ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Π.Ε. «Κ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ» ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στα πλαίσια της άμεσης πρώτης ανακοίνωσης του συλλόγου για συμπαράσταση στους πυρόπληκτους αντιπροσωπεία του ΔΣ και συναδέλφων, παρευρέθηκαν την Παρασκευή 27 Ιουλίου στις συσκέψεις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας & στο ΔΣ Αγ. Μαρίνας και στις καμένες περιοχές.

Η κατάσταση που αντικρίσαμε ήταν συγκλονιστική και καταθλιπτική όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις και τα κατεστραμμένα σπίτια. Βαριά η σκιά των απωλειών δεκάδων ανθρώπων, δυνατή ακόμη η μυρωδιά της καμένης γης. Μεγάλα τα ερωτήματα για την έλλειψη σχεδίου προστασίας των ανθρώπων, την αποδιάρθρωση των πυροσβεστικών μέσων από τη χρόνια λιτότητα, τα λάθη και τις παραλείψεις πριν και την ώρα της φωτιάς που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 88 ανθρώπους που δυστυχώς τίποτα δεν μπορεί να τους φέρει πίσω. Το μόνο παρήγορο η δύναμη των ανθρώπων και η έκρηξη αλληλεγγύης που φαίνεται ήδη στην ενεργοποίηση καθαρισμού – ανασύνταξης της περιοχής αλλά και η προσφορά των χιλιάδων αλληλέγγυων σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά και προσωπική εργασία.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι και η εκπαιδευτική οικογένεια είχε μια συνταξιούχο συνάδελφο ανάμεσα στους νεκρούς ενώ 3 σπίτια συνάδελφων καταστραφήκαν ολοσχερώς και 4 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλόγων «Δελμούζος» και «Κ. Σωτηρίου» και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, οι  διευθυντές των δυο σχολείων, αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΔΟΕ (ο πρόεδρος, τα 2 μέλη από τις Παρεμβάσεις και ο εκπρόσωπος της ΕΡΑ), ο Δήμαρχος  Ραφήνας, εκπρόσωποι του Υπ. Παιδείας, η  Δ/ντρια ΠΕ Ανατολικής Αττικής, η υπεύθυνη αγωγής υγείας της Δ/νσης Αν. Αττικής,  σύλλογοι γονέων.

Συζητήθηκε αναλυτικά η πρόταση για προσφορά δημιουργικής απασχόλησης στα παιδιά των πληγεισών περιοχών. Μετά από διάλογο διατυπώθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να λειτουργήσει στο 1o ΔΣ Ραφήνας, στα πλαίσια του ΚΔΑΠ (κέντρο δημιουργικής Απασχόλησης) του Δήμου που ήδη λειτουργεί, με ευθύνη του δήμου και αποφασίστηκε, αν ο αριθμός των παιδιών είναι μεγάλος, να διατεθούν οι αίθουσες του σχολείου και να ενισχυθεί με πρόσληψη εκπαιδευτικών ως αναπληρωτές και εξοπλισμό ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες που θα προκύψουν στο βαθμό πάντα που υπάρξει προσέλευση παιδιών. Το πρώτο διάστημα θα βοηθήσουν εθελοντές εκπαιδευτικοί.

Για το σκοπό αυτό θα γίνει κάλεσμα προς τα παιδιά της περιοχής να δηλώσουν συμμετοχή – επισημάνθηκε ότι πρέπει να διαπιστωθεί ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά των οικογενειών των πυρόπληκτων έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή μετά την καταστροφή.

Παράλληλα προτάθηκε να φτιαχτεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για ενδεχόμενη εθελοντική προσφορά στο πρόγραμμα. Ο κάθε εκπαιδευτικός που επιθυμεί θα μπορεί να δηλώσει το διάστημα που μπορεί να διαθέσει την εθελοντική προσφορά του.

Ζητήθηκε η ενίσχυση του σχολείου και υπήρξε δέσμευση από τους εκπροσώπους του υπουργείου ότι με βάση το αίτημα του σχολείου (δ/ντή και εκπαιδευτικών) θα εξασφαλιστεί ο πλήρης εξοπλισμός του σχολείου σε μέσα υποδομών και υλικών.

Στη 2η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ΔΣ Αγ. Μαρίνας που είναι από τα σχολεία έχουν καταγράψει ( Δ/ντης & συλ. Γονέων) περίπου 20 οικογένειες που έχουν υποστεί επιμέρους καταστροφές ή ολική καταστροφή. Η καταγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ έκαναν λόγο για τις τραγικές στιγμές που έζησαν μαθητές του σχολείου οι οποίοι ήταν ανάμεσα  σ΄ αυτούς που περισυνέλεξαν από τη θάλασσα ή είναι τραυματίες και εγκαυματίες. Δεν έγινε λόγος για απώλεια μαθητών.

Τόσο ο Δ/ντής όσο και ο σύλλογος γονέων έθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα για ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών όχι με πρόγραμμα “φωτοβολίδα” αλλά με διάρκεια όλο τον επόμενο χρόνο με αποκλειστικό ψυχολόγο για τις ανάγκες του σχολείου και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής του σχολείου. Οι περισσότεροι κάτοικοι θέλουν να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή για να μην αλλάξουν τα παιδιά τους το σχολικό & ευρύτερο περιβάλλον ζωής. Τα περισσότερα παιδιά έχουν απομακρυνθεί προσωρινά και φιλοξενούνται σε φιλικά, συγγενικά σπίτια μέχρι οι οικογένειες να αποφασίσουν για τη συνέχεια. Πολλά παιδιά που είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως δε γνωρίζουν καν για την καταστροφή των σπιτιών τους.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δεσμεύτηκαν παρουσία γονιών & εκπαιδευτικών ότι θα κηρύξουν τις πληγείσες περιοχές σε ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) ώστε με βάση το ειδικό καθεστώς που προβλέπεται σε έκτακτες περιπτώσεις να καλύψουν τα σχολεία πλήρως σε υλικοτεχνική υποδομή και παρά την αρχική τους τοποθέτηση για κάλυψη με ψυχολόγο σε ομάδες σχολείων κατέληξαν ότι θα επιδιώξουν την αποκλειστική σε κάθε σχολείο παρουσία ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού.

Αντίστοιχα η Δ/νση Αν. Αττικής ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με κέντρα στήριξης θα επιχειρήσει εκπαίδευση εκπαιδευτικών των πληγεισών περιοχών κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου με στόχο την ομαλή υποδοχή των μαθητών.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της κατασκήνωσης του Υπ. Παιδείας και επιβεβαιώθηκε η πρόταση της ΔΟΕ να παραχωρηθούν τα σπίτια για την φιλοξενία των πυρόπληκτων.

Επίσης ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση υλικών καθώς υπάρχει υπερεπάρκεια και τα περισσότερα από τα υλικά αλληλεγγύης που φτάνουν στην περιοχή στέλνονται σε αποθήκες ( της περιφέρειας και των Δήμων) για το μέλλον.

Για αυτό το λόγο θα συγκεντρώσουμε χρήματα στο λογαριασμό του συλλόγου για να τα δώσουμε απευθείας σε πυρόπληκτους συναδέλφους και μαθητές.

Αρ λογαριασμού : GR 7801711790006179010143847

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ -ΣYΛΛOΓOΣ ΔAΣKAΛΩN «K. ΣΩTHPIOY»

Όποιος καταθέσει χρήματα ατομικά ή ως σχολική μονάδα  να καταγράφει ως αιτιολογία “υπέρ των πυρόπληκτων”. Ανάλογα με τις τελικές καταγραφές των αναγκών το ΔΣ θα διαθέσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί μαζί με ένα ποσό από το ταμείο του συλλόγου.

Στη συνέχεια όλων αυτών ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους που απευθύνθηκαν σε μας και δήλωσαν πρόθεση για εθελοντική εκπαιδευτική προσφορά ότι έχει ανακοινωθεί  η ηλεκτρονική πλατφόρμα  όπου θα μπορούν να δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί τη διαθεσιμότητά τους ώστε να κληθούν ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Θα ενημερώσουμε άμεσα για όλες τις εξελίξεις.