Απόσυρση της εγκυκλίου για την περικοπή στην άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστες/-ους εκπαιδευτικούς

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 100/1-8-20                                                                                                                   Προς: τα μέλη, ΔΟΕ , ΥΠΕΠΘ

Με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ  Αρ. Πρωτ.:108357/Ε3 της 21-8-2020 επιχειρείται να περικοπεί η άδεια ανατροφής σε δεκάδες συναδέλφισσες νεοδιόριστες εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών. Οι συνάδελφοι/-ισσες εκπαιδευτικοί που επί σειρά ετών έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές/-τριες τη δημόσια εκπαίδευση καλύπτοντας πάγιες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος, αντιμετωπίζονται με τρόπο προκλητικό από το ΥΠΑΙΘ που τους περικόπτει το νόμιμο δικαίωμα στην χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου στο σύνολό της.  Είναι οι ίδιες συναδέλφισσες που δούλεψαν χρόνια ως αναπληρώτριες, με κουτσουρεμένα δικαιώματα στις άδειες, που αναγκάστηκαν κάποιες φορές να παραιτηθούν για να φτάσουν σε μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη γιατί δε δικαιούνταν επαπειλούμενη άδεια, που άφηναν βρέφη πίσω για να επιστρέψουν στις τάξεις ώστε να μη χάσουν την προϋπηρεσία ή να μην αποκλειστούν από τους πίνακες.

Ο σύλλογός μας έχει όλα αυτά τα χρόνια δώσει αγώνες για την προάσπιση της μητρότητας και την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών. Υπερασπίστηκε και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα στη μητρότητα που αποτελεί κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα.

Θεωρούμε  αδιανόητο η πολιτεία με μια απλή γνωμοδότηση να περικόπτει τις άδειες ανατροφής των Δημοσίων Υπαλλήλων και πέρα για πέρα εξοργιστικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, εντελώς αυθαίρετα, με μια εγκύκλιο περικόπτει τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για τέκνα ηλικίας 2-4 ετών.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους τωρινούς νεοδιόριστους αλλά και όλους όσοι θα διοριστούν στο μέλλον. Πρωτίστως αφορά κάθε εργαζόμενο που βλέπει να περικόπτονται κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα χρόνων.

Αποφάσεις έλαβαν η ΑΔΕΔΥ & η ΔΟΕ

Επισυνάπτουμε τις γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων της ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ για εννεάμηνο

Με βάση τα παραπάνω:

  • Άμεσα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει την σχετική εγκύκλιο και να παρέχει σε όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ακέραιο το δικαίωμα στην πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής.
  • Μετά και τις γνωμοδοτήσεις κρίνουμε ότι πρέπει υπάρξει από τη ΔΟΕ ενημέρωση των συναδέλφων για το πώς θα πρέπει να κινηθούν ώστε να μη χάσουν το αναφαίρετο δικαίωμα τους. Αυτονόητο στο σημείο αυτό θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αιτηθούν στις διευθύνσεις να τους εγκριθεί η άδεια ανατροφής τέκνου που δικαιούνται. Τους καλούμε να κοινοποιήσουν την αίτησή τους στο σύλλογο προκειμένου να έχουμε συνολική ανάγκη των αναγκών προκειμένου να σχεδιάσουμε από κοινού και κάθε τρόπο τη δικαίωσή τους.
  • Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να αναθεωρήσει πλήρως την διαρκή, άδικη και στρεφόμενη εναντίον της προστασίας της μητρότητας πολιτική του.  Ζητούμε 9μηνη άδεια ανατροφής στους/στις νεοδιορισθέντες/-εισες  και στους αναπληρωτές συναδέλφους. Απαιτούμε πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

Κανένας συνάδελφος  να μη στερηθεί το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής.

Καμία μόνη/ κανένας μόνος! Συλλογικά δίνουμε την απάντησή μας!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail