατραπεί σε φύλαξη όπου κάθε ώρα θα μπαίνει και διαφορετικός δάσκαλος
  • Κάλυψη συνολικά των κενών από τις αναγκαίες ειδικότητες
  • Κάλυψη με έναν εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής για κάθε διάγνωση σε παράλληλη στήριξη
  • Τις απαραίτητες ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας στα τμήματα
  • Δύο νηπιαγωγούς για κάθε ολοήμερο νηπιαγωγείο

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail