ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΔΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

13/3/19

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όπως όλοι γνωρίζουμε στην Ανατολική Αττική, και ασφαλώς και σε σχολεία του Συλλόγου μας, υπάρχει οξύτατο κτιριακό πρόβλημα καθώς και σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές, με αποτέλεσμα μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της περιοχής μας να αναγκάζονται να στεγάζονται-στοιβάζονται σε αίθουσες-λυόμενα, για μεγάλο και συνεχές χρονικό διάστημα. Μια απαράδεκτη κατάσταση μέσα στο 2019 που δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες των μαθητών μας ούτε σε εκείνες των εκπαιδευτικών, διότι οι Συνάδελφοι είναι μαζί με τους μαθητές τους και συμπάσχουν κάθε μέρα. Ένα από τα σχολεία που αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα στέγασης είναι και το 4ο ΔΣ Μαρκοπούλου, στο οποίο η υποδομή είναι εξ ολοκλήρου με λυόμενα.

Επανειλημμένα, τόσο μέσα από τον Σύλλογό μας, τον «Κώστα Σωτηρίου», όσο και ως συνδικαλιστική παράταξη, έχουμε τονίσει ότι η κατάσταση που επικρατεί στο 4ο ΔΣ Μαρκοπούλου αλλά και σε άλλες περιοχές της  Ανατολικής Αττικής  πρέπει άμεσα να αλλάξει, ώστε να μπορούν οι μαθητές μας να κάνουν μάθημα κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες σε καινούρια-σύγχρονα κτίρια, που είναι απαραίτητο και υποχρέωση της πολιτείας να τα κατασκευάσει. Αυτή η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη.

Στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα κατατέθηκε πριν μερικές μέρες ένα δίκαιο αίτημα από μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που ζητούσε να πραγματοποιηθεί διεξαγωγή έρευνας από καθηγητή του ΕΚΠΑ, σε ώρες λειτουργίας και με τους μαθητές παρόντες, με σκοπό να ερευνηθεί η κατάσταση του αέρα (καθαρότητα-ύπαρξη σωματιδίων-όγκος)  που τα παιδιά-μαθητές μας και οι δάσκαλοί τους αναπνέουν. Η πρόταση μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, γιατί πρέπει να είμαστε βέβαιοι για την υγιεινή των χώρων των σχολείων και διαρκώς να επιδιώκουμε το καλύτερο για τους μαθητές μας. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό, όπως και οποιαδήποτε δράση εντός σχολείου, υπάρχει μια διαδικασία.

Μετά από την ενημέρωση που είχαμε από  τους Συναδέλφους του Σχολείου και τον Διευθυντή, όταν ενημέρωσαν τους γονείς, ότι ασφαλώς συμφωνούν στο να διεξαχθεί η παραπάνω έρευνα αρκεί να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες (απαιτείται ειδική άδεια από το ΥΠΕΠΘ ή τουλάχιστον από την προϊστάμενη αρχή τους), μια μικρή μερίδα γονέων δημιούργησε ένταση (φραστικές επιθέσεις, απειλές, ομιλία με απαξιωτικό τρόπο), θεωρώντας τους Συναδέλφους υπεύθυνους που δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία. Θέλουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο να τονίσουμε τα εξής: τα σχολεία είναι δημόσια περιουσία και η λειτουργία τους διέπεται από ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Οι Συνάδελφοι που υπηρετούν σ’ αυτά είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν κάνουν ό, τι θέλουν κατά περίσταση αλλά ό, τι ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Την ώρα λειτουργίας του σχολείου  επιτρέπεται  μέσα σ’ αυτό μόνο η παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών και κανενός άλλου. Το ποιος άλλος θα  μπει και με ποια διαδικασία ορίζεται με σαφή τρόπο. Το να εγκαλούνται Συνάδελφοι, επειδή ζητούν να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο όπως προβλέπεται και όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πάει πολύ. Οι Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε ενέργεια που στρέφεται ενάντια στους Συναδέλφους, οι οποίοι έπραξαν αυτό  που το καθήκον και η συνείδησή τους επιβάλλει. Οι Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί είναι και αυτοί εργαζόμενοι, έχουν οικογένειες και δε θα πρέπει  να πιέζονται από κανένα να παραβούν τις διαδικασίες, όποιος και να είναι αυτός. Κύριο μέλημά τους είναι να φροντίζουν για το καλό των μαθητών τους αλλά και να τηρούν το θεσμικό πλαίσιο, προστατεύοντας πρωτίστως τους μαθητές τους αλλά και τους εαυτούς τους, αυτό το πλαίσιο που η πολιτεία έχει θεσπίσει και ισχύει πανελλαδικά, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

Διαφωνήσαμε με την τόσο  «χλιαρή» αντίδραση της πλειοψηφίας (Παρεμβάσεις-ΑΝΤΑΡΣΥΑ)  του ΔΣ του Συλλόγου μας «Κώστα Σωτηρίου», που παρεμπιπτόντως στα πρώτα σχέδια ανακοινώσεων που κατέθεσε ήταν ακόμη πιο «χλιαρή» και ύστερα από τη δική μας σταθερή και ξεκάθαρη θέση, ότι διαφωνούμε με τον τρόπο που αποτυπώνεται η κατάσταση, αναγκάστηκε να βελτιώσει το κείμενο σε κάποιο βαθμό. Υπάρχει παντελής έλλειψη καταδίκης, στην ίδια ανακοίνωση,  αυτών των περιστατικών που σημειώθηκαν εις βάρος των Συναδέλφων. Αναρωτιόμαστε:

• Γιατί στην ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου δεν καταδικάστηκαν απερίφραστα αυτά τα περιστατικά;

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ως Ενωμένοι Εκπαιδευτικοί δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε καμία μετακύληση ευθυνών απ’ αυτούς που τις έχουν στις πλάτες των Συναδέλφων και ότι θα είμαστε δίπλα σε όποιον συνάδελφο εμποδίζεται να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο του. Εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις ούτε από κόμματα ούτε από παρατάξεις αυτοδιοικητικών αλλά και κάθε είδους εκλογών. Ούτε θα δείτε ποτέ μέλος των Ενωμένων Εκπαιδευτικών στο ΔΣ του Συλλόγου μας υποψήφιο σε εκλογές-δεμένο με άρμα κόμματος. Στην περίπτωση αυτή, αν ποτέ υπάρξει, θα παραιτηθεί αμέσως από το ΔΣ. Δε μας αφορούν όλα αυτά και γι’ αυτό μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα και να είμαστε δίπλα στον Συνάδελφο που μας χρειάζεται όχι κατά το δοκούν αλλά ΠΑΝΤΑ! Παιχνίδια εντυπώσεων ενόψει αυτοδιοικητικών ή άλλων εκλογών στις πλάτες Συναδέλφων όμως δε θα ανεχτούμε!!! Ούτε κανείς μπορεί να παίζει με τη συνείδησή τους, τις αγωνίες τους και τις ζωές τους! Θα μας βρουν απέναντί τους και θα εκτεθούν όσοι προσδοκούν κάτι τέτοιο.

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΓΩΝΑΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ