Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση είναι νόμος και για το Δήμο Σαρωνικού και έχουν όλοι ευθύνη για την εφαρμογή του. Η απόφαση μη υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης με οριακή απαρτία- απόντων 12 μελών- είναι εκτός από παράνομη και έωλη. Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Σαρωνικού Τρίτη 7/5 στις 13:30 το μεσημέρι

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ: 154/ 5-5-2019                                                             Προς:  τα μέλη, Δήμαρχο Σαρωνικού,                                                                         μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού,                                                                          υποψήφιους  για Δήμο  Σαρωνικού,   

                                                                                                              Κοιν.   Δ/νση Αν. Αττικής                              

Η αλήθεια για το Δήμο Σαρωνικού

  1. Ο Δήμος Σαρωνικού με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου συνυπέγραψε και κατόπιν αυτού  εντάχθηκε  σε ΦΕΚ  η υλοποίησή της δίχρονης προσχολικής. Δείτε αναλυτική ανακοίνωση συλλόγου 30/4.
  2. Όλα τα προνήπια γεννημένα το 2015  και νήπια του 2014 εγγράφονται υποχρεωτικά στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής που ανήκουν,  από 6-22/5/19 σε ώρες που ανακοινώνει το κάθε νηπιαγωγείο.
  3. Η εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς βάσει των παραπάνω είναι παράνομη.
  4. Οφείλει ο δήμος να γνωστοποιήσει στους ενδιαφερόμενους γονείς  ότι: 1ον δεν επιτρέπονται εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς  2ον υποχρεούνται οι γονείς των παιδιών που την 31η Δεκεμβρίου του έτους  συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών να εγγραφούν στα Νηπιαγωγεία 3ον  η παραμονή των παιδιών  στο σπίτι είναι επίσης παράνομη
  5. Οι ανάγκες του Δήμου Σαρωνικού για τη στέγαση και όλων τα προνήπιων περιορίζεται σε 3 επιπλέον  αίθουσες.  Η μία αίθουσα ( βαρέως τύπου) έχει ήδη τοποθετηθεί και εναρμονιστεί  στο Νηπιαγωγείο της Παλαιάς Φώκαιας.  Όσον αφορά τις άλλες 2 είτε με δωρεάν διάθεση αιθουσών  από το Υπ. Παιδείας είτε με ενοικίαση είναι  ένα  άμεσα αντιμετωπίσιμο ζήτημα καθώς  ο χρόνος  μέχρι το Σεπτέμβρη είναι επαρκής.

Η παραπληροφόρηση του Δημάρχου μέσω  Δελτίου Τύπου                                       

Αντί ο Δήμαρχος να είναι συνεπής λόγων –πράξεων  κυκλοφορεί Δελτίο Τύπου που συνεχίζει να παραπληροφορεί  όχι μόνο τους  δημοτικούς συμβούλους όπως έκανε στο Δ.Σ ( 23/4)  αλλά και ευρύτερα τους  πολίτες του Δήμου Σαρωνικού αλλά και τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών.

 Καλούμε το Δήμαρχο Σοφρώνη  που σε μια δύσκολη περίοδο εν όψει εγγραφών και εκλογών,  με την εμπρηστική εισήγηση –απόφασή του  δημιούργησε σύγχυση στους συμπολίτες μας, δημότες και γονείς μαθητών να άρει άμεσα την απόφασή του και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα όπως δεσμεύτηκε και όπως ο νόμος και το κοινωνικό συμφέρον  επιβάλλουν προκειμένου να προχωρήσει στην καθόλα δρομολογημένη υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. 

Η Δημοτική  αρχή παντελώς υποκριτικά  προφασίζεται το πρόβλημα της σχ. στέγης προκειμένου να ζητήσει την αναστολή εφαρμογής νόμου όταν

  1. Δε υλοποίησε τη ρητή δέσμευση της που συνυπόγραψε από 23/11/19 2. όταν δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τα υπάρχοντα Δημοτικά Σχολεία  και νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε προκατασκευασμένα στην πεντατετή θητεία της παρά μόνο επισκευές . Καμία ούτε καν δρομολόγηση ανέγερσης  νέου σχολείου.

Η παράνομη απόφαση της οριακής  απαρτίας του Διοικητικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση  του Δ.Σ. 23/4 ο  δήμαρχος  προκειμένου να υφαρπάξει την υπερψήφιση από τους παριστάμενους δημοτικούς  συμβούλους  α) τους  αιφνιδίασε χωρίς ενημέρωση με μια εκτός ημερησίας διάταξης  εισήγηση β) τους παραπληροφόρησε για τα πραγματικά δεδομένα ενώ γ)  δεν τους  ενημέρωσε για τις συνέπειες της παράνομης  απόφασης.

Καλούμε με βάση αυτό τόσο  τους 13 δημοτικούς συμβούλους που κάτω από αυτές τις συνθήκες υπερψήφισαν την έωλη απόφαση να επανεξετάσουν τη στάση τους.                                                  

Καλούμε όσους  δημ. συμβούλους δε συμμετείχαν να πάρουν σαφή θέση υπέρ της κατοχυρωμένης υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής  αγωγής.                    

Όλοι μαζί  να πιέσουν στην κατεύθυνση του να παρθούν  όλα τα αναγκαία μέτρα για την  κάλυψη όλων  των αναγκών από τη νέα χρονιά  και να αιτηθούν νέα συνεδρίαση Δ.Σ. για το θέμα.                                                                                    

Καλούμε όλες τις παρατάξεις και τους υποψήφιους  που διεκδικούν το δήμο να πάρουν δημόσια θέση και να πιέσουν από τη μεριά τους για την πλήρη εφαρμογή του νόμου. Με βάση και την κοινοποίηση της  δημόσιας  θέσης όλων θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση.                                                                       

Καλούμε  τη Δ/ντρια  Εκπαίδευσης  Αν. Αττικής να παρέμβει και να  ενημερώσει, ως οφείλει,  για την υποχρέωση τήρησης της νομοθεσίας , όλους τους δήμους που έχουν ενταχθεί στη δίχρονη υποχρεωτική.                                                                       

Με βάση το γεγονός  ότι στη δημόσια  ανακοίνωση μας  αλλά και στο προφορικό και γραπτό Αίτημα για συνάντηση,  με αφορμή την απόφαση του Δ.Σ.,  ο δήμαρχος απάντησε με απαράδεκτο Δελτίο Τύπου όπου:

Διάγοντας «τρικυμία εν κρανίω»  από τη μια εκφράζει τις γνωστές  νεοφιλελεύθερες απόψεις του  μέσω της άρνησης του για την υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής  κι από την άλλη «δεν  έχει καμία αντίρρηση να εφαρμοστεί η πολιτική της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής αρκεί να….»                                                                                                    

Παραπλανεί αναφέροντας ως δικαίωμα τη μη εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής όταν ο ίδιος υπέγραψε 23/11/18 και αποτελεί νόμο  από 28 /2 /19.                                                                                            

Απαξιώνει τα δημόσια Νηπιαγωγεία  του δήμου. Υποβαθμίζει το πολύτιμο έργο των εκπαιδευτικών αποκαλώντας το «παρκάρισμα». Ξεχνά ότι και την τρέχουσα σχ. χρονιά , προ υποχρεωτικότητας,  δεκάδες γονείς προνηπίων, καθόλου τυχαία,  επιλέγουν την εγγραφή και φοίτησή τους στο δημόσιο νηπιαγωγείο.                                                                                                                    

Υποβιβάζει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της φοίτησης σε  απλή  «δημιουργική απασχόληση»  δείχνοντας πόσο αδαής είναι για το συγκεκριμένο ζήτημα.   

Φέρνει σε τεχνητή αντιπαράθεση τις/τους εργαζόμενους των δημοτικών παιδικών σταθμών με αυτούς του  δημόσιου Ν/Γ. Δείχνει την παντελή άγνοια για το διακριτό ρόλο φροντίδας και αγωγής στους παιδικούς σταθμούς και την προσχολική εκπαίδευση και αγωγή στα δημόσια Ν/Γ . Οι ρόλοι δεν έρχονται σε αντιπαράθεση καθώς είναι  ρόλοι που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες  με διαφορετικές ανάγκες.                                                                          

Αποποιείται το δικό του μερίδιο ευθύνης  για τη σχ. στέγη αναζητώντας  τις ευθύνες αποκλειστικά  στην κυβέρνηση  και το Υπ. Παιδείας .                                             

Με βάση όλα τα παραπάνω προχωράμε σε :

Mαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Σαρωνικού την  Τρίτη 7/5/19 στις 1:30   το μεσημέρι .

Καλούμε όλους τους  δημοτικούς  συμβούλους,  υποψήφιους δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων  να παρευρεθούν και με την παρουσία δημάρχου κι όλων των εμπλεκομένων να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης   όπως ο νόμος ορίζει.

Δηλώνουμε με σαφήνεια ότι θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια να λεηλατηθούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, με ενιαίο 12χρονο σχολείο και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση, για κτηριακές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, για να δώσει κυβέρνηση και δήμοι χρήματα για επισκευές και νέες κατασκευές κτηρίων σχολικών μονάδων.

          Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                                                                                   Ο γραμματέας

Βιολέττα Πατέλη                                                                                           Γιάννης Ρούπας

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail