ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ : Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ / ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ Σ. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 171-20/1/21                                                       Προς: τα μέλη, ΔΟΕ, ΣΕΠΕ

 

 

Πραγματοποιήθηκε με  επιτυχία μαζική σύσκεψη νηπιαγωγών του συλλόγου Π.Ε. Κ. Σωτηρίου με συμμετοχή 45 συναδελφισσών από 20 νηπιαγωγεία του συλλόγου ενώ συνάδελφοι από άλλα 7 νηπιαγωγεία επικοινώνησαν τηλεφωνικά για να δηλώσουν το ενδιαφέρον για τη συζήτηση και τις αποφάσεις αλλά δυσκολία στη σύνδεση  λόγω προσωπικών δυσκολιών.

Ο Σύλλογος μας λαμβάνοντας υπόψη του:

 

  1. Τη μαζική αυτή συμμετοχή στων συναδελφισσών και την εναντίωσή τους απέναντι στην απαράδεκτη εγκύκλιο επέκτασης ωραρίου αλλά και των απώτερων επιδιώξεών της (σταδιακή αύξηση ωραρίου νηπιαγωγών, συρρίκνωση ολοημέρου ).
  2. Την οργή και την αγανάκτηση των συναδέλφων νηπιαγωγών για τη συγκεκριμένη απόφαση και την ενωτική συλλογική τους διάθεση προκειμένου «αυτό το μέτρο να μην εφαρμοστεί».
  3. Το γεγονός ότι το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών αυξάνεται σταδιακά εδώ και χρόνια άλλοτε κατά ένα τέταρτο, άλλοτε κατά μισή ώρα και με τελευταία την αύξηση κατά μια διδακτική ώρα/μέρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν έφτασε η λήξη του πρωινού ωραρίου στη 1μ.μ. Οι νηπιαγωγοί εργάζονται σήμερα τις περισσότερες ώρες από όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Δεν έχουν κενά ή διαλείμματα και είναι διαρκώς επιφορτισμένοι/ες με την επίβλεψη των παιδιών.
  4. Τη θέση του Συλλόγου μας για μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών στη βάση της εξίσωσης του ωραρίου των νηπιαγωγών με τους εκπαιδευτικούς στα δημοτικά σχολεία.
  5. Το ότι οι σύλλογοι διδασκόντων ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ή της νέας χρονιάς έχουν αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών με γνώμονα:
  • Το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων
  • Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών
  • Τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, μη συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία , αριθμό εισόδων, αριθμό τμημάτων, μεταφορά μαθητών με λεωφορεία, απόσταση από όμορα δημοτικά κα) και φυσικά με βάση την ασφάλεια των παιδιών
  • Τη δημιουργία συνθηκών για την αποφυγή του συνωστισμού γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες.

 

Ο σύλλογος Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» καλύπτει συνδικαλιστικά στηρίζοντας τον αγώνα των συναδέλφων για να μην περάσει η νέα υπουργική απόφασημε συγκεκριμένο υπόδειγμα πρακτικού(το οποίο μπορεί  να διαφοροποιηθεί  βάσει των ιδιαιτεροτήτων κάθε Ν/Γ ).

Το σχετικό πρακτικό επισυνάπτεται μαζί με την παρούσα ανακοίνωση.

Παρακαλούμε τις συναδέλφους να ενημερώνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου για τις αποφάσεις τους.

 

Καλούμε άμεσα τηΔΟΕ να καλέσει τους συλλόγους διδασκόντων των νηπιαγωγείων να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους και την αποχώρηση των παιδιών όπως ήδη έχουν αποφασίσει.

 

Καλούμε κάθε συναδέλφισσα, συνάδελφο νηπιαγωγό να επικοινωνήσει άμεσα με το σύλλογο για όποιο σχετικό ζήτημα.

 

Ξέρουμε όλοι και όλες καλά πως αυτή η παράταση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ. Δεν υπάρχει η επιλογή του «θα το δούμε αργότερα». Από αύριο φτιάχνουμε το πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων και δεν αλλάζουμε τον προγραμματισμό και την αποχώρηση. ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.

 

Υπερασπίζουμε το δημόσιο νηπιαγωγείο,  τα παιδιά, τη δουλειά , τη ζωή μας!!

 

Το σχέδιο πρακτικού  του συλλόγου ΕΔΩ σε word   Πρακτικό-για-ωράριο-νηπιαγωγείων (1) Πρακτικό-για-ωράριο-νηπιαγωγείων (1)

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ________ Νηπιαγωγείου _________________  συνήλθε σε συνεδρίαση στις ___________ και  ώρα ______ στον χώρο του σχολείου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Λήψη απόφασης για την τροποποίηση   της ώρας αποχώρησης των μαθητών/ τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00’ σε 13.10’».

Διαπιστώθηκε η απαρτία του Συλλόγου, καθώς από τα ______________ (__) μέλη του βρέθηκαν παρόντα τα _________( ____) και συγκεκριμένα οι : 1)______________________ 2)______________________  3) ________________ ___

Πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα παριστάμενα μέλη και  διαπίστωσαν ότι :

  • Ο  σύλλογος διδασκόντων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς  2020-21, καθώς και το επόμενο χρονικό διάστημα όσο  λειτουργούσαν οι σχολικές μονάδες, έχει  αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων με ασφάλεια,  με γνώμονα την αποφυγή συνωστισμού γονέων και κηδεμόνων λόγω COVID. Έχει   λάβει υπόψη του το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών καθώς και τις υποδείξεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας για ξεχωριστές εισόδους, διαφορετικά διαλείμματα  και σταδιακή προσέλευση-αποχώρηση (σε νηπιαγωγεία πολυδύναμα και συστεγαζόμενα) σε συνδυασμό με τη διαδοχική αποχώρηση των όμορων δημοτικών και τη δημιουργία συνθηκών για την αποφυγή του συνωστισμού γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες.
  • ενδεχόμενη αλλαγή της αποχώρησης στις 13.10 ανατρέπει τα δεδομένα που έχουν οργανώσει τα Νηπιαγωγεία για την αποχώρηση των παιδιών και τη διαδοχικότητα στην αποχώρηση των παιδιών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα
  • υπάρχουν αντιδράσεις γονέων για την ενδεχόμενη ανατροπή του προγραμματισμού αυτού
  • η εξίσωση του διδακτικού χρόνου στην προσχολική ηλικία  με εκείνον  του Δημοτικού Σχολείου λειτουργεί  αντιπαιδαγωγικά καθώς αγνοεί τις ανάγκες των παιδιών και πρέπει να προτάσσονται οι παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών

Έπειτα από τα παραπάνω, ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε (ομόφωνα) (κατά πλειοψηφία) ότι:

Για λόγους προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών εν μέσω πανδημίας, υπεράσπισης των παιδαγωγικών αναγκών  των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών ως προς το διδακτικό τους ωράριο, θα διατηρήσει τον ισχύοντα προγραμματισμό και την έως τώρα εφαρμοζόμενη ώρα αποχώρησης των νηπίων (13.00).

η/ο  προϊσταμένη/ος                                                   οι νηπιαγωγοί

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail