Μεγάλη συγκέντρωση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών για το δικαίωμα στη δωρεάν μεταφορά στα σχολειά

Print Friendly, PDF & Email
Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής (2/10/14 ) Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι φορέων Γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη, εκπρόσωποι 4 συλλογων εκπαιδευτικών (Ε΄ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Α΄ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, Συλλογος εκπ. ΠΕ “Κώστας Σωτηρίου” και Σύλλογος εκπ. ΠΕ Δυτ. Αττικής) καθώς και μαθητές από σχολεία της Αττικής.
Το ψήφισμα που κατέθεσαν το συντονιστικό συλλόγων γονέων από 20 συλλόγους και 3 Ενώσεις Γονέων από την Αν.  και Δυτ. Αττική:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Γέρακας, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Προς:
1. Υπουργείο Εσωτερικών Υ/ο κάθε αρμοδίου
2. Υπουργείο Οικονομικών Υ/ο κάθε αρμοδίου
3. Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Υ/ο κάθε αρμοδίου
4. Περιφερειάρχη Αττικής, κα Ρένα Δούρου

Κοινοποίηση:
1. κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας Αττικής
2. κ.κ. Περιφερειακούς Συμβούλους Περιφέρειας Αττικής
3. ΑΣΓΜΕ
4. Ομοσπονδία Αττικής
5. Ενώσεις Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων
6. Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων
7. Συνδικαλιστικούς Φορείς Εκπαιδευτικών
8. Δημάρχους & Δημοτικούς Συμβούλους Δήμων Αν. Αττικής
9. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Θέμα: Μεταφορά Μαθητών
Κύριοι,
Εμείς, οι γονείς  και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της Ανατολικής Αττικής, των Ειδικών Σχολείων, του Μουσικού Παλλήνης & του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα, αφού συμμετείχαμε σε Διασυλλογική Σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη  30/09/2014 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Καλλιτεχνικού  Γυμνασίου Γέρακα, συγκλίνουμε στα εξής:

Το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών είναι πρωτίστως πολιτικό. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη μνημονική πολιτική δραστικών περικοπών. Απορρέει από τη θεοποίηση του κέρδους και των νόμων της αγοράς, μιας δηλαδή οικονομίστικης αντίληψης που μεταφράζει την υποχρέωση της πολιτείας για απρόσκοπτη μεταφορά, σε ευρώ ανά δρομολόγιο . Εκτιμούμε ότι το σύνολο των μαθητών και των χιλιάδων οικογενειών που πλήττονται, είναι το ανθρώπινο μέγεθος βάσει του οποίου πρέπει να εκτιμηθούν οι συνέπειες αυτών των αποφάσεων. Η δημόσια, δωρεάν και ασφαλής μεταφορά των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους και δικό μας, ως φορολογουμένων πολιτών.

Κανείς από μας δεν ευθύνεται για την απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ η κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες στην περιφέρεια  και η περιφέρεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο…

Για εμάς η λύση είναι ξεκάθαρη και δεν υποχωρούμε αν δεν επιτευχθεί ο στόχος. Γι’ αυτό απαιτούμε και διεκδικούμε:

1). Να ξεκινήσουν ΤΩΡΑ όλα τα δρομολόγια μεταφοράς των παιδιών μας προς και από τα σχολεία τους, χωρίς καμία εξαίρεση κανενός μαθητή.

Προειδοποιούμε ότι, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για όσο διάστημα χρειαστεί απαιτώντας :

1. Να καταργηθεί η υπ’ αριθμ. 24001/11.06.2013 KYA.

2.  Να θεσπιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα, ανταποκρινόμενο στις πραγματικές ανάγκες των      μαθητών, τις ηλικιακές ή άλλες ιδιαιτερότητές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου .

3. Να συσταθεί δημόσιος φορέας για τη μεταφορά των μαθητών, που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνησή τους, άνευ αποκλεισμών και χιλιομετρικών περιορισμών.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ .

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΩΧΥΡΩΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Ακολουθεί λίστα των σχολείων

ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ
Λύκειο Αναβύσσου
Γυμνάσιο Αναβύσσου
2ο Δημοτικό Αναβύσσου
2ο Νηπιαγωγείο Αναβύσσου

ΑΧΑΡΝΑΙ
Ειδικό δημοτικό σχολειό
ΓΕΡΑΚΑΣ
2ο Λύκειο
ΖΕΦΥΡΙ
Ειδικό Σχολειό
ΚΕΡΑΤΕΑ
2Ο Δημοτικό
4ο Δημοτικό
Λύκειο
Γυμνάσιο
ΛΑΥΡΙΟ
1ο Δημοτικό
2ο Δημοτικό
3ο Δημοτικό
Ειδικό Δημοτικό Λαυρίου
1ο Γυμνάσιο
2ο Γυμνάσιο
Γενικό Λύκειο
ΕΠΑΛ
ΠΑΙΑΝΙΑ
2ο Γυμνάσιο
ΠΑΛΛΗΝΗ
1ο Γυμνάσιο Παλλήνης
ΠΙΚΕΡΜΙ
2ο Δημοτικό
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
2ο Δημοτικό
2ο Γυμνάσιο
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΕΝΩΣΕΙΣ :
ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΠΑΙΑΝΙΑΣ-ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ρ. Δούρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη μεταφορά των μαθητών:
“Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε το στρεβλό και άκρως προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο”
Media preview
Media preview

 

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και οι γονείς των μαθητών Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων απαιτούν από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να συνεχιστεί η μεταφορά των μαθητών χωρίς καμία καθυστέρηση, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα, σε πολλές περιοχές οι μαθητές δε μετακινούνται με μισθωμένα μέσα.
Ζητούν επίσης, να καλυφθούν όλα τα δρομολόγια που υπάρχουν, χωρίς καμία κατάργηση και επιπλέον να καλυφθεί η ανάγκη για μεταφορά των μαθητών όπου προκύπτουν νέα δρομολόγια. Για όσο δε μπαίνουν δρομολόγια, ζητούν πάσο δωρεάν μεταφοράς για όλους τους μαθητές.
Τονίζουν, τέλος, ότι πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών.

“‘Οχι” του ΟΑΣΑ στη δωρεάν μετακίνηση μαθητών

Σε συνάντησή τους την Τρίτη με με τον πρόεδρο και τον διευθυντή κομίστρων του ΟΑΣΑ, ζήτησαν δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μην κόβονται πρόστιμα σε μαθητές και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα κατά τα οποία ελεγκτές κατέβαζαν τα παιδιά από τα λεωφορεία κατά τη διάρκεια του ελέγχου.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των γονέων εισέπραξαν την άρνηση των υπευθύνων του ΟΑΣΑ, οι οποίοι απέκλεισαν την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία που δεν έχει δικαίωμα να ασκεί κοινωνική πολιτική, εκτός κι αν υπάρξουν εντολές από το υπουργείο Παιδείας ή Μεταφορών.
Με αυτά τα δεδομένα η Ομοσπονδία Γονέων δηλώνει ότι θα συγκεντρώνονται τα όποια πρόστιμα προκύπτουν προς μαθητές από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων και με κινητοποιήσεις στα γραφεία του Οργανισμού, θα διεκδικούν τη διαγραφή τους.

Μουσική “απόβαση” στο κέντρο της Αθήνας έκαναν σήμερα το πρωί, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί των μουσικών σχολείων και των σχολείων ειδικής αγωγής, ζητώντας άμεση λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Στις 3.30 το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει και παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου θα συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς μαθητών.

13:00 Γεμάτη η Κλαυθμώνος με παιδιά και γονείς Μουσικών και Ειδικών Σχολείων, οι οποίοι με όργανα και τρελό κέφι ζητούν να δωθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.
Media preview
Media preview
Φωτό: dromografos
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail