Για την αναγκαιότητα δυο επιπλέον τμημάτων νηπιαγωγείου στην Κερατέα το σχ. έτος 2020-21

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 84-29/6/20                                                            Προς: τα μέλη, Δ/ντρια Εκπαίδευσης Αν. Αττικής/ Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών  Θεμάτων,  Δήμο Λαυρεωτικής , ΠΥΣΠΕ Αν. Αττικής

 

Στην Κερατέα πρέπει να λειτουργήσουν δύο επιπλέον τμήματα στο παράρτημα του  3ου Νηπιαγωγείου και όχι ένα και πρέπει για το λόγο αυτό να ξεκαθαριστεί στο Δήμαρχο Λαυρεωτικής  ότι πρέπει να νοικιάσει χώρο με δυνατότητα για δύο αίθουσες διδασκαλίας.

Ο δήμαρχος σε δια ζώσης επικοινωνία μας ενημέρωσε  ότι έχει βρει χώρο – με δυνατότητα για 2 αίθουσες διδασκαλίας και αυλή – ο οποίος βρίσκεται στα όρια του 3ου Νηπιαγωγείου και σχετικά κοντά στο 3ο Νηπιαγωγείο αλλά δεν το νοικιάζει γιατί έχει ενημέρωση από τη Δ/νση ΠΕ Αν Αττικής ότι χρειάζεται αποκλειστικά μία αίθουσα για ένα τμήμα.

Σχετικά με τη μία αίθουσα που έχει για να καλύψει το ένα επιπλέον τμήμα : πρόκειται για μια αίθουσα που διαθέτει ο Δήμος η οποία έχει πολύ μικρό προαύλιο.  Για το λόγο αυτό ο ίδιος ο Δήμαρχος πρότεινε στο Δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 19/6/20 (που πήρε την απόφαση για το παράρτημα του 3ου Νηπιαγωγείου) να αγοράσει μία αίθουσα προκάτ  προκειμένου να καλύψει την επιπλέον αίθουσα και πήρε έγκριση για τη σχετική δαπάνη.

Επισημαίνουμε ότι:

  1. Στην προκάτ δε χωράνε τα 23-25 παιδιά που υπολογίζει η Δ/νση για το 3ο τμήμα του 3ου Ν/Γ Κερατέας.
  2. Όσον αφορά το  διαθέσιμο  χώρο για να την τοποθετήσει  είναι   στην αυλή του 2ου Νηπιαγωγείου !!! δηλαδή εκτός της περιοχής του κύριου όγκου των  εγγεγραμμένων μαθητών.
  3. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις γονέων να μετακινηθούν στο 2ο Νηπιαγωγείο αλλά πέραν αυτού είναι έξω από την απόφαση για παράρτημα στο 3ο Νηπιαγωγείο!!!
  4. Η επιλογή της Δ/νσης για ένα τμήμα επιπλέον τμήμα στο 3ο Ν/Γ  είναι οριακή και παραβιάζει τις δυνατότητες για ασφαλή υποδοχή των παιδιών με τα  σημερινά δεδομένα ενώ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ περιθώρια υποδοχής το Σεπτέμβριο α) Εκπρόθεσμων εγγραφών β) Μεταγραφών γ)  ΡΟΜΑ (μέχρι τώρα δεν έχουν γραφτεί) καθώς  κάθε χρόνο  έρχονται το Σεπτέμβριο.

Με τη λειτουργία 2 επιπλέον τμημάτων ανασαίνουν όλα τα νηπιαγωγεία στην Κερατέα και δημιουργείται χώρος υποδοχής παιδιών – που εμφανίζονται το Σεπτέμβριο. Για τη λύση αυτή πρέπει να εξασφαλιστεί ο χώρος ΤΩΡΑ.

Συγκεκριμένα για το πώς διαμορφώνεται η εικόνα με τον έως τώρα προγραμματισμό της Δ/νσης για ένα επιπλέον τμήμα :

1ο Νηπιαγωγείο : ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ   38 παιδιά

– ο δήμος έκανε τώρα μέτρηση των αιθουσών και βεβαίωσε ότι η μία αίθουσα έχει ελεύθερο χώρο 42 τμ δηλαδή 21 παιδιά και η άλλη 30τμ δηλαδή 15 παιδιά. Αυτό αποτυπώθηκε και σε πρακτικό της σχολικής μονάδας.

Άρα τα 38 παιδιά που αφήνει εκεί η Δ/νση παραβιάζουν ήδη τα όρια και φυσικά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για υποδοχή παιδιών το Σεπτέμβριο.

2ο Νηπιαγωγείο : συγκεντρώνονται 45 παιδιά (37 + δύο εκπρόθεσμες εγγραφές + 6 παιδιά από το 1ο Ν/Γ)

Το Νηπιαγωγείο έχει μία αίθουσα 45, 2τμ (δηλαδή καθαρό χώρο – με τον πιο συντηρητικό υπολογισμό – κάτω από 43τμ δηλαδή 21 παιδιά) και η άλλη αίθουσα 46,2 (δηλαδή με τον πιο συντηρητικό υπολογισμό 44 τμ δηλαδή φιλοξενεί μέχρι 22 παιδιά)

Συνολικά μπορεί να υποδεχτεί έως 43 παιδιά και η Δ/νση στέλνει 45 και φυσικά δεν αφήνει κανένα περιθώριο για υποδοχή επιπλέον παιδιών το Σεπτέμβριο.

3ο Νηπιαγωγείο : συγκεντρώνονται 60 παιδιά (ήρθε χτες και μία εκπρόθεσμη εγγραφή)

Το υφιστάμενο Νηπιαγωγείο έχει :

Μία αίθουσα 50 τμ από την οποία δέσμευσε 6 τμ για κατασκευή κουζίνας – ελεύθερο 44 τμ αφαιρώντας ελάχιστο χώρο για σταθερά έπιπλα παραμένει 42 τμ ελεύθερος χώρος δηλαδή υποδοχή 21 παιδιών.

Δεύτερη αίθουσα 25 τμ !!! και δυνατότητα μπορεί να υποδεχτεί λιγότερα από 12 παιδιά.

Η τρίτη αίθουσα-παράρτημα (αν υποθέσουμε ότι δεν είναι η λύση προκάτ) μπορεί το ανώτερο να στριμώξει 25 παιδιά.

ΔΗΛΑΔΗ συνολικά με τα ανώτατα όρια το 3ο μπορεί να υποδεχτεί 58 παιδιά και η Δ/νση στέλνει   60 και δεν αφήνει κανένα περιθώριο υποδοχής παιδιών το Σεπτέμβριο

4ο Νηπιαγωγείο : έχει 68 παιδιά και υπολογίζει η Δ/νση 3 τμήματα (2 με 23 παιδιά και 1 με 22 παιδιά)

Το νηπιαγωγείο είναι στην άκρη στην είσοδο της πόλης και είναι το μόνο που μπορεί να δεχτεί επιπλέον παιδιά το Σεπτέμβριο φτάνοντας τα 25 !!!!

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΑ:

Θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι εκτός από αντιπαιδαγωγικός και ανεπαρκής. Θα φέρει σε αδιέξοδο τη λειτουργία των νηπιαγωγείων της Κερατέας το Σεπτέμβριο. Καλούμε να μην αναλάβετε τέτοια ευθύνη.

Η λύση είναι να δοθεί σαφές αίτημα στο δήμαρχο να εξασφαλίσει χώρο για δύο αίθουσες διδασκαλίας.

 

Η πρόεδρος

Βιολέττα Πατέλη

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail