Επανήλθε το ίδιο αιφνιδιαστικά η εγκύκλιος για την ατομική αξιολόγηση-ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ -Συνάντηση όλων των νηπιαγωγών του συλλόγου ΤΡΙΤΗ 11/11/14, 4.30μμ στο 1ο-2ο Νηπιαγωγείο Μαρκόπουλου -Συνάντηση των διευθυντών την Πέμπτη 13/11/14, στις 6.30μμ στο 1ο ΔΣ Μαρκόπουλου

Την Παρασκευή 7.11.2014, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, απέστειλε το Υπ. Παιδείας την εγκύκλιο με την οποία επαναφέρει εσπευσμένα το ζήτημα της αξιολόγησης των δ/ντων και των προισταμένων νηπιαγωγείων, καλώντας τους να καταχωρίσουν και να επιβεβαιώσουν τους αξιολογητές τους, έως τη Δευτέρα 10.11.2014!!! Πρόκειται για την εγκύκλιο 20-10-2014 με μόνη αναπροσαρμογή στο χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών (κατάθεση φακέλου κλπ).

Ο σύλλογός μας καλεί τους/τις διευθυντές/προϊσταμένες:

• Να αξιοποιήσουν την απεργία– αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης που έχει κηρύξει η ΔΟΕ και να μην κάνουν καμία από τις ενέργειες που ζητά η νέα εγκύκλιος.
    -Να μη συμπληρώσουν τα στοιχεία και να μην καταθέσουν φάκελο για την αξιολόγησή τους.
  • Ο σύλλογός μας για να υπερασπιστεί έμπρακτα και συλλογικά την απόφασή για την απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση:
  1. Καλεί σε Συνάντηση όλων των νηπιαγωγών του συλλόγου ΤΡΙΤΗ 11/11/14, στις 4.30μμ στο 1ο-2ο Νηπιαγωγείο Μαρκόπουλου
  2. Καλεί σε Συνάντηση των διευθυντών την Πέμπτη 13/11/14, στις 6.30μμ στο 1ο ΔΣ Μαρκόπουλου
  • -Καλεί τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία να πάρουν έμπρακτα θέση και να υπερασπιστούν την εναντίωση στην αξιολόγηση, δηλώνοντας συμμετοχή στην απεργία-αποχή ώστε να μην προχωρήσει η αυτοαξιολόγηση.
  • Καλεί τη ΔΟΕ να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για την έμπρακτη υπεράσπιση και υλοποίηση των αποφάσεων της και της απεργίας – αποχής από τις διαδικασίες αξιολόγησης χωρίς άλλη καθυστέρηση και να ανταποκριθεί όπως έχει υποχρέωση στα αιτήματα των συλλόγων.

για το ΔΣ
ο προεδρος                                                                            ο γραμματέας
Κ Τουλγαρίδης                                                                        Γ. Ρούπας

Παραθέτουμε την εγκύκλιο με νέες καταληκτικές ημερομηνίες

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: «Εφαρμογή της αξιολόγησης στο πλαίσιο του Π.Δ. 152/2013»

Σε συνέχεια του εγγράφου Α-71/115305/Δ2/22-07-2014 και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Περιφερειακών Δ/ντών Εκπαίδευσης, των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, των Προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης, των Σχολικών Συμβούλων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και των Δ/ντών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης έπεται: α) η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ., των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και β) των προϊσταμένων και υπευθύνων, όπως αυτοί ορίζονται από το άρθρο 1 του Π.Δ. 152/2013 (περιπτώσεις ι΄έως ιθ’, κ’ και κα’).
Η αξιολόγηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (πρώην Σ.Ε.Κ.), των προϊσταμένων ολιγοθεσίων Δ.Σ. και των προϊσταμένων Νηπιαγωγείων αφορά, σε πρώτη φάση, τις προβλεπόμενες κατηγορίες: Κατηγορία Ι. Άσκηση διοικητικού και οργανωτικού έργου, Κατηγορία ΙΙ. Άσκηση του έργου της εποπτείας και της αξιολόγησης (εξαιρείται η υποκατηγορία αα) Διοικητική αξιολόγηση εκπαιδευτικών) και Κατηγορία V. Επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενώ η αξιολόγηση των προϊσταμένων και υπευθύνων της ως άνω περίπτωσης β) αφορά το σύνολο των προβλεπομένων από το άρθρο 3 του ως άνω Π.Δ. κριτηρίων (με εξαίρεση την αξιολόγηση προσωπικού ή μελών ομάδας).
Οι διαδικασίες και η σχετική αξιολόγηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με τις συνημμένες οδηγίες όσον αφορά τη συγκρότηση αναγκαίων ομάδων εργασίας σε επίπεδο Ι.Ε.Π. και κάθε Εκπαιδευτικής Περιφέρειας και τις εν γένει διαδικασίες (χρήση πλατφόρμας αξιολόγησης για την υποβολή portfolio από τους αξιολογουμένους, ημερομηνίες κ.ά.). Επίσης, από το Ι.Ε.Π. θα δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση επιμέρους περιπτώσεων εφαρμογής της ως άνω αξιολόγησης καθώς και για κάθε άλλο σχετικό θέμα που προκύπτει, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΑΔΙΠΠΔΕ.

Ο Υπουργός

Ανδρέας Λοβέρδος

OΔΗΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

1.   Για τις ανάγκες της εφαρμογής της αξιολόγησης λειτουργεί διευρυμένη πλατφόρμα αξιολόγησης με ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
2.    Στο Ι.Ε.Π. με απόφαση του Δ.Σ. συγκροτείται Ομάδα εργασίας με έργο την επέκταση και λειτουργίατης πλατφόρμας αξιολόγησης, τον συντονισμό, την υποστήριξη και τη μηχανογραφική καθοδήγηση των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για την υλοποίηση της αξιολόγησης, σύμφωνα με το Π.Δ. 152/2013 και τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο. Επίσης, η Ομάδα παρακολουθεί την πορεία της αξιολόγησης, διαχειρίζεται, με απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων, τα αρχεία των αξιολογητών και αξιολογούμενων και τροποποιεί τις γενικές ημερομηνίες της κάθε φάσης αξιολόγησης κατόπιν σχετικής εντολής.
3.    Σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης συγκροτείται τριμελής Ομάδα εργασίας με έργο την εν γένει παρακολούθηση των διαδικασιών αξιολόγησης σε επίπεδο Περιφέρειας, την καθοδήγηση αξιολογητών και αξιολογουμένων σε θέματα αξιολόγησης και τη συνεργασία με την αντίστοιχη Ομάδα του Ι.Ε.Π. Επίσης, έχει την ευθύνη να αντιστοιχίζει τους αξιολογητές με τους αξιολογουμένους, να ελέγχει την ορθότητα της καταχώρισης αξιολογητών και αξιολογουμένων, να δίνει απαντήσεις σε σχετικά προβλήματα που θέτουν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και να ενημερώνει την Ομάδα του Ι.Ε.Π. για τυχόν δυσλειτουργίες της πλατφόρμας αξιολόγησης και για τεχνικά προβλήματα ανάρτησης.
4.    Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης ελληνικών σχολείων εξωτερικού συντονίζουν τις σχετικές διαδικασίες στα σχολεία ευθύνης τους και ενημερώνουν την Ομάδα εργασίας του ΙΕΠ για τυχόν δυσλειτουργίες της πλατφόρμας αξιολόγησης και για τεχνικά ή άλλα προβλήματα.
5.    Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης συντονίζουν τις σχετικές διαδικασίες σε επίπεδο Διεύθυνσης και ενημερώνουν την Ομάδα εργασίας της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για τυχόν προβλήματα (τεχνικού ή άλλου χαρακτήρα).
6.    Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:
α) Μέχρι 10/11/2014 κάθε Διευθυντής σχολικής μονάδας ή Εργαστηριακού Κέντρου (πρώην Σ.Ε.Κ.) και κάθε Προϊστάμενος ολιγοθεσίου δημοτικού ή Προϊστάμενος νηπιαγωγείου καταχωρίζει και επιβεβαιώνει στην πλατφόρμα αξιολόγησης (https://www.iep.edu.gr/evaluation)τα στοιχεία της οικείας σχολικής μονάδας, του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων από τους οποίους προβλέπεται να αξιολογηθούν, σύμφωνα με το Π.Δ. 152/2013. Μέσα στην ίδια προθεσμία οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καταχωρίζουν στην πλατφόρμα αξιολόγησης και επιβεβαιώνουν τους αξιολογουμένους και αξιολογητές των περιπτώσεων ι΄ έως ιθ΄, κ΄ και κα΄ της παρούσης εγκυκλίου, αφού προηγουμένως οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης έχουν ορίσει τους Σχολικούς Συμβούλους – αξιολογητές της περίπτωσης ια’ του άρθρου 4 του Π.Δ. 152/2013.
β) HΟμάδα εργασίας κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης επιβεβαιώνει (από 13 έως 15/11/2014) στην πλατφόρμα αξιολόγησης του Ι.Ε.Π. το ορθόν όλων των καταχωρίσεων για τους αξιολογουμένους και τους αξιολογητές της οικείας Περιφέρειας.
γ) Από 12/11/2014 έως και 27/11/2014 ο κάθε αξιολογούμενος καταχωρίζει στην πλατφόρμα αξιολόγησης εκείνα τα στοιχεία που θεωρεί ότι θα πρέπει να θέσει υπόψη των αξιολογητών του (portfolio).
δ) Από 10/11/2014 έως και 27/12/2014 οι αξιολογητές είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως επικοινωνούν με όσους αξιολογούν και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση των δευτέρων και
ε) Από 28/11/2014 έως και 31/12/2014 οι αξιολογητές καταχωρίζουν στην πλατφόρμα αξιολόγησης τις αξιολογήσεις.

Αναλυτικά σχετικά με την εγκύκλιο παραθέτουμε την ΑΠ 107/ 27-10-2014 απόφαση του ΔΣ

Η προσπάθεια αιφνιδιασμού του Υπουργείου ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ/ΙΣΣΑ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ/Η ΣΧ. ΜΟΝΑΔΑΣ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Η ΔΟΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΩΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Το Σάββατο 25/10 κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα σχετικά με εγκύκλιο που αφορά τις διαδικασίες της αξιολόγησης των διευθυντών και των προϊσταμένων των σχολικών μονάδων. Στη συνέχεια, νέα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος (επισυνάπτεται ) αποσύρθηκε προσωρινά. Όποια και να είναι η τύχη της εγκυκλίου και όποιες κι αν είναι οι ημερομηνίες τελικά, ο σύλλογός μας επισημαίνει ότι:

Το υπουργείο προσπαθεί :

• Για άλλη μια φορά να αιφνιδιάσει και να αποφύγει τις αντιδράσεις γιατί ξέρει ότι υπάρχει σημαντικό κομμάτι δ/ντών που δεν έχει κάνει την εξ αποστάσεως επιμόρφωση και φοβάται την ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στην ατομική αξιολόγηση των δ/ντών και προϊσταμένων νηπιαγωγείων. Μάλιστα η πρώτη ενέργεια που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για τους αξιολογούμενους είναι να δηλώσουν το “ποιος είναι ο αξιολογητής τους! Αλήθεια τι χρειάζεται μια τέτοια δήλωση που είναι γνωστή σε όλους ; Θέλει μονο να εξασφαλίσει την αποδοχή από όλους της διαδικασίας και να προκαταλάβει τη συμμετοχή τους.
  • Να δώσει την εικόνα ότι η αξιολόγηση προχωράει κανονικά γιατί βλέπει την μεγέθυνση των αντιδράσεων απέναντι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση με την απεργία – αποχή της ΔΟΕ -ΑΔΕΔΥ. Γι αυτό και διευρύνει το κομμάτι των προς αξιολόγηση και στις προϊσταμένες νηπιαγωγείων ώστε να εμφανίζει – όπως χαρακτηριστικά γράφει το ΕΘΝΟΣ, ότι μετά τους 830 δ/ντές εκπαίδευσης και σχολικούς συμβούλους προχωράει στην αξιολόγηση 13000 προϊσταμένων σχολικών μονάδων. Αυτό είναι άκρως απαραίτητο και για την εξασφάλιση της ροής της χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα – ΕΣΠΑ
  • Αλλά κυρίως και πάνω από όλα θέλει να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του στην εφαρμογή της πολιτικής των Μνημονίων, ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση είναι πολιτικά στριμωγμένη και αμφισβητείται η ικανότητά της να επιβάλλει τα μέτρα. ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που είναι και το ζητούμενο. Αυτό είναι απαραίτητος κρίκος στη συνολική της πολιτική και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που έχουν ετοιμάσει, το οποίο εκτός από τις νέες περικοπές γι όλους, προϋποθέτει την ατομική αξιολόγηση, για να εφαρμοστεί.
  • Γι αυτό βιάζεται και παρόλο που το θέμα του εγγράφου τιτλοφορείται «Εφαρμογή της αξιολόγησης στο πλαίσιο του Π.Δ. 152/2013» παρακάμπτει ακόμα και το ίδιο το Π.Δ. 152. που περιλαμβάνει και την αξιολόγηση του παιδαγωγικού έργου του διευθυντών, μια διαδικασία σαφώς πιο σύνθετη και μακρόχρονη. Αντί για τις δύο επισκέψεις στην τάξη από το σχολικό σύμβουλο προβλέπει “επικοινωνία” αξιολογητή με τον αξιολογούμενο, είτε με συνάντηση είτε “εξ αποστάσεως”!!!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΚΑΝΕΝΑΣ/ΜΙΑ ΔΝΤΗΣ – ΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ/ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΈΝΗ/ΝΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟΥ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ

Ο σύλλογός μας απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους που καλούνται να συμμετέχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης και τους επισημαίνει ότι:

• Έχουν την απόλυτη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη για να ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ούτε στις 29 Οκτώβρη ούτε μετά – να μην καταθέσουν ατομικό φάκελο, συμμετέχοντας στην απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Ο σύλλογος μας καλεί τη ΔΟΕ

• – Να απαντήσει άμεσα στην εγκύκλιο και να οργανώσει επιτέλους τις αντιδράσεις απέναντι στην αξιολόγηση με συγκεκριμένα μέτρα που θα στηρίζουν και θα δεσμεύουν όλους τους συναδέλφους, που καλούνται να συμμετέχουν, ώστε κανένας να μην προχωρήσει. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΛΙΓΩΡΕΙ και να αφήνει την επιτυχία της απεργίας αποχής στην τύχη της και στην αυτενέργεια των συλλόγων και των συναδέλφων.
  • Δεν μπορεί, όταν ο ίδιος ο υπουργός με την υπογραφή της εγκυκλίου στις 20/10 έχει προκαθορίσει τις επιλογές του για την αξιολόγηση και υπονομεύει πλήρως την προγραμματισμένη συνάντηση με τη ΔΟΕ στις 3/11 για την αξιολόγηση, η ΔΟΕ να μένει σε κρίσεις περί δεοντολογίας των ενεργειών του υπουργείου αντί να το καταγγέλλει και να προχωράει, συγκεκριμένα, στην οργάνωση του συλλογικού αγώνα πανελλαδικά.

Σαν σύλλογος την έχουμε επανειλημμένα καλέσει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα μέσα από αποφάσεις μας για την αξιολόγηση και το σχετικό κοινό αίτημα συλλόγων ΠΕ, πριν από την πρόσφατη εγκύκλιο, που έχουμε προσυπογράψει.

• Την καλούμε να προχωρήσει άμεσα σε συγκέντρωση όλων των διευθυντών στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις και να καλέσει σε μαζικές συλλογικές διαδικασίες (ΓΣ, συλλόγους διδασκόντων κλπ) σε όλη τη χώρα.
  • Να υιοθετήσει τη δημόσια λίστα υπογραφών για συμμετοχή στην απεργία – αποχή που η ίδια έχει προκηρύξει ώστε να δεσμευτούν όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη όλων των παρατάξεων ότι θα εφαρμόσουν την απεργία -αποχή από την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση και να καλέσουν τους συναδέλφους να τροφοδοτήσουν με τη συμμετοχή τους, το ρεύμα αντίστασης στα σχολεία. Ο σύλλογος μας θα αποστείλει τη δημόσια λίστα για την ενημέρωση των συναδέλφων.

Καλούμε :

• Με συλλογικές αποφάσεις σε κάθε σχολείο να συμμετέχουν στην προκηρυγμένη απεργία -αποχή και να ΜΗΝ προχωρήσουν καμία διαδικασία αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης.
  • Τους συναδέλφους είτε συλλόγους διδασκόντων, που επιθυμούν, να τροφοδοτήσουν το ρεύμα αντίστασης και αποχής στο σύλλογο και πανελλαδικά δηλώνοντας συμμετοχή στη δημόσια λίστα. Αυτό μπορούν να το κάνουν, ηλεκτρονικά, στο mail του συλλόγου.