Δελτίο τύπου του συλλόγου μας από την Παρέμβαση στην 1η συνάντηση αξιολογητών -συμβούλων στη Δ/νση Αν. Αττικής -Φωτογραφίες-video τοποθετήσεων

Print Friendly, PDF & Email

 

Ύστερα  από έκτακτη ενημέρωση που είχαμε,  υπήρξε άμεση και δυναμική παρέμβαση τη   Δευτέρα 24  Απριλίου από τους  3 συλλόγους  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής (Δελμούζος, Κ. Σωτηρίου & Σωκράτης) , στην 1η συνάντηση των συμβούλων -Γενικής και Ειδικής Αγωγής Δημοτικών και Νηπιαγωγείων –  της περιοχής με τον διευθυντή εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής , στα γραφεία της διεύθυνσης παρουσία 20 μελών Δ.Σ και συναδέλφων ανάμεσά τους και νεοδιόριστων .

Αρχικά τοποθετήθηκαν οι πρόεδροι των συλλόγων όπου

  • γνωστοποίησαν στους/στις συμβούλους -αξιολογητές/τριες την ομόφωνη θέση του κλάδου εναντίον της ατομικής αξιολόγησης όπως αυτή περιγράφεται στον ν. 4823 του 2021
  • τους ενημέρωσαν για την συντριπτική συμμετοχή των συναδέλφων στην νόμιμη απεργία αποχή της ΔΟΕ
  • τους κάλεσαν να μην προχωρήσουν σε καμία διαδικασία ατομικής αξιολόγησης.
  • κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να επιλέξουν ρόλο του συμβούλου και όχι του αξιολογητή – επιθεωρητή  και να μην επιχειρήσουν τη διαδικασία αξιολόγησης
  • τόνισαν ότι μια διαδικασία αξιολόγησης απλά φορτώνει στις πλάτες των εκπαιδευτικών όλα τα κακώς κείμενα των σχολείων όπως αυτά της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.
  • αναφέρθηκαν στις αυξημένες δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι και αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί από την εποχή των μνημονίων, κατά τη  διάρκεια της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης καθώς και την ευθύνη και τους κινδύνους με τους οποίους αναμετριούνται καθημερινά ως εργαζόμενοι/ες σε άθλιες υποδομές  προκατ και επικίνδυνων σχολικών κτιρίων.

 

Τέλος κάλεσαν τους/τις συμβούλους -αξιολογητές/τριες  να τοποθετηθούν επί της ουσίας αλλά και επί των διαδικαστικών ζητημάτων (χρόνο διεξαγωγής κλπ)  δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη διαμορφωθεί  τα ζευγάρια αξιολογούμενων – αξιολογητών για τους διορισμένους του 2020.  Διαμήνυσαν ότι οι εκπαιδευτικοί διορισμένοι το 2020 είναι μόνιμοι με πράξη ΠΥΣΠΕ τον Οκτώβριο του 2020 και η εκκίνηση της διαδικασίας είναι σε αντίθεση και με αυτή τη διαπιστωτική πράξη μονιμοποίησης του ΠΥΣΠΕ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το αμφισβητήσει, να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει τους/τις  συναδέλφους μας.

 

Οι μοναδικές τοποθετήσεις που λάβαμε

Δυο εκ των παρευρισκόμενων συμβούλων έλαβαν το λόγο. Η μία τοποθέτηση αφορούσε εκτίμηση ότι η 5η Μαΐου ως καταληκτική ημερομηνία  για την ολοκλήρωση μια πρώτης παρακολούθησης αφορά μαξιμαλιστικό στόχο και μοιάζει έως και ανέφικτο   λόγω περιορισμένου  χρόνου.  Η άλλη εκτίμηση αφορούσε την παρούσα διαδικασία αξιολόγησης που χαρακτηρίστηκε ως και αποκρουστική. Αποδεκτή θα ήταν από το μέρος της συμβούλου,  μόνο  μια αξιολόγηση  θα πραγματοποιούνταν μόνο στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος και χωρίς επιπτώσεις στην επαγγελματική ζωή των εκπαιδευτικών.

 

Ακολούθως τοποθετήθηκαν κι άλλα μέλη Δ.Σ. και νεοδιόριστη συνάδελφος κατήγγειλε την τραγική κατάσταση και ομηρία στην οποία βρίσκονται οι νεοδιόριστοι/ες συνάδελφοι  με 10-15 & 20 χρόνια υπηρεσίας από την εποχή της αναπλήρωσης, της περιπλάνησης, των απολύσεων, την αδυναμία οικογενειακού προγραμματισμού, των ανεπαρκών αποδοχών, των αγορασμένων προσόντων  και τώρα των επιμορφώσεων της ντροπής και  της τρομοκρατίας για μη μονιμοποίηση.

 

Στο ερώτημα μέλους Δ.Σ. αν θα προχωρήσει η διαδικασία στους διορισμένους του 2021 η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός να εκκινήσει, δεν υπάρχει  ικανοποιητικός χρόνος.

 

Άλλο μέλος Δ.Σ δήλωσε ότι από την πλευρά των συλλόγων και του εκπαιδευτικού κινήματος όποιος/ α αποφασίσει να υλοποιήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης έχει θέσει τον εαυτό του απέναντι στους εκπαιδευτικούς και αντίστοιχα  θα τον αντιμετωπίσουμε ως εργοδότη-αφεντικό που θα αποφασίζει για τη ζωή μας και την εξέλιξή μας.  Στη συνέχεια έκανε αναφορά στις ολέθριες συνέπειες της αξιολόγησης σε άλλες χώρες  ( κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων -σύνδεση μισθού & βαθμού αξιολόγησης) που πυροδότησαν μαζικές κινητοποιήσεις. Επίσης κατήγγειλε αναξιοπρεπείς  συμπεριφορές που αποτυπώθηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με συμβούλους  εν κρυπτώ να παραβιάζουν εργασιακό  χώρο και χρόνο προκειμένου να έρθουν σε επαφή με εκπαιδευτικούς. Διαμηνύσαμε ότι δε θα δεχτούμε τέτοιες τακτικές. Απαντήθηκε ότι δε γίνεται αποδεκτή από πλευράς μας καμία εκδοχή εφαρμογής υλοποίησης -έναρξης αξιολόγησης με όποια δικαιολογία.  Και τέλος δεν δικαιολογείται  από την πλευρά του κινήματος καμία διαδικασία αξιολόγησης στην λογική  του «ότι κάποιος/α θέλει». Δεν αποδεχόμαστε ότι μπορεί να αποφασίζει μια ισχνή μειοψηφία για κάτι που θα ανοίγει το δρόμο να θιγούν όλες/οι Βάζει της απόφασης της πλειοψηφίας δε θα υλοποιηθεί για κανέναν.

Έγιναν παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση κι από άλλους/ες συναδέλφους/ισσες.

Παρά τις επανειλημμένες επικλήσεις των συλλόγων  για καθαρές τοποθετήσεις από την πλευρά των συμβούλων -αξιολογητών δε λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση.

Τα σωματεία απαίτησαν από τους/τις  συμβούλους  νέα συνάντηση προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και τοποθέτηση των συμβούλων σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσουν και ζήτησαν στον Δ/ντη Εκπαίδευσης να προωθήσει προς όλες/ους το αίτημα που θα στείλουμε.

 

 

 

 

Κάποια video από την παρέμβασή μας μετατράπηκαν σε ηχητικά  αρχεία  ύστερα από αίτημα του Δ/ντη Εκπαίδευσης  για την προστασία των προσώπων των αξιολογητών-συμβούλων.

Αν και  εμείς πιστεύουμε ότι τα πρόσωπα των αξιολογητών- συμβούλων  είναι γνωστά και δημόσια.

 

Τοποθέτηση μέλους Δ.Σ. Κ. Σωτηρίου ΘΑΝΙΑΣ ΒΕΖΟΥ

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ  ΚΩΣΤΑ ΤΟΥΛΓΑΡΙΔΗ

&  αντιπροέδρου ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΥΠΑ

 

 

Μέρος της τοποθέτησης της προέδρου Κ. Σωτηρίου -Βιολέττας Πατέλη

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail