Να εγκαταλείψει τώρα η Κεραμέως τα σχέδια για ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ 40 ΔΗΜΟΥΣ (μεταξύ αυτών Δήμος Σαρωνικού & Παιανίας) ΚΑΙ το διπλό δίκτυο σε νηπιαγωγεία και παιδικούς και την παροχή υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τους δήμους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 163-18/7/19                                                               Προς: τα μέλη

                                                                   Κοιν: ΥΠΑΙΘ, Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής

     Ένωση Γονέων Δήμου Σαρωνικού

Να σημάνει συναγερμός για την υπεράσπιση του Δημόσιου νηπιαγωγείου και την άμεση και πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στην πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  και  εφαρμόζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της για την εκπαίδευση προβαίνει σε κάποιες από τις πιο αντιδραστικές τομές.
1. Διαχωρίζει την έρευνα από το Υπουργείο Παιδείας.
2. Καλεί ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας.
3. Δηλώνει ότι σκοπεύει να καταργήσει το πανεπιστημιακό  άσυλο
4. Συναντάται αρχικά με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ  και ανακοινώνει ότι σχετικά με τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ζητούμενο  να βρίσκουν θέση σε «δομές προσχολικής αγωγής».

Τη δεύτερη εβδομάδα Τρίτη 15/7/2019 συναντήθηκαν στο Υπουργείο παιδείας η Διδασκαλική Ομοσπονδία με  την Υπουργό και την Υφυπουργό παιδείας κυρίες Κεραμέως και Ζαχαράκη με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, όπου λίγο ως πολύ επιβεβαιώθηκαν όλα τα παραπάνω.

Η Υπουργός με την Υφυπουργό δήλωσαν ότι παρουσιάζονται προβλήματα περίπου σε 40 Δήμους  στην εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από την νέα χρονιά (19-20) ενώ πρόκειται για δήμους οι οποίοι έχουν συνυπογράψει την ένταξή τους στην  υποχρεωτικότητα.

Ανάμεσα σ αυτούς βλέπουμε να φιγουράρουν και δύο δήμοι που είναι στις περιοχές ευθύνης του συλλόγου μας (ο δήμος Σαρωνικού και ο δήμος Παιανίας – Γλυκών Νερών). Για τους 40 αυτούς δήμους  μετά από διερεύνηση με τους περιφερειακούς διευθυντές και με τη ΔΟΕ σκέφτονται να ζητήσουν αναστολή εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Αναφέρονταν διαρκώς σε δομές και αρνήθηκαν, παρ΄ όλο που δέχτηκαν ισχυρή πίεση από το ΔΣ της ΔΟΕ, να αναφέρουν τη λέξη νηπιαγωγείο και να ξεκαθαρίσουν, ότι τα παιδιά 4-6 ετών σύμφωνα και με το νόμο έχουν δικαίωμα να φοιτήσουν στο Δημόσιο νηπιαγωγείο επομένως η πολιτεία έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει τη φοίτηση.

Έμειναν ουσιαστικά  αναπάντητα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ σε περίπτωση αναστολής:

  • πώς θα καλυφθούν τα παιδιά που έχουν ήδη εγγραφεί θα μείνουν εκτός του Δημόσιου Νηπιαγωγείου(;) και
  • αν θα εφαρμοστεί η εξαγγελία της κυβέρνησης για χορήγηση κουπονιών (vouchers) αξίας 180 ευρώ το μήνα για διάρκεια δέκα μηνών προς τους γονείς(;) χρηματοδοτώντας στην πράξη την φυγή των παιδιών από το δημόσιο νηπιαγωγείο σε ιδιωτικά  και  ουσιαστικά υπονομεύοντας το Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Η πραγματική εικόνα

Ο σύλλογός μας με εκπαιδευτικούς και γονείς έχει δώσει μάχη για την πλήρη εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Με τον αγώνα αυτό πετύχαμε την ένταξη όλων των δήμων εκτός από το δήμο Μαρκοπούλου ο οποίος υπέγραψε την ένταξή του στην υποχρεωτικότητα τον επόμενο χρόνο (΄20-΄21) .  Αναλυτικά η πορεία των ενεργειών μας για την πορεία εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής στους δήμους ευθύνης του συλλόγου  για το σχ. έτος 2019-2020 καθώς και οι παρεμβάσεις -κινητοποιήσεις  και επικοινωνίες με όλους τους δήμους και ιδιαίτερα το Δήμο Σαρωνικού και Παιανίας είναι  αναρτημένες στην ιστοσελίδα του συλλόγου.

 Για το Δήμο Σαρωνικού

Ήδη ο δήμος Σαρωνικού έχει ολοκληρώσει την επιπλέον αίθουσα στο Νηπιαγωγείο της Παλαιάς Φώκαιας, έχει επιπλέον αίθουσες στα νηπιαγωγεία στο Λαγονήσι και μετά τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και γονέων έχει δρομολογήσει την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την ανάθεση των τελευταίων έργων που θα ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να παραδοθούν τόσο οι δύο νέες αίθουσες στο 2ο Νηπιαγωγείο Καλυβίων όσο και η επιπλέον αίθουσα στο Νηπιαγωγείο Σαρωνίδας. Εναλλακτικά αν για οποιοδήποτε απρόβλεπτο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των δύο αιθουσών θα διατεθεί ο χώρος του ΚΔΑΠ στα Καλύβια.  

Για την Παιανία

Αντίστοιχα στην  Παιανία έχει προχωρήσει κατά τα 2/3 το έργο με την στέγαση των επιπλέον τμημάτων νηπιαγωγείου στο κτίριο του παλιού 1ου Δημοτικού σχολείου – η περιοχή Γλυκών Νερών δεν είναι στην ευθύνη του συλλόγου μας και δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε εμείς για αυτή.

Την εικόνα αυτή αποστείλαμε συγκεκριμένα και αναλυτικά και στη ΔΟΕ προκειμένου να αποδομηθεί η ψεύτικη εικόνα του Υπ.  Παιδείας.

Οι πρώτες ενέργειές της δείχνουν ότι η ηγεσία του  Υπ. Παιδείας επιδιώκει να δημιουργήσει προσχήματα για να ακυρώσει την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής / εκπαίδευσης σε Δήμους που έχουν προσυπογράψει και έχουν ενταχθεί στην υποχρεωτικότητα από το Νοέμβρη του 2018. Έντεχνα μιλάει για δομές προκειμένου και να ανοίξει ο δρόμος για το διπλό δίκτυο και στη συνέχεια την επιλογή από τους γονείς της δομής φοίτησης  (παιδικός σταθμός / νηπιαγωγείο). Ανοίγει έτσι  το δρόμο στα voucher με απώτερο στόχο  μέρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης να παρέχεται από τους δήμους.

Η κύρια ευθύνη της κυβέρνησης δεν είναι να καταγράφει τα προβλήματα και να κάνει τον «τροχονόμο των παιδιών»  για το που θα πάνε αλλά 

  • να δώσει άμεσες λύσεις για την φοίτηση όλων χωρίς προβλήματα στο δημόσιο νηπιαγωγείο!
  • να ελέγξει τι μέτρα πήραν οι δήμοι που έχουν συναινέσει – με πρώτο από όλους τον ίδιο τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ -εδώ και ένα χρόνο σχεδόν που συνυπέγραψαν την υποχρεωτικότητα για να λύσουν το πρόβλημα της σχολικής στέγης
  • ποια είναι ακριβώς τα προβλήματα που απομένουν και κατά πόσο τεκμηριώνεται ότι δεν είναι αντιμετωπίσιμα εφόσον σε γενικές γραμμές οι εγγραφές δεν ξεπέρασαν τις προβλέψεις
  • τι έχουν κάνει εδώ και τόσα χρονιά οι Δήμοι για να απαλλαγούμε από τη μάστιγα των δεκάδες προκάτ (που τώρα θυμήθηκαν ότι δεν θέλουν!)
  • ποια είναι τα έκτακτα μέτρα του Υπ. Παιδείας για την άμεση αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων δεν έχουν λυθεί
  •  ποιο είναι το νέο πρόγραμμα με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για σχολική στέγη εξοπλισμό και μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών που εξαγγέλλει ( δεν ξεχνάμε ότι όχι μόνο το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά και  η Υπουργός παιδείας και το κόμμα της ως αντιπολίτευση κατήγγειλαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την έλλειψη χρηματοδότησης και μέτρων για την υλοποίηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης
  • πώς θα καλύψει τα κενά και τις ελλείψεις

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ 2ΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΘΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΕ ΟΟΣΑ

Ο σύλλογος συνεχίζει τον αγώνα για την καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής / εκπαίδευσης. Με βάση τα δεδομένα (μαθητικό δυναμικό και κτιριακή υποδομή) θεωρεί ότι μπορούν να ολοκληρωθούν τα μέτρα ώστε  να εφαρμοστεί άμεσα από τη σχολική χρονιά 2019-2020 η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο (και δωρεάν) νηπιαγωγείο και στους δύο Δήμους της περιοχής μας και απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ τη σχετική πολιτική απόφαση και την άμεση κάλυψη των αναγκαίων κονδυλίων και μέτρων για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των νέων νηπιαγωγείων.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΡΑ – Το Υπουργείο Παιδείας και οι Δήμοι να βρουν ΑΜΕΣΑ  τη λύση των προβλημάτων

                                                                      Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                                                                        Ο γραμματέας

Βιολέττα Πατέλη                                                                           Γιάννης Ρούπας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail