Ενημέρωση από την ολοκλήρωση της τριμερούς επιτροπής για τη δίχρονη προσχολική. Όλα τα προνήπια εγγραμμένα στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Η διασφάλιση σχ. στέγης από τον Άνα στον Καϊάφα! Να εγκριθούν όλα τα αιτήματα για διχοτόμηση ή τριχοτόμηση τμημάτων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Καμία μετακίνηση μαθητή με το ΠΔ. 79

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ: 158/ 4-6-19                                                                                               Προς: τα μέλη

Κοιν.  Δ/νση ΠΕ. Αν. Αττικής,

Δήμους: Παιανίας, Κορωπίου, Μαρκοπούλου,

Σαρωνικού, Λαυρεωτικής

 

Για τη συνεδρίαση της τριμερούς –Ένταξη Δήμου Μαρκοπούλου στην υποχρεωτική προσχολική

Την Παρασκευή 31/5 πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις των τριμερών επιτροπών για τους δήμους της Ανατολικής Αττικής που έχουν απομείνει εκτός της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής τα δύο προηγούμενα χρόνια. Μέχρι 10-06-2019 θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους οι τριμερείς επιτροπές για την ένταξη και των υπόλοιπων Δήμων της χώρας στη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο από το σχολικό έτος 2020-2021.

Δυστυχώς το Υπουργείο δεν κηρύσσει αυτοδίκαια σε ένταξη (εφόσον ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός σε βάθος τριετίας που είναι και το τελευταίο όριο σύμφωνα με το νόμο και κατά συνέπεια η ένταξη είναι υποχρεωτική για όλους) όλους τους υπόλοιπους δήμους που υπολείπονται στην δίχρονη υποχρεωτική και ΔΕΝ προχωράει σε ένα πρόγραμμα γενναίας χρηματοδότησης της σχολικής στέγης συνολικά κι ιδιαίτερα της προσχολικής. Η παροχή μερικών προκατ αιθουσών και μια ελαστική νομοθεσία που επιτρέπει τη συρρίκνωση προαύλιων και άλλων δημόσιων χώρων δεν είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που η προσχολική αγωγή απαιτεί. Σοβαρά ερωτηματικά περί υπονόμευσης της καθολικής εφαρμογής της υποχρεωτικότητας και του ίδιου του νόμου αφήνει το Υπ. Παιδείας καθώς προβλέπει τη δυνατότητα να δηλωθεί ότι δε διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές χωρίς να ξεκαθαρίζει ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περιθώριο εξαίρεσης για το 2020-21.

 Την Παρασκευή 31/5 στην τριμερή του Δήμου Μαρκοπούλου με τη συμμετοχή της Δ/ντριας εκπαίδευσης, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ως εκπρόσωπου του Δήμου Μαρκοπούλου και της Πρόεδρου του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» αποφασίστηκε ομόφωνα η ένταξη και του Δήμου Μαρκοπούλου στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή για το έτος 2020-21. Ολοκληρώνεται έτσι (απομένει και η έκδοση του ΠΔ από το ΥΠΕΠΘ) η ένταξη όλων των Δήμων ευθύνης του συλλόγου – ο Δήμος Μαρκοπούλου ήταν ο τελευταίος δήμος που δεν είχε ενταχθεί – στην εφαρμογή της υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής αγωγής.

Σε συνέχεια όλων των προηγούμενων τοποθετήσεων στις τριμερείς επιτροπές και των ενεργειών μας για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής και στο Δήμο Μαρκοπούλου από το 2019-2020 ο  Δήμος δεσμεύτηκε για κάλυψη όλων των προνηπίων στο Πόρτο Ράφτη από την τρέχουσα σχ. χρονιά ( 2019-2020)  με ενοικίαση κατάλληλου χώρου. Εκκρεμεί 1  αίθουσα στο Μαρκόπουλο προκειμένου να καλυφθούν από τη φετινή χρονιά τα εγγεγραμμένα προνήπια ενώ  στο πρακτικό που υπογράφηκε δεσμεύτηκε για την εξεύρεση 3 αιθουσών  στο Μαρκόπουλο για το σχ. έτος 2020-21.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι όχι μόνο πρέπει να υλοποιηθεί η υποχρεωτική προσχολική αγωγή για το δήμο Μαρκοπούλου αλλά και σε όλους τους δήμους με τους καλύτερους όρους αναβαθμίζοντας όλες τις προϋποθέσεις τόσο στη σχολική στέγη όσο και στο προσωπικό με την εφαρμογή της μείωσης των μαθητών (22) και την ενίσχυση με συμπληρωματικές λειτουργίες του δημόσιου νηπιαγωγείου  (Παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης) και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Με βάση την παρουσία μας  για την τριμερή συνάντηση στη Δ/νση, θέσαμε  στη συνέχεια όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις εγγραφές και την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε όλους τους δήμους της περιοχής ευθύνης του συλλόγου αλλά και τις ανάγκες σε νέα τμήματα στα δημοτικά σχολεία.

Εγγραφές νηπίων (4-6 χρόνων) – σχολική στέγη

Λαυρεωτική

Στο Λαύριο, με βάση τις εγγραφές, η κατάσταση είναι οριακή καθώς τα υπάρχοντα διαθέσιμα τμήματα έχουν συμπληρωθεί στα ανώτατα όρια σχεδόν σε όλα τα νηπιαγωγεία του Λαυρίου με 22 παιδιά και με ένα επιπλέον ολοήμερο τμήμα στο 2ο Νηπιαγωγείο της πόλης. Είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν κι άλλα παιδιά στα νηπιαγωγεία είτε από ενδεχόμενες καθυστερημένες εγγραφές το Σεπτέμβριο ή μετεγγραφές είτε από την προσέλευση των προσφυγόπουλων από την τοποθεσία Νεράκι και το Κέντρο Υποδοχής Λαυρίου που ακόμα δεν έχουν εγγραφεί. Θέτουμε την αναγκαιότητα της πρόβλεψης τουλάχιστον ενός ακόμα τμήματος και την επέκταση με κατασκευή μιας επιπλέον αίθουσας στο 4ου Ν/Γ Λαυρίου προκειμένου να φιλοξενηθούν όλα τα επιπλέον παιδιά και να αποσυμφορηθούν τα τμήματα που είναι όλα στον ανώτατο αριθμό παιδιών. Απαιτούμε η Δ/νση να προβλέψει επιπλέον ένα τμήμα ( 1) και να ζητήσει από το Δήμο μια επιπλέον αίθουσα (1).

Ως σύλλογος ήδη θέσαμε το ζήτημα στο Δήμαρχο ο οποίος δεσμεύτηκε να την ολοκληρώσει μέσα στο καλοκαίρι.

Στην Κερατέα

Τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν με τον περσινό αριθμό τμημάτων.                                                                                    1ο & 2ο & 3ο Ν/Γ 2τμήματα και το 4ο Ν/Γ με 3 τμήματα.                                                                                                              Η τάση εγγραφών είναι αυξητική καθώς στο 2ο & 4ο Ν/Γ Κερατέας δεν μπορούν να φοιτήσουν όλα τα εγγεγραμμένα παιδιά και πρέπει να μετακινηθούν στα όμορα.

Η ανάγκη μόνιμης και επαρκούς στέγασης του 3ου Ν/Γ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία καθώς εδώ και χρόνια  στεγάζεται σε βοηθητικό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου εντελώς ακατάλληλο (δυο μικρές αίθουσες χωρίς τουαλέτες, επαρκή φωτισμό, αερισμό κλπ). Καλούμε το Δήμο να προχωρήσει την ανέγερση σχ. κτιρίου για τη στέγαση του  3ου Ν/Γ άμεσα όπως έχει διακηρύξει από πέρσι  σε δεσμευμένο οικόπεδο εντός των ορίων  του 3ου Ν/Γ.  Στην επιμονή μας για  εύρεση επιπλέον αίθουσας από το 2019-20, στο βαθμό που προκύψουν νέες εγγραφές ή μεταγραφές παιδιών έως το Σεπτέμβριο,  ο Δήμος δεσμεύτηκε για  άμεση ενοικίαση χώρου και λειτουργία του από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. 

Στο Σαρωνικό                                                                                                                                                                                       Μετά από τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες που οργάνωσε ο σύλλογος και την ενημέρωση προς τους γονείς τόσο για την υποχρεωτικότητα όσο και για την παραπληροφόρηση του Δήμου Σαρωνικού περί διπλής εγγραφής και στις 2 δομές ( παιδικός σταθμός & νηπιαγωγείο) , όλα τα προνήπια του Δήμου είναι εγγεγραμμένα στα νηπιαγωγεία μας.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι με απάντηση (27/5 ) δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο το αίτημα εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα που είχε υποβάλλει ο Δήμος για το έτος 2019-2020. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο θέμα με 32 μαθητές στη δημοτική κοινότητα Καλυβιών καθώς λόγω της ολιγωρίας της Δημοτικής Αρχής να τοποθετήσει μια επιπλέον αίθουσα ( που είναι έτοιμη να παραδοθεί από το Υπ. Παιδείας) στο 2ο Ν/Γ Καλυβίων όπως είχε δεσμευτεί με την ομόφωνη απόφαση στο πρακτικό προγραμματισμού το Νοέμβρη του 2018.

Απαιτούμε την άμεση τοποθέτηση της αίθουσας. Καλούμε τη Δημοτική αρχή να προχωρήσει στην εγκατάσταση και εναρμόνισή της με το υπάρχον σχολικό κτίριο και να δρομολογήσει ανέγερση του 5ου Ν/Γ Καλυβίων βάσει των πραγματικών, υπαρχουσών αναγκών. Καλούμε και τους γονείς των μαθητών και την ένωση Γονέων Σαρωνικού να υπερασπιστούμε το αυτοδίκαιο δικαίωμα των παιδιών να φοιτούν κοντά στο σπίτι τους και να μη μετακινηθούν με τα όσα προβλέπει το ΠΔ 79.

Μεγάλο θέμα υπάρχει και στο 1ο Ν/Γ Σαρωνίδας όπου επίσης με ευθύνη του Δήμου δεν έχει προχωρήσει η εξεύρεση της 2ης αίθουσας που είναι αναγκαία για τα 15 εγγεγραμμένα αλλά χωρίς σχ. στέγη παιδιά. Υπάρχει δυνατότητα για άμεση λύση με βάση τα όσα απαιτήσαμε από το δήμαρχο στην παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου με τις νηπιαγωγούς στις 7/5  και πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες παρεμβάσεις για να υλοποιηθούν.

Στο σύνολο του Δήμου 6 τουλάχιστον  επιπλέον τμήματα θα λειτουργήσουν για το 2019-2010 προκειμένου να καλυφθεί όλος ο εγγεγραμμένος μαθητικός πληθυσμός.

ΕΤΟΣ 2018-19 2019-2020
Παλαιά Φώκαια 2 3
Σαρωνίδα 1 2
Ανάβυσσος 5 6
Καλύβια 8 11-12
Κουβαράς 2 2

Στο Κορωπί                                                                                                                                                                                   Η καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής στο Κορωπί απαιτεί 2 επιπλέον τμήματα και ανάλογες αίθουσες να φιλοξενηθούν.  Η εισήγηση της Δ/νσης για ίδρυση 7ου Ν/Γ και η γνωμοδότηση της Δημοτικής Αρχής η οποία προχώρησε σε ενοικίαση –μίσθωση χώρου θα αποσυμφορήσει τόσο το ιδιαίτερα επιβαρυμένο,  λόγω  αριθμού μαθητών και περιορισμένου χώρου,   2ο Ν/Γ Κορωπίου και θα εξασφαλίσει τη στέγαση στις επιπλέον εγγραφές του 4ου Ν/Γ.                                                                                                                                                                                               Ένα επιπλέον τμήμα θα προκύψει στο 2ο Ν/Γ Κιτσίου σύμφωνα με τις εγγραφές και επιβεβαιώσαμε ότι θα λειτουργήσει κανονικά στο παλιό κτίριο.

Στην Παιανία

Ο Δήμος παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις του δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην εξασφάλιση της σχολικής στέγης για να καλύψει τα περίπου 80 νήπια και προνήπια που έχουν εγγραφεί στα νηπιαγωγεία της πόλης και δεν έχουν ακόμα σχολική στέγη. Στο σύνολο του Δήμου 4 επιπλέον τμήματα θα λειτουργήσουν για το 2019-2010 προκειμένου να καλυφθεί όλος ο εγγεγραμμένος μαθητικός πληθυσμός. Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις προς το Δήμο ώστε να προχωρήσει η ενοικίαση κατάλληλου κτιρίου όσο και η δημιουργία εγκατάστασης των αιθουσών που έχουν εξασφαλιστεί από το Υπ. Παιδείας. Είναι τεράστια η ευθύνη του Δήμου για την μεγάλη καθυστέρηση παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις που ο σύλλογος μας θα εντείνει για να μην βρεθούμε σε εκπλήξεις και αδιέξοδα στη λειτουργία των νηπιαγωγείων στο Δήμο.

ΕΤΟΣ 2018-19 2019-2020
Παιανία-Τμήματα 9 13

Ξεκαθαρίζουμε στη Διοίκηση ότι δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθεί η κυβερνητική ολιγωρία, η δημοτική απραξία και η διοικητική αναμονή στις πλάτες των νηπίων και των νηπιαγωγών αλλά και στην επιβάρυνση της λειτουργίας των σχολείων με περικοπές τμημάτων και αύξηση του αριθμού μαθητών στην τάξη.

Για τα Δημοτικά                                                                                                                                                                                 Πολύ αυξημένες οι ανάγκες και στα 4 σχολεία της Παιανίας εκ των οποίων τα 2 λειτουργούν πολύ παραπάνω του 12θέσιου αρχικού σχεδιασμού τους . Ιδρύθηκε και θα λειτουργήσει και το 5ο Δ.Σ. Παιανίας χωρίς όμως ακόμα να έχει δοθεί  τελική λύση για την στέγασή του.                                                                                                   Στους υπόλοιπους δήμους- δημοτικές κοινότητες η κατάσταση έχει ως εξής:

Λαύριο : 6 τμήματα Α΄ Δημοτικού

Κερατέα: 6 τμήματα Α΄ Δημοτικού

Καλύβια: 8 τμήματα Α΄ Δημοτικού ( πέρυσι ήταν 7)

Κορωπί : 10 τμήματα Α΄ Δημοτικού

Κίτσι : 3 τμήματα Α΄ Δημοτικού ( πέρυσι ήταν 2)

Παιανία: 9 τμήματα Α΄ Δημοτικού ( πέρυσι ήταν 7)

Σαρωνίδα : 1 τμήμα Α΄ Δημοτικού

Κουβαράς: 1 τμήμα Α΄ Δημοτικού

Παλιά Φώκαια: 2 τμήματα Α΄ Δημοτικού ( πέρυσι ήταν 1)

Ανάβυσσος: 4 τμήματα Α΄ Δημοτικού

Μαρκόπουλο: 6 τμήματα Α΄ Δημοτικού ( πέρυσι ήταν 5)

Πόρτο Ράφτη: 5 τμήματα Α΄ Δημοτικού

Απαιτήσαμε από τη Δ/νση την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων για τριχοτόμηση νέων τμημάτων Α΄ Δημοτικού ( Δ.Σ. Κιτσίου) καθώς και διχοτόμηση της Β΄ Τάξης με 26 μαθητές (Π. Φώκαια) . Δημιουργείται το ένα αναγκαίο τμήμα Α΄ δημοτικού στη Σαρωνίδα μετά από πολύ προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων . Απαιτήσαμε την έγκριση όλων των ολοήμερων τμημάτων σε νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Η Δ/νση αποδέχτηκε μετά από  παρέμβασή μας ότι θα κάνει δεκτά όλα τα επιπλέον τμήματα που προκύπτουν από τους εγγραφές όταν  υπάρχουν αντίστοιχες αίθουσες χωρίς μετακινήσεις με επιδίωξη την περικοπή τμημάτων. Αυτό είναι υπόθεση του συλλόγου και όλων των συναδέλφων σε κάθε σχολείο να εξασφαλίσουμε ότι θα υλοποιηθεί και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και επικοινωνία για όποιο ενδεχόμενο σε αντίθετη κατεύθυνση.

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:

  1. από το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς Νηπιαγωγών και την εξασφάλιση πιστώσεων για την υλικοτεχνική υποδομή των Νηπιαγωγείων, ώστε να υπάρξει άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Να σταλούν άμεσα οι απαιτούμενες αίθουσες για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Να δημοσιεύσει έως τις 13/6 χρονοδιάγραμμα κάλυψης όλων των αναγκών. Να μην υπάρξει καμία εξαίρεση, αναβολή ή παράταση εφαρμογής της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής.
  2. από τη Δ/νση Π. Ε. Αν. Αττικής να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και επικοινωνίες με τους Δήμους προκειμένου να διασφαλιστεί η στέγαση όλων των μαθητών. Η Διοίκηση αντί να προβεί σε ίδρυση παραρτημάτων και νέων νηπιαγωγείων, περιμένει τις αίθουσες που δεν έρχονται, τους Δημάρχους που δεν εμφανίζονται, οδηγώντας γονείς και εκπαιδευτικούς σε ομηρία έως τον Σεπτέμβριο… Μόνο που τον Σεπτέμβριο θα είναι πολύ αργά… πραγματικά πολύ αργά για όλους. Ξεκαθαρίζουμε απέναντι στη Διοίκηση ότι δεν θα επιτρέψουμε να μεταφερθεί η κυβερνητική ολιγωρία, η δημοτική απραξία και η διοικητική αναμονή στις πλάτες των νηπίων και των νηπιαγωγών.
  3. από όλους τους Δήμους να μεριμνήσουν άμεσα για τις υλικοτεχνικές υποδομές και το κτιριακό (αίθουσες) που χρειάζονται για την άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης. Να δοθούν άμεσες λύσεις συνολικά στο κτιριακό με τοποθέτηση αιθουσών, ενοικίαση κατάλληλων χώρων, δέσμευση οικοπέδων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων, όπως αναλυτικά περιγράφουμε στα υπομνήματα που έχουμε καταθέσει στους Δήμους
  4. από την ΚΤΥΠ να δημοσιεύσει άμεσα χρονοδιάγραμμα παράδοσης αιθουσών, καθώς και προγραμματισμό ανέγερσης νέων κτιριακών υποδομών.
  5. από την Περιφέρεια να προβεί στην άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τη δημιουργία Τεχνικής ομάδας ανά Δήμο, αποκλειστικά για την άμεση εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική 2χρονη προσχολική αγωγή. Δηλώνουμε από την πλευρά μας ότι θα κινηθούμε και το επόμενο διάστημα σταθερά στην κατεύθυνση αγωνιστικής διεκδίκησης όλων των απαραίτητων μέτρων για να υλοποιηθεί ο θεσμός της 2χρονης σε όλη τη χώρα, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Ο Σύλλογος βάσει και των προηγούμενων αποφάσεων του θα προχωρήσει σε παραστάσεις σε όλους τους Δήμους ευθύνης του προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή ένταξη και στέγαση όλων των μαθητών.

 

      Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                             Ο γραμματέας

Βιολέττα Πατέλη                                 Γιάννης Ρούπας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail