Για το συνδικαλισμό της διγλωσσίας και των εξαρτήσεων!

Print Friendly, PDF & Email

Για το συνδικαλισμό της διγλωσσίας και των εξαρτήσεων!

Μπορεί κάποιος που αγνόησε και στράφηκε ενάντια σε ομόφωνες αποφάσεις του συλλόγου και της ΔΟΕ να ζητάει να είναι ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του συλλόγου στη ΔΟΕ ;

Θέτουμε αυτό το ερώτημα από τη σκοπιά της συνδικαλιστικής και ηθικής δεοντολογίας και όχι της τυπικής δυνατότητας κάποιου να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΔΟΕ ή αύριο για το ΔΣ του συλλόγου.

Σ΄ αυτή τη τοποθέτησή μας δε στεκόμαστε στην ατομική στάση του κάθε συνάδελφου είτε συναδέλφου σε θέση ευθύνης αλλά στο γεγονός ότι υπήρχαν, δυστυχώς και στο σύλλογό μας συνδικαλιστικά στελέχη σε συγκεκριμένες θέσεις είτε επανειλημμένα υποψήφιοι συνδικαλιστικής παράταξης που όχι μόνο δεν τήρησαν τις αποφάσεις του συνδικάτου αλλά στράφηκαν ενάντια σ΄αυτές, παρ’ ότι είχαν πλήρη κάλυψη με προκηρυγμένη απεργία (ΔΟΕ – ΑΔΕΔΥ)!!

Θέτουμε το ερώτημα και ανοίγουμε αυτό το ζήτημα ΤΩΡΑ γιατί :

  • βλέπουμε από την εμφάνιση και τις τοποθετήσεις ορισμένων συναδέλφων στα σχολεία ότι προτίθενται να είναι υποψήφιοι για να εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους και το σύλλογο στη ΔΟΕ ορισμένοι που στράφηκαν ενάντια στις θέσεις και τις αποφάσεις του συλλόγου και της ΔΟΕ.
  • θεωρούμε τουλάχιστον προβληματική τη διγλωσσία των Ενωμένων Εκπαιδευτικών που μπορούν να “παίζουν” με όλους και όλα και να εμφανίζονται και με τον αγώνα και το συνδικάτο και με αυτούς που υπονόμευσαν ανοιχτά τον αγώνα και τις θέσεις του συνδικάτου.

Απέναντι στην τεράστιας σημασίας ΝΙΚΗΦΟΡΑ μάχη που έδωσε ο κλάδος ενάντια στην αξιολόγηση η πλειοψηφία των υποψηφίων με το ψηφοδέλτιο των Ενωμένων Εκπαιδευτικών υποστήριξε την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση.

Οι τωρινοί εκπρόσωποι των Ε.Ε. στο ΔΣ του συλλόγου υποστηρίζουν ότι ενεργά συμμετείχαν στη μάχη κατά της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης. Ωστόσο δε μας λένε ότι το 57% των υποψηφίων των ΕΕ στα ψηφοδέλτια για τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια το Νοέμβρη του 2014, τόσο στους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων τους είτε ως εκπαιδευτικοί σε θέση ευθύνης (δ/ντές είτε προϊσταμένες νηπιαγωγείων) συμμετείχαν στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης και της ατομικής τους αξιολόγησης ενώ ένα ποσοστό 14% των υποψηφίων του δεν πήρε θέση και δεν έκανε καμία προσπάθεια να περάσει στο σχολείο του η θέση του συνδικάτου.
Από τα νούμερα (που μπορούμε να τεκμηριώσουμε αν χρειαστεί) φαίνεται ότι δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό ατομικής στάσης αλλά πλειοψηφούσα συμπεριφορά των υποψηφίων της παράταξης.

Θεωρούμε ότι όποιος στην αποφασιστική στιγμή της μάχης αγνόησε τα συλλογικά συμφέροντα του κλάδου και της εκπαίδευσης και επέλεξε το προσωπικό συμφέρον δεν μπορεί να εμφανίζεται τώρα τιμητής, είτε με την παράταξη που συμμετέχει να εμφανίζεται ως υπέρμαχος του αγώνα και να θέλει να υποδείξει τι πρέπει να κάνει το συνδικάτο.

Θεωρούμε αυτά ζητήματα στοιχειώδους δεοντολογίας και δεν είναι μόνο δική μας άποψη. Μάλιστα η Ενωτική Κίνηση Εκπ/κων – Ελεύθερα Ψηφοδέλτια παράταξη με την οποία συνεργάζονται – συμμετέχουν στο δίκτυό της οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί – το Δεκέμβρη του 2014 όταν ολοκληρώθηκε η φάση της αντιπαράθεσης με την αξιολόγηση εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο :

“Σχετικά με τη συμμετοχή των διευθυντών και προϊσταμένων σχολείων στην αξιολόγηση που κατέχουν και θέση στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου”

όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρει :
“Δυστυχώς όμως κάποιοι συνάδελφοι προσπάθησαν να χωρέσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη… και τη θέση του Διευθυντή – “αξιολογητή” (με τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση) και του εκπροσώπου των συναδέλφων μας, σε θέσεις καίριες για τον κλάδο και το συνδικαλιστικό κίνημα”

και “ Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. ζητάμε από αυτούς τους διευθυντές και προϊσταμένους, το ελάχιστο που επιτάσσει η συνδικαλιστική δεοντολογία, να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους από τις συνδικαλιστικές τους θέσεις. Ο εκπρόσωπος του κλάδου αποτελεί παράδειγμα για τους συναδέλφους του. Με τη στάση τους έδειξαν διαφορετικό δρόμο από αυτό της συλλογικής δράσης και κινήθηκαν απέναντι από τις συλλογικές μας αποφάσεις. Το ζήτημα είναι άκρως σοβαρό, για το μέλλον του κλάδου και την πορεία-αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος, και αναδεικνύεται ξεκάθαρα οι τεράστιες ευθύνες που έχουν οι παρατάξεις που πλειοψηφούσαν μέχρι χθες στον κλάδο, και έχουν τα περισσότερα συνδικαλιστικά στελέχη σε θέση διοίκησης στην εκπαίδευση.”

Προσυπογράφουμε αυτή την ανακοίνωση και θεωρούμε ότι το ίδιο ισχύει και για όποιους τώρα θέλουν να διεκδικήσουν την ψήφο των συναδέλφων για να βρεθούν σε θέσεις εκπροσώπησης του συνδικάτου.

Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι ενώ οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί προωθούν ηλεκτρονικά για ενημέρωση των συναδέλφων τις ανακοινώσεις της κεντρικής παράταξης με την οποία συνεργάζονται, τη συγκεκριμένη ανακοίνωση ΔΕΝ ΤΗΝ δημοσιοποίησαν!!!
Από την άλλη, όταν τους ρωτήσαμε στο ΔΣ του συλλόγου μας, τα μέλη του ΔΣ των ΕΕ δήλωσαν ότι συμφωνούν με την ανακοίνωση.

Τελικά ποια είναι η θέση των Ενωμένων Εκπαιδευτικών για τη συνδικαλιστική δεοντολογία ;

ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΌ ΚΊΝΗΜΑ ΠΡΈΠΕΙ :

  1. να υπηρετεί τα συλλογικά συμφέροντα των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου και όχι προσωπικά συμφέροντα και ανέλιξη σε κάθε είδους θέσεις ευθύνης.
  2. να έχει ξεκάθαρη στάση σε όσα συμβαίνουν στο χώρο της παιδείας και γενικότερα στη ζωή μας παλεύοντας ενάντια στις αιτίες και τις πολιτικές που δημιουργούν τα προβλήματα και δεν μπορεί να θεωρεί ότι η πολιτική άποψη δε σχετίζεται με το σωματείο μας και τις διεκδικήσεις του είτε να αποδέχεται στην πράξη το κυρίαρχο πλαίσιο στην εκπαίδευση και την κοινωνία
  3. να είναι αγωνιστικό – μαχητικό, να μη μένει στις δημόσιες σχέσεις και να οργανώνει τους αγώνες ανατροπής, να είναι έτοιμο να συγκρουστεί με όποιον σε κάθε επίπεδο αντιστρατεύεται τα συλλογικά συμφέροντα
  4. να μην προσπαθεί να κρατάει “ισορροπίες με όλους”και τους αξιολογητές και τους αξιολογούμενους – και αυτούς που στηρίζουν την επίθεση στους εκπαιδευτικούς και την εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς που δέχονται την επίθεσηΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ!
  5. να μην προβάλει υποψήφιους
  • που ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ τις συλλογικές αποφάσεις του συνδικάτου
  • που θέτουν την προσωπική τους προοπτική και ανέλιξη (υπηρεσιακή και κάθε άλλη) πάνω από το συλλογικό συμφέρον των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης
  • που εξαρτούν τη στάση τους από τις καλές σχέσεις με τη διοίκηση και το Υπουργείο και υλοποιούν οποιαδήποτε αυθαιρεσία τους ζητηθεί είτε μπορούν να εφαρμόσουν κάθε αντιεκπαιδευτική πολιτική και ενεργά να προσπαθήσουν να την επιβάλουν.

Είμαστε αντίθετοι στη συνδικάλιστική αντίληψη που ακόμα και όταν μιλάει στο όνομα της ανεξαρτησίας ή αλλάζει ταμπέλες, συνεχίζει να κινείται στην “πεπατημένη” της διγλωσσίας, των δημοσίων σχέσεων, του “λέω στον καθένα ότι θέλει να ακούσει” και στην πράξη δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει τα πράγματα.

flagΑνεξάρτητη Κίνηση του συλλόγου “Κ. Σωτηρίου”
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση της

Ενωτικής Κίνησης Εκπ/κων – Ελεύθερα Ψηφοδέλτια :

Σχετικά με τη συμμετοχή των διευθυντών και προϊσταμένων σχολείων στην αξιολόγηση που κατέχουν και θέση στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου

Ο κλάδος μας αποφάσισε, μέσα από συλλογικές διαδικασίες (Γενικές Συνελεύσεις, αποφάσεις ΔΣ, συλλογή υπογραφών ενάντια σε αυτή την αξιολόγηση με συντριπτικά ποσοστά, ακύρωση σεμιναρίων για την αξιολόγηση στελεχών κλπ) να δώσει μία μάχη και να τη συνεχίσει μέχρι τέλους. Στη μάχη που δίδουμε συλλογικά έναντι της αξιολόγησης και πιο συγκεκριμένα σε αυτή των διευθυντών για να μη καταστούν “αξιολογητές”, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να χωρέσουν προσωπικές στρατηγικές.

Δυστυχώς όμως κάποιοι συνάδελφοι προσπάθησαν να χωρέσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη… και τη θέση του Διευθυντή – “αξιολογητή” (με τη συμμετοχή τους στην αξιολόγηση) και του εκπροσώπου των συναδέλφων μας, σε θέσεις καίριες για τον κλάδο και το συνδικαλιστικό κίνημα (μέλη Δ.Σ. συλλόγων, αιρετοί, αντιπρόσωποι του κλάδου, μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ κλπ). Οι Διευθυντές/προϊστάμενοι των δημοτικών και των νηπιαγωγείων που προχώρησαν ή θα προχωρήσουν στην ατομική τους αξιολόγηση, παρά τις αποφάσεις του κλάδου που τους καλύπτουν πλήρως, και κατέχουν συνδικαλιστικές θέσεις εκπροσωπώντας τους συναδέλφους μας είναι αυτονόητο ότι έκαναν την επιλογή τους. Περιμένουμε επομένως να πράξουν τα δέοντα απέναντι σε όλους εμάς.

Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. ζητάμε από αυτούς τους διευθυντές και προϊσταμένους, το ελάχιστο που επιτάσσει η συνδικαλιστική δεοντολογία, να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους από τις συνδικαλιστικές τους θέσεις. Ο εκπρόσωπος του κλάδου αποτελεί παράδειγμα για τους συναδέλφους του. Με τη στάση τους έδειξαν διαφορετικό δρόμο από αυτό της συλλογικής δράσης και κινήθηκαν απέναντι από τις συλλογικές μας αποφάσεις. Το ζήτημα είναι άκρως σοβαρό, για το μέλλον του κλάδου και την πορεία-αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος, και αναδεικνύεται ξεκάθαρα οι τεράστιες ευθύνες που έχουν οι παρατάξεις που πλειοψηφούσαν μέχρι χθες στον κλάδο, και έχουν τα περισσότερα συνδικαλιστικά στελέχη σε θέση διοίκησης στην εκπαίδευση. Περιμένουμε λοιπόν όλες οι παρατάξεις που έχουν στελέχη εκπαίδευσης που κατέχουν και συνδικαλιστικές θέσεις και δεν ακολούθησαν τη συλλογική μας απόφαση να πράξουν ανάλογα. Εκτός βέβαια εάν έχουν πρόβλημα (σε οποιοδήποτε επίπεδο) διότι τα κορυφαία στελέχη τους δεν έπεισαν ούτε τις συζύγους τους να μη συμμετέχουν στην αξιολόγηση. Όπως κι αν είναι εμείς τους καλούμε να τοποθετηθούν δημόσια και να μην στηλιτεύουν την αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Συνάδελφοι η στάση μας δεν κρίνεται από το τι κάνουν οι “άλλοι” αλλά από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Η συμμετοχή ή μη στην αξιολόγηση αποτελεί προέκταση της στάσης ζωής μας.

Ως Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. χαιρετίζουμε τη στάση των συναδέλφων διευθυντών και προϊσταμένων της Κρήτης αλλά και πανελλαδικά που δεν προχώρησαν στην αξιολόγησή τους, βλέποντας τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτή η αξιολόγηση για το δημόσιο σχολείο, την κοινωνία και τον εκπαιδευτικό.
Δεν υπάρχει πλέον καιρός, είναι η ώρα της ευθύνης μας. Συνάδελφοι συνεχίζουμε!!!

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail