ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ 17/1/22

Print Friendly, PDF & Email

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 17/1/2022 η παράσταση διαμαρτυρίας των τεσσάρων συλλόγων εκπ/κων της ανατολικής Αττικής. Από την μεριά μας ξεκαθαρίσαμε ότι τα σχολεία άνοιξαν με μηδαμινά μέτρα προστασίας, με ένα πλήρως ανεπαρκές υγειονομικό πρωτόκολλο και εκατοντάδες κενά μόνο στη δ/νση Αν. Αττικής, συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο μαθητές και εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα:

1)Για τα «κανονικά-non covid» κενά που μόνο στα σχολεία του συλλόγου μας ξεπερνούν τα 40, ρωτήσαμε πως η Δ/νση εγκρίνει τα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων από τη στιγμή που αυτά δεν περιλαμβάνουν πια πολλές από τις ώρες ειδικοτήτων. Για παράδειγμα υπάρχουν 11! κενά γυμναστών μόνο στο σύλλογό μας. Απορίας άξιο είναι πώς υπογράφεται από τη Δ/νση πρόγραμμα με «φύλαξη» παιδιών σε πληροφορική και Αγγλικά (μαθήματα για τα οποία  δεν προβλέπονται αναθέσεις.) Τονίσαμε ότι αυτή η κατάσταση είναι έκνομη και απαράδεκτη.

2)Για τα «covid-κενά» ζητήσαμε την επίσημη θέση της Δ/νσης για το πώς καλύπτονται τα κενά εκπ/κων που νοσούν, καθώς μπορεί να γίνεται καμία υπέρβαση στο ωράριο των υπόλοιπων εκπ/νων,  αλλά ούτε και ανάθεση σε συναδέλφους παράλληλης στήριξης ή Τ.Ε. Ο διευθυντής εκπ/σης πράγματι δήλωσε ότι η Δ/νση ποτέ δεν έδωσε ή θα δώσει καμία οδηγία για κάλυψη κενών με τους παραπάνω τρόπους καθώς είναι παράνομοι και πως τα κενά αυτά καλύπτονται από τις διαθέσιμες ώρες των υπόλοιπων εκπ/κων με ενδεχόμενο περιορισμό του ολοήμερου προγράμματος. Οπότε τονίζουμε ότι όπου αυτό δεν συμβαίνει, ακέραιη την ευθύνη φέρουν οι εκάστοτε διευθυντές σχολείων οι οποίοι και παρανομούν!

3)Στην απαίτησή μας για διχοτόμηση των υπερπληθών τμημάτων η  Δ/νση ξεκαθάρισε ότι καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για σπάσιμο των τμημάτων 25ατόμων.

4)Για τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων συναδελφισσών που με εγκύκλιο η οποία κρίθηκε παράνομη από το ΣτΕ το Υπουργείο τις περιέκοπτε, ο Δ/ντης δήλωσε ότι θα μελετήσει το θέμα. Εμείς καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες μητέρες να καταθέσουν άμεσα αιτήματα αδείας που παράνομα στερήθηκαν και συγχρόνως θα κάνουμε αίτημα στη ΔΟΕ να απαιτήσει, δια μέσω της νομικής οδού, την άμεση συμμόρφωση του υπουργείου με την απόφαση του ΣτΕ, για να εγκριθούν αμέσων οι άδειες αυτές.

5)Για τις 3μηνες προσλήψεις, τονίσαμε την κάθετη αντίθεσή μας στην τριτοκοσμική αυτή πρακτική και ρωτήσαμε πώς προτίθεται η Δ/νση να αξιοποιήσει  τους συναδέλφους αυτούς. Τονίσαμε ότι  απαγορεύεται η τοποθέτησή τους για κάλυψη κενών «non-covid» κάτι που θα συνιστούσε καταστρατήγηση του πίνακα αναπληρωτών. Η Δ/νση απάντησε ότι η τοποθέτηση των συναδέλφων θα γίνει κεντρικά από τον opsyd σε κενά covid στα οποία βέβαια θα γίνει προτεραιοποίηση καθώς οι προσλήψεις δεν επαρκούν και πολλοί συνάδελφοι δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.(5 από τους 16 προσληφθέντες στην 1η φάση πρόσληψης 3μηνων αρνήθηκαν πρόσληψη). Στη συνέχεια αυτοί οι άνθρωποι θα αλλάζουν σχολειό ανά 10ήμερο, καθώς τα κενά covid αλλάζουν διαρκώς, προφανώς αυτές οι αλλαγές τοποθέτησης δε θα γίνονται μέσω opsyd όποτε είναι ευθύνη της δ/νσης οι  νέες τοποθετήσεις να αφορούν αποκλειστικά κενά covid, κάτι το οποίο θα παρακολουθούμε και εμείς ως σύλλογος. Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι είναι απροκάλυπτος ο εμπαιγμός του Υπουργείου Παιδείας καθώς γίνεται φανερό ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ. Οι προσλήψεις των 3μηνιτών αναπληρωτών αποτελεί «στάχτη στα μάτια» της κοινωνίας που δεν ξέρει τα τεράστια και χρόνια κενά τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να καλυφθούν – ούτε βέβαια όλα τα κενά λόγω covid – με αποτέλεσμα να τινάζεται στον αέρα η λειτουργία των σχολείων. Επίσης η κεντρική αδιαφανής τοποθέτηση των αναπληρωτών από το Υπουργείο με την – κατ΄ εντολή-  ΥΠΑΙΘ διαδικασία προτεραιοποίησης κενών από τη δ/νση καταστρατηγεί το νόμο και τη δυνατότητα επιλογής με βάση της σειρά τους, από τους/τις συναδέλφους αναπληρωτές και δίνει τη δυνατότητα για παραβίαση των πινάκων καθώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΑΝΟ το ποια κενά και με ποια προτεραιότητα θα δηλωθούν στον OPSYD και σ΄ αυτό υπάρχει ευθύνη στο υπουργείο αλλά και στη Δ/νση που θα κάνει την επιλογή των κενών.

6)Για την «απαίτηση»  απογραφής του μηχανολογικού εξοπλισμού που έχει φορτώσει απίστευτο φόρτο εργασίας και γραφειοκρατία σε διευθυντές και ιδιαίτερα σε προϊσταμένους/ες νηπιαγωγείων, η διεύθυνση δήλωσε ότι ήδη με αίτημα που υποστήριξε υπήρξε χρονική παράταση και θα γίνουν προσπάθειες να υπάρξει και άλλη. Το ΥΠΑΙΘ θα έπρεπε να ξέρει τι εξοπλισμό διαθέτει  κάθε σχολική μονάδα εφόσον είναι καταχωρημένα στο myschool.  Πάγιο αίτημά μας είναι το ίδιο το ΥΠΑΙΘ να εξοπλίσει ενιαία τα σχολεία και χωρίς καμία εξαίρεση με σύγχρονο υλικό. Αντίθετα έχει εγκαταλείψει τα σχολεία και αυτά βρίσκουν τα απαιτούμενα από γονείς και από φορείς (τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.) που αλλάζουν τον εξοπλισμό τους και αντί να τον πετάξουν τον δωρίζουν στα σχολεία.

7)Για την λήψη περεταίρω μέτρων προστασίας στα σχολεία από τον covid παρέπεμψε στην κεντρική εξουσία.

8)Για την παραλαβή των  self test τονίστηκε ότι έγινε προσπάθεια αυτά να παραδίδονται στις σχολικές επιτροπές των δήμων αλλά αυτό δεν έγινε δυνατόν και αναγκαστικά το βάρος πέφτει στους διευθυντές. Ενημερώσαμε και ζητήσαμε να υπάρξει κάποια λύση για την πρόσφατη δήλωση αδυναμίας του ΚΥ Κορωπίου να κάνει rapid στα παιδιά που παραπέμπονται από τα σχολεία μας και καταγγείλαμε ότι αυτό αναγκάζει τους γονείς συχνά πυκνά να επιβαρύνονται το κόστος των διαγνωστικών.

9)Σχετικά με την τηλεκπαίδευση ειπώθηκε ότι αυτή είναι υποχρεωτική μόνο εφόσον κλείσει κάποιο τμήμα, πράγμα δηλαδή απίθανο με βάση το ισχύον πρωτόκολλο που απαιτεί κρούσματα στο 50%+1 των μαθητών

10)Σε ερώτημα για  άδειες ειδικού σκοπού απάντησαν ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν προβλεφθεί για φέτος. Είναι πρόκληση η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης που «παίζει» με τη ζωή των συναδέλφων.

11)Από την ίδια τη Δ/νση έγινε λόγος για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην Δ/νση και ακαταλληλότητα των χώρων που ελπίζουν να αποκατασταθεί με τη μετακόμιση της υπηρεσίας σε 15ημέρες σε νέα διεύθυνση.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail