Να δοθεί λύση τώρα για την έρευνα στο 4ο Δ.Σ. Μαρκοπούλου και να σταματήσει η στοχοποίηση των εκπαιδευτικών # Στήριξη στο σύλλογο διδασκόντων του 4ου Δ.Σ. Μαρκοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ: 132/ 17-3-2019                Προς: Υπ. Παιδείας, Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, Δήμο Μαρκοπούλου,

συλλόγους και Ένωση  γονέων Δ. Μαρκοπούλου, τα μέλη

 

Σε συνέχεια της ανακοίνωσής  μας Με αφορμή τις μετρήσεις για την ποιότητα αέρα σε προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες και το παρατεταμένο πλέον πρόβλημα της σχ. στέγης στο Δήμο Μαρκοπούλου και  βάσει των νέων δεδομένων όπως αυτά διαμορφώνονται από της στάσης της Δημοτικής Αρχής, της Δ/νσης ΠΕ. Αν. Αττικής και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 4ου Δ.Σ. Μαρκοπούλου έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Εκπαιδευτικοί και γονείς είμαστε στο ίδιο μετερίζι, αυτό του αγώνα για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα για όλα τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μας. Εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε κάθε μέρα με τους μαθητές μας, στα ίδια κτίρια, στους ίδιους χώρους, τα δικά μας παιδιά φοιτούν στα ίδια σχολεία και αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα ίδια προβλήματα. Δεν είμαστε κάπου αλλού ούτε βλέπουμε και σχολιάζουμε, είμαστε παρόντες και συμπάσχουμε καθημερινά, ως άνθρωποι, ως επιστήμονες και ως γονείς. Οι Συνάδελφοι του 4ου Μαρκοπούλου είναι ανάγκη να στηριχτούν και να προστατευτούν από όλους μας, γιατί είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τα προβλήματα της σχολικής στέγης ούτε και για τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στη σχολική μονάδα.

Καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη  Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής  που, ενώ την Τετάρτη 13/3/19 πραγματοποιήθηκε μαζικότατη αποχή μαθητών  στο 4ο Δ.Σ. Μαρκοπούλου και το θέμα συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κωφεύει τόσο στα αιτήματα του σχολείου (προφορικά και γραπτά ) για γραπτή απάντηση  με στόχο την άμεση  επίλυση του επίμαχου ζητήματος  όσο και στις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας του Δ.Σ του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου».  Επιτέλους η Δ/νση και το Υπ. Παιδείας οφείλουν να απαντήσουν εγγράφως καθώς σύμφωνα με το  θεσμικό πλαίσιο αυτοί έχουν την αρμοδιότητα  που θα δώσει τόσο την έγκριση καταλληλότητας-εισόδου για οποιαδήποτε ερευνητική ομάδα όσο και  για τη  διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας. Δηλ. π.χ. αν η ερευνητική ομάδα αφορά μια ιδιωτική εταιρεία ποιος θα έκρινε την καταλληλότητα;  Κάθε ερευνητική ομάδα από το οποιοδήποτε ίδρυμα είναι αυτοδίκαια αποδεκτή;  Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι παρά το ότι ο συλ. Διδασκόντων  συμφωνεί  ανεπιφύλακτα με τη συγκεκριμένη έρευνα και ομάδα που προτείνει ο συλ. γονέων, το θεσμικό πλαίσιο δεν του επιτρέπει να αποφασίσει  μονοσήμαντα θετικά και να αδειοδοτήσει  μόνος του κάτι που αποτελεί  ευθύνη των προϊσταμένων αρχών και του Υπουργείου Παιδείας.

Καταγγέλλουμε τη  Δημοτική Αρχή η οποία, από τη μεριά της,  δια της αντιδημάρχου  Παιδείας αρχικά αρνούνταν να υπογράψει τη διεξαγωγή της έρευνας. Απαιτούσε να  υπογράψουν πρώτα οι εκπαιδευτικοί  του σχολείου για το επίδικο ζήτημα και σε επόμενη φάση με  απαντητική επιστολή αναφέρει ότι δεν είναι ευθύνη του Δήμου η έγκριση διεξαγωγής της έρευνας. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος βάσει του θεσμικού πλαισίου «για θέματα υγιεινής και κτιριακών υποδομών του σχολείου». Έχει την  υποχρέωση να κινεί όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να ελέγχεται η καταλληλότητα των σχ. αιθουσών. Παρ΄ όλα αυτά συνεχίζει να αποποιείται των μεγάλων ευθυνών όχι μόνο για το ζήτημα ελέγχου ποιότητας του αέρα στα  container του 4ου Δ.Σ αλλά και για την ύπαρξη 31 προκάτ  αιθουσών σε 6 σχ. μονάδες του Δήμου.

Επαναλαμβάνουμε τη σαφή τοποθέτηση του συλλόγου  μέσω της 1ης ανακοίνωσης που κοινοποιήσαμε τόσο στη Δ/νση και το Υπ. Παιδείας όσο και στο Δήμο ότι απαιτούμε να σταματήσουν να « ρίχνουν το μπαλάκι»  αποκλειστικά στο συλ. Διδασκόντων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που δεν ευθύνονται, και να δώσουν άμεσα άδεια για τη διεξαγωγή της έρευνας που δικαίως αιτούνται γονείς και εκπαιδευτικοί.

Θεωρούμε επικίνδυνη και απαράδεκτη την επιλογή του συλλόγου γονέων πού ενώ είχε λάβει την ανακοίνωση του συλλόγου μας ( 12/3 )  με όλες τις  απαραίτητες πληροφορίες  συνεχίζει  να  στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα με την ανακοίνωσή  που επέδωσε στο σχολείο την Τετάρτη 13/3 ,  μέρα της αποχής αλλά και με τις δημόσιες δηλώσεις στα ΜΜΕ  επιμένει να εμφανίζει  το  συλ. διδασκόντων  ως  συνυπεύθυνο  για το μπλοκάρισμα της διεξαγωγής της έρευνας.  Ποιον εξυπηρετεί η  αθώωση της Δ/νσης και του Υπ.  Παιδείας ; Ακόμα και αν δεν γνωρίζουν το θεσμικό πλαίσιο δεν καταλαβαίνει ο καθένας ότι με μια γραπτή απόφαση του προϊστάμενου των εκπαιδευτικών θα είχε λήξει το ζήτημα από την αρχή;  Είναι απολύτως καθαρό πως σε τίποτα δεν  εξυπηρετεί την επιβολή διεξαγωγής της έρευνας η επιμονή να παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί  του σχολείου ως οι βασικοί, μαζί με το Δήμο, υπεύθυνοι για την παρεμπόδισή της και απορούμε γιατί συνεχίζεται ακόμη.

Δεν έχει κανείς δικαίωμα να  διαστρεβλώνει την πραγματική στάση των εκπαιδευτικών  και να τους εκθέτει δημόσια. Πόσο μάλλον για μια πρωτοβουλία όπως αυτή, η οποία είναι σωστή και με την οποία συμφωνούν απολύτως.

Υπενθυμίζουμε ότι  ο σύλλογος « Κ. Σωτηρίου» και όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν και υπηρετούν 10 χρόνια τώρα στο 4ο Δ.Σ. Μαρκοπούλου  πρωτοστάτησαν  σε όλες τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις για αξιοπρεπή στέγη σε συνεργασία πάντα με την Ένωση και τους συλ. γονέων του Δήμου.

Τους καλούμε να επανεξετάσουν τη θέση τους – να σταματήσουν την παντελώς άδικη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών του σχολείου και να συνεχίσουμε  από κοινού τον αγώνα τόσο για την επιβολή της διεξαγωγής της έρευνας, συνεχίζοντας τις  πιέσεις προς τους υπεύθυνους όσο και τη μάχη για την επίλυση με οριστικό τρόπο του τεράστιου προβλήματος της σχολικής στέγης στον δήμο.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στο συλ. Διδασκόντων που στοχοποιείται άδικα από όλες τις μεριές και θα συνεχίσουμε κάθε αναγκαία  πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος.

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                                                                        Ο γραμματέας

Βιολέττα Πατέλη                                                                                Γιάννης Ρούπας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail