Απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» 24/5/2018 Για αναπληρωτές και Διορισμούς

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ: 55 / 24-5-2018                                                       Προς:  ΔΟΕ, τα μέλη.

 

Η φετινή άνοιξη ήταν διαφορετική για τον κόσμο της εκπαίδευσης. Οι αγώνες της χρονιάς που πέρασε και η περικύκλωση του Υπουργείου παιδείας κάθε Παρασκευή από τον κόσμο της αναπλήρωσης, τα εκπαιδευτικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους έθεσαν το ζήτημα των μόνιμων μαζικών διορισμών εκπαιδευτικών στο κεντρικό πολιτικό προσκήνιο. Αυτή η παρακαταθήκη δεν πρέπει να πάει χαμένη, ο αγώνας θα πρέπει να συνεχιστεί αμείωτος μέχρι τον διορισμό όλων όσων εργάζονται σήμερα στο δημόσιο σχολείο.

Το υπ παιδείας μας εμπαίζει με τις εξαγγελίες του. Δεν πρόκειται να κάνει κανένα διορισμό όταν λέει ότι τον Οκτωβρη θα εξαγγείλει 3ετές σχέδιο!!! Στην πραγματικότητα προτάσσει τα Μνημόνια και τις δεσμεύσεις για μείωση του κόστους και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο αγώνας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για διορισμό όλων των αναπληρωτών, ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους/όλες, έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις μνημονιακές πολιτικές περικοπών, με την κατεύθυνση να καλύπτονται οι ανάγκες του δημόσιου σχολείου με ευέλικτη και ελαστική εργασία.

Με τη συζήτηση για τον τρόπο πρόσληψης θέλει να περάσει το προσοντολόγιο για τους διορισμούς αμφισβητώντας ευθέως την προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Η προϋπηρεσία είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος που απονομιμοποίησε τον ΑΣΕΠ και την αξιολόγηση και υποχρέωσε σε προσλήψεις και χωρίς αυτόν! Για το τέλος της περιπλάνησης και της εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εκπαιδευτικών, για την ανάσα των σχολείων μας και την υπεράσπιση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας απαιτείται να γίνει εδώ και τώρα διορισμός όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ στρώνει το δρόμο για τη διαιώνιση της ελαστικής απασχόλησης. Ο ΟΟΣΑ προτείνει στην έκθεσή του που είναι δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση είτε τη διαμόρφωση δύο κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων με 5χρονη δοκιμαστική περίοδο των υπαλλήλων χωρίς οργανική θέση ή εναλλακτικά πεντάχρονες συμβάσεις εργασίας χωρίς μονιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο στόχος θα πρέπει να είναι η διατήρηση της ευελιξίας του συστήματος – την οποία παρέχουν οι αναπληρωτές- με τη μεγαλύτερη σταθερότητα στην τοποθέτηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς καμιά όμως επιστροφή στις προ- κρίσης προσεγγίσεις.

Μόνο με τη συνέχιση του αγώνα και τη νέα σχολική χρονιά μπορεί να υλοποιηθεί το αίτημα για μόνιμους μαζικούς διορισμούς και να αποτραπεί ταυτόχρονα, οποιοσδήποτε αντιδραστικός σχεδιασμός για απολύσεις αναπληρωτών, προσοντολόγιο και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η γενική μας συνέλευση, εν όψει και της γ.σ της ΔΟΕ που έχει ως θέμα της Ημερήσιας Διάταξης το ζήτημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών διεκδικεί :

  •  Άμεσος Διορισμός όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση. Μαζικούς, μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών με βάση την προϋπηρεσία και το πτυχίο. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  • Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Απορρίπτουμε την πρόταση για 5ετείς συμβάσεις αντί για μόνιμο διορισμό. Πρόσληψη σε μία φάση, πριν την έναρξη των μαθημάτων, όλων των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν τη φετινή και περσινή σχολική χρονιά, όλων των αναπληρωτών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση (δάσκαλοι, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, νηπιαγωγοί, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής).
  • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Πρόσληψη – τοποθέτηση εκπαιδευτικών των υπαρχουσών ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία. Εξασφάλιση πιστώσεων τώρα για προσλήψεις. Κατάργηση του ν. 3848/2010 του «νέου σχολείου» της Διαμαντοπούλου, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 4186/2013, του Αρβανιτόπουλου. Όχι στην ελαστική εργασία.
  • Μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τμήμα. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήματος δημοτικού και νηπιαγωγείου.
  • Υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο. Υπερασπιζόμαστε την ενότητα των εκπαιδευτικών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
  • Είμαστε ενάντια στο «πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας».
  • Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6, σε όλη τη χώρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και αποκλειστικά στο δημόσιο, δίχρονο, υποχρεωτικό, Νηπιαγωγείο με όλες τις υποστηρικτικές Δομές σε πλήρη ανάπτυξη.
  • Να μην περάσει ο νέος τρόπος πρόσληψης με το προσοντολόγιο και την απαξίωση της προϋπηρεσίας που απαιτούν ΕΕ και ΟΟΣΑ. Να μην επιτρέψουμε να επιβάλουν ένα μόνιμο μηχανισμό ανατροπής των πινάκων και ανακύκλωσης των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Όχι στην ανθρωποφαγία και τον εμφύλιο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς. Ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση της μόνιμης δουλειάς για όλους (παλιούς και νέους αναπληρωτές!) είναι διεκδίκηση μαζικών διορισμών
  • Δωδεκάμηνες συμβάσεις εργασίας για όλους τους αναπληρωτές.
  • Έγκαιρη καταβολή του μισθού κάθε μήνα.
  • Εξίσωση των αδειών (ασθενείας, λοχείας, ανατροφής, κανονικής) με τις άδειες των μόνιμων συναδέλφων.
  • Έκδοση πάσο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας για 50% έκπτωση στα μέσα μεταφοράς.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους.
  • Επίδομα στέγασης και θέρμανσης.
  • Επίδομα ανεργίας και πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κάλυψη όλων των κενών τώρα με τις αντίστοιχες ειδικότητες. Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο.
  • 15 μαθητές ανά τμήμα στα Νηπιαγωγεία, Α και Β Δημοτικού, 20 στις υπόλοιπες τάξεις Δημοτικού . Υπεύθυνος δάσκαλος ανά 50 μαθητές στο ολοήμερο.
  • Να λειτουργήσουν παντού και άμεσα τα αναγκαία Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης και Τάξεις Υποδοχής.

 

Το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail