Ειδικό Νηπιαγωγείο Λαυρίου

Print Friendly, PDF & Email

 

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΕΓΚΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2023-24

ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ

 

Η παράταξη των «ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΥΤΟ» συμβάλλοντας στις δράσεις του Συλλόγου μας έχει ήδη θέσει επανειλημμένα το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα του Ειδικού Νηπιαγωγείου Λαυρίου από τις αρχές της τρέχουσας σχολικής χρονιάς σε συναντήσεις και Παραστάσεις Διαμαρτυρίας στη Δ/νση Εκπαίδευσης ΠΕ Αν. Αττικής και σε επείγουσα επικοινωνία με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής. Η κατάσταση περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα και έχει ως εξής:

 

  • Το ειδικό Νηπιαγωγείο Λαυρίου φιλοξενείται σε αίθουσα που αποτελεί βοηθητικό χώρο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου 12 τμ .
  • Λόγω έλλειψης χώρου δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός -υλικοτεχνική υποδομή (γωνιές) για την εκπαίδευση των νηπίων.
  • Πέραν της αίθουσας αυτής δεν υπάρχει καμία επιπλέον υποδομή στη διάθεση του νηπιαγωγείου απαραίτητη για την εκπαίδευση, θεραπεία, χαλάρωση των νηπίων.
  • Στον χώρο αυτό φιλοξενούνται  για τη φετινή σχ. χρονιά 5 μαθητές/τριες – ένα τμήμα  ενώ ο αριθμός εγγραφών  για την επόμενη σχ. χρονιά  φτάνει  ήδη τους 6  με μεγάλη  πιθανότητα να αυξηθεί και να υπάρξει ανάγκη 2 τμημάτων.
  • Στον χώρο στέγασης του Ειδικού Ν/Γ Λαυρίου καλούνται να εργαστούν 4 & 5 εκπαιδευτικοί & μέλη ΕΕΠ & ΕΒΠ ταυτόχρονα. Οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής  εκπαιδευτικών και μαθητών υπονομεύονται πλήρως.
  • Δεν υπάρχει χωριστή τουαλέτα για τα νήπια. Τη μοιράζονται με τους μαθητές του Δημοτικού.
  • Ο προαυλισμός των παιδιών υπολείπεται επίσης καθώς πρέπει παράλληλα να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου.
  • Ο βοηθητικός χώρος στον οποίο σήμερα φιλοξενείται το Ειδικό Ν/Γ είναι απολύτως απαραίτητος στο Ειδικό Δημοτικό.
  • Η ακαταλληλότητα του χώρου λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια αποτρεπτικά και συχνά γονείς  μαθητών με διάγνωση για Ειδικό Νηπιαγωγείο επιλέγουν τη φοίτηση σε άλλα νηπιαγωγεία της περιοχής με πρόσληψη ιδιώτη  βοηθού ή παράλληλης στήριξης  με  μεγάλη  οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες και αναποτελεσματικότητα ως προς την εκπαιδευτική παρέμβαση.
  • Άλλες φορές πάλι μαθητές/τριες προσχολικής ηλικίας   ακόμα και κάτοικοι Λαυρίου  κλήθηκαν  να μεταγραφούν  σε άλλα ειδικά Ν/Γ της Ανατολικής Αττικής σε απόσταση πάνω από 50 χλμ από τον τόπο κατοικίας τους. Στην πραγματικότητα δεν καλύπτονται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και ουσιαστικά ακυρώνεται  η  υποχρέωση της Πολιτείας και υποχρεωτικότητα της φοίτησής τους στο δημόσιο σχολείο.

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι όροι λειτουργίας του Ειδικού Νηπιαγωγείου είναι εντελώς ακατάλληλοι. Όχι μόνο υπονομεύουν και είναι έως απαγορευτικοί για την παροχή του εκπαιδευτικού έργου αλλά γίνονται και επικίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών καθώς παραβιάζονται και οι στοιχειώδεις προδιαγραφές για τη λειτουργία του Ειδικού  Νηπιαγωγείου. Καλούνται να λειτουργήσουν τουλάχιστον 10 άτομα (μαθητές και εκπαιδευτικοί) σε ένα χώρο 12 τμ. Παραβιάζεται ο εθνικός κανονισμός πυρασφάλειας που προβλέπει την διάθεση 2τμ καθαρών – εξαιρουμένων των σταθερών επίπλων – για κάθε άτομο που προβλέπεται για όλα τα διδακτήρια πόσο μάλλον για την περίπτωση ειδικού διδακτηρίου στο οποίο απαιτείται περισσότερος διαθέσιμος χώρος για τις αυξημένες ανάγκες των μαθητών/τριών.

Απαιτούμε οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και συγκεκριμένα από τον Δήμο Λαυρεωτικής να δώσει λύση στο πρόβλημα και από τη Δ/νση Αν. Αττικής να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να συμβάλει στην επίλυση του σοβαρότατου αυτού ζητήματος.

Η Ειδική Εκπαίδευση και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, δικαιούνται και χρειάζονται την πλήρη στήριξη όλων των φορέων για τη διασφάλιση της καλύτερης κτιριακής υποδομής για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους και για την παροχή του ανάλογου παιδαγωγικού έργου από τους εκπαιδευτικούς.

Είναι απαραίτητο ο Σύλλογός μας, όπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να κινηθεί σε όλες τις κατευθύνσεις και να παρακολουθεί το θέμα ανελλιπώς έως την οριστική επίλυσή του.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail