Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου μας με τον Δ/ντη Εκπαίδευσης και τον προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

ΑΠ  117 – 21/9/2022                                                                                             Προς: τα μέλη, Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων

• Μετά από την παρέμβαση του συλλόγου μας  η  Δ/νση δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν εκ νέου αιτήματα επανατοποθέτησης  συναδέλφων που θα κατατεθούν άμεσα
  • Η διαμόρφωση των προγραμμάτων ευθύνη των σχολείων
  • Θα προχωρήσουν οι διχοτομήσεις και οι αναγκαίες προσλήψεις προσμετρώνται στα κενά
  • Πάνω από 325  κενά για την Β΄ φάση προσλήψεων για Α & Β΄ Αν. Αττικής

Μετά από αίτημα του συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δ/ντη Εκπαίδευσης και τον προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων.

Δηλώσαμε για άλλη μια φορά στη Δ/νση Ανατολικής Αττικής ότι ο σύλλογος είναι παρών  και προχωράει σε συνεχείς ανακοινώσεις, παρεμβάσεις, παραστάσεις, επικοινωνίες  καθώς  τα προβλήματα λειτουργίας στα σχολεία παραμένουν μεγάλα. Οι αλλεπάλληλες υπηρεσιακές μεταβολές  και  η εφαρμογή  αντιπαιδαγωγικών  πρακτικών στο βωμό των επικοινωνιακών αναγκών του ΥΠΑΙΘ έχουν αντίκτυπο στους συναδέλφους,  τις οικογένειες και  τους μαθητές μας.  Θεωρούμε υπόλογη  τη Δ/νση στο βαθμό που ευθυγραμμίζεται με επιλογές για προτεραιοποίηση στη λειτουργία των σχολείων είτε με περικοπές είτε με προτεραιότητες για επικοινωνιακούς λόγους και προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες. Υπενθυμίσαμε ότι από την πρώτη συνάντησή μας είχαμε επισημάνει σειρά ζητημάτων σε σχέση με τον υπολογισμό των κενών -προσλήψεων (διχοτομήσεις, άδειες,  εκπαιδευτικό ολοημέρου  για κάθε σχολείο + το σύνολο των αναγκαίων ειδικοτήτων)  για τα οποία δεν δόθηκε από πλευράς διοίκησης η αναγκαία βαρύτητα ώστε να αποφευχθεί  σειρά προβλημάτων με αποτέλεσμα αυτά να διογκώνονται με αρνητικές για όλους μας συνέπειες.

Τα επίδικα που τέθηκαν από την πλευρά του  συλλόγου:

1. 1.       H μονιμοποίηση εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής  του 2020-Πράξη  που θέσαμε ότι θα έπρεπε να ολοκληρωθεί από τα τέλη του Αυγούστου 2022 με την ολοκλήρωση της διετίας, με διαπιστωτική πράξη του Δ/ντη Εκπαίδευσης.
  2. Η πορεία των αιτημάτων  διχοτομήσεων που έχουν καταθέσει οι σύλλογοι  διδασκόντων  των 2ου Δ.Σ Μαρκοπούλου, του 3ου Δ.Σ. Μαρκοπούλου, του 2ου , 3ου & 4ου Δ.Σ. Καλυβίων και η τριχοτόμηση του 1ου Δ.Σ. Πόρτο Ράφτη. Επιμείναμε στην αναγκαιότητά τους με όλη την επιχειρηματολογία που θέσαμε τόσο στις ανακοινώσεις όσο και στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε 8/9& 15/9 /22 για το συγκεκριμένο θέμα! Αναφερθήκαμε στις οδηγίες της ΣΕΕ Ειδικής Αγωγής και το θέσαμε υπόψιν ερμηνειών που γίνονταν σε προηγούμενη φάση από τη Δ/νση  με αποτέλεσμα να μπαίνει τροχοπέδη στα αιτήματα. Επισυνάπτουμε  το χωρίο  που επικαλεστήκαμε και αναφέρει ξεκάθαρα ότι  «Οι μαθητές με διαγνωσμένες από αρμόδιο δημόσιο φορέα (ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Δημόσιο Νοσοκομείο) αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μπορεί να κατανέμονται σε τμήματα της ίδιας τάξης της οικείας σχολικής μονάδας, ως εξής: α) Ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 3, εκτός των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος του ενός (1) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος του ενός (1), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από το μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα.
  3. Απορρίψεις βελτιώσεων θέσηςτόσο των μονίμων όσο και των αναπληρωτών συναδέλφων. Καταγγείλαμε το γεγονός της μαζικής τους απόρριψης παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις προς το σύλλογο ( και με δημόσια δέσμευση στην προηγούμενη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας  8/9/2022) ότι θα υλοποιηθούν όπου υπάρχουν κενά. Υποστηρίξαμε το σύνολο των λόγων για τους οποίους αιτούνται  οι συνάδεφοι/ισσες των βελτιώσεων (ζητήματα στέγης, μετακίνησης, παιδαγωγικής συνέχειας στο έργο προηγούμενων χρόνων)  και απαιτήσαμε να επανέλθουν και να δουν το θέμα δίνοντας δυνατότητα εκ νέου υποβολής αίτησης επανατοποθέτησης σε κενά που δεν έχουν καλυφθεί εφόσον δεν δόθηκαν ποτέ στον ΟΠΣΥΔ ενώ η ανάγκη των σχολείων παραμένει. Εμείναμε ότι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και τώρα με την εξέταση πριν την τοποθέτηση των αναπληρωτών της Β΄ φάσης  όποιων αιτημάτων συναδέλφων υποβληθούν εκ νέου.
  4. Καταγγείλαμε την πολιτική του ΥΠΑΙΘ που δεν έκανε το σύνολο των προσλήψεωνπροκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά τόσο των πρωινών όσο και των ολοημέρων σχολείων.  Απαιτήσαμε από το Δ/ντη Εκπαίδευσης στα κενά που θα δηλωθούν σήμερα Τρίτη 20/9 εν όψει της Β ΄φάσης πρόσληψης αναπληρωτών  να γίνει πρόβλεψη για κάλυψη του συνόλου των κενών συμπεριλαμβανομένων  των εν δυνάμει διχοτομήσεων των 6 σχολείων που αιτούνται, των ολοημέρων, των ΤΕ , όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και των ΖΕΠ που δεν έχουν φτάσει ακόμη στα σχολεία ενώ υπάρχει μεγάλη ανάγκη υποστήριξης των αντίστοιχων τμημάτων με δεκάδες μαθητές που δεν έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα. Επισημάναμε ότι τα κενά που διαρρέουν ότι θα ζητήσει η δ/νση δεν καλύπτουν όλες αυτές τις ανάγκες και ότι θα έχει ευθύνη η Δ/νση αν δεν ζητήσει κενά για όλα τα παραπάνω.
  5.   Για τα Διευρυμένα Ολοήμερα και τη λειτουργία τους χωρίς επιπλέον προσλήψεις

Δε θα δεχτούμε καμία αντιπαιδαγωγική  διάλυση του πρωινού προγράμματος  με δάσκαλο να εκκινεί την 5η διδακτική ώρα προκειμένου να στελεχώσει το διευρυμένο μέχρι  5:30. Απαιτήσαμε να μην επιχειρηθεί  καμία περικοπή των  εν λειτουργία ολοημέρων τμημάτων και έκπτωση των ωρών τους προκειμένου να εξυπηρετηθεί το   πυροτέχνημα  της  πολιτικής του υπουργείου για το νέο -Διευρυμένο Ολοήμερο. Επίσης καταγγείλαμε την εκ περιτροπής  και εναλλάξ λειτουργία Διευρυμένου  Ολοημέρου με μετακίνηση-τοποθέτηση νεοδιόριστου σε δυο διαφορετικά σχολεία  -δυο διαφορετικών περιοχών.   Δηλαδή  το διευρυμένο στο  ένα σχολείο θα λειτουργεί 3 μέρες τη μία εβδομάδα και 2 μέρες στο άλλο και στην επόμενη εβδομάδα να αλλάζουν με 2  και 3 μέρες αντίστοιχα !!! Αυτό δεν είναι απλώς κοροϊδία αλλά διαλύει τα παιδιά ,  γονείς και  συναδέλφους. Ζητήσαμε να μην ευθυγραμμίζεται η Δ/νση με τέτοιες τακτικές του ΥΠΑΙΘ.

Ο Δ/ντης Εκπαίδευσης και ο προϊστάμενος Εκπαιδευτικών θεμάτων τοποθετήθηκαν ως εξής:

Για το ζήτημα της μονιμοποίησης ενημέρωσε ότι δεν είχε κάποιο προγραμματισμό. Θα διερευνήσει το  ζήτημα και θα μας ενημερώσει.

Για τις διχοτομήσεις η Δ/νση σε επικοινωνία με τα σχολεία ζητά το σύνολο των δικαιολογητικών για να προχωρήσει τη διαδικασία θετικής εισήγησης προς την περιφέρεια. Αποδέχτηκε ότι η ερμηνεία του νόμου για τις διαγνώσεις είναι αυτή που λέει ο σύλλογος και δεν θα επιμείνουν στην αγνόηση – μη αποδοχή μη προσμέτρηση διαγνώσεων και  ζητάνε τη σχετική  εισήγηση της ΣΕΕ ειδικής αγωγής που είναι αρμόδια. Σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκαν ότι τα ήδη υποβληθέντα αιτήματα είναι βάσιμα και θα εισηγηθούν θετικά και θα εξετάσουν με θετικό πνεύμα και χωρίς διάθεση περικοπών τα αιτήματα που θα υποβληθούν.

Για τις βελτιώσεις – επανατοποθετήσεις προέβαλαν για άλλη μια φορά το μεγάλο όγκο δουλειάς και στην ουσία δεν είχαν επαρκή χρόνο να εξετάσουν  τα περισσότερα αιτήματα γιατί θα τους δυσκόλευαν οι μετακινήσεις στον προσδιορισμό των κενών στο Υπουργείο! Με την επιμονή του συλλόγου ότι αυτό δεν είναι ευθύνη των συναδέλφων που έχουν πολύ σοβαρούς λόγους για τις μετακινήσεις που ζητάνε και έχουν αδικηθεί από την υπηρεσία με κενά που δεν τους δοθήκαν ποτέ (πχ μέσω ΟΠΣΥΔ στους αναπληρωτές κλπ) ο Δ/ντής   δεσμεύτηκε να εξετάσει τις αμέσως επόμενες μέρες και πριν την τοποθέτηση των αναπληρωτών Β΄ φάσης όλες τις αιτήσεις όσων συναδέλφων  ξαναυποβάλλουν νέα αιτήματα επανατοποθέτησης ώστε να εξεταστούν άμεσα πριν εκκινήσει η ονοματική καταγραφή των κενών στον ΟΠΣΥΔ. Με βάση αυτό οι συνάδελφοι που έχουν ανάγκη τη μετακίνηση-επανατοποθέτηση  μπορούν να ξαναυποβάλλουν αίτημα άμεσα.

Για τα κενά ενημερωθήκαμε ότι στην προηγούμενη φάση το 20% των προσλήψεων αφορούσε Διευρυμένα Ολοήμερα που όμως δεν μπόρεσαν να αντιστοιχηθούν καθώς υπήρξαν τεράστιες ανάγκες-κενά  στην υπόλοιπη λειτουργία των σχολείων. Το σύνολό των κενών για τη Β΄ φάση πρόσληψης για Α΄& Β΄ Αν. Αττική προσδιορίζονται στα 325 με πιθανή προσαύξηση. Απαιτήσαμε για άλλη μια φορά – καθώς αυτό δεν τηρήθηκε από τη Δ/νση παρά τις διαβεβαιώσεις στο παρελθόν – την άμεση ενημέρωση του συλλόγου για τα κενά που θα ζητηθούν από το Υπουργείο μόλις προσδιοριστούν στον τελικό τους αριθμό ώστε να μπορεί ο σύλλογος να επιβεβαιώσει ότι καταγράφονται όλα τα κενά των σχολείων.

Για τα διευρυμένα ολοήμερα και τη λειτουργία τους υποστήριξε ότι η επιμονή – «πίεση» για την εμφάνιση της λειτουργίας διευρυμένων τμημάτων προέρχεται από το  ΥΠΑΙΘ. Αποδέχτηκε ωστόσο ότι δεν είναι σωστό να κλείνει άλλο τμήμα του ολοήμερου μέχρι 4 που αφορά περισσότερα παιδιά και ότι η διαμόρφωση του προσωρινού προγράμματος είναι απόλυτη ευθύνη του σχολείου και πρέπει με προτεραιότητα την ομαλή λειτουργία και την πλήρη κάλυψη πρώτα του πρωινού προγράμματος και τη σταδιακή ανάπτυξη του στο ολοήμερο για όλα τα παιδιά πρώτα έως τις 3μμ και 4 μμ και στη συνέχεια και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες ώρες να ακολουθεί η ανάπτυξη του διευρυμένου. Για τις τοποθετήσεις με απόφαση του Δ/ντη συναδέλφων δασκάλων σε 2 ακόμα και 3 σχολεία με τα τραγελαφικά αποτελέσματα στη λειτουργία των σχολείων που καταγγείλαμε,  εξήγησε ότι υπάρχει επιμονή από το υπουργείο για τη λειτουργία οπωσδήποτε διευρυμένων τμημάτων!!! Επιβεβαίωσέ στην ουσία τις καταγγελίες μας για τις προτεραιότητες του υπουργείου και των σχετικών πράξεων μετακίνησης.

Καλούμε λοιπόν για άλλη μια φορά τα σχολεία να δουν με αυτή την προτεραιότητα την ανάπτυξη του προγράμματος και να μην προτάσσουν τη διάλυση της κανονικής λειτουργίας τους για την επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου.

Ο σύλλογος θα ενημερώσει άμεσα για όποιες εξελίξεις και καλεί τα σχολεία και τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν για όποιο πρόβλημα υπάρχει.