85η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ- Συνοπτική Ενημέρωση

Print Friendly, PDF & Email

 

Στην τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ που διεξήχθη 22-24 Ιουνίου 2016 στην Αθήνα συζητήθηκαν οι παρακάτω θεματικές:

  1. Το Νέο Ενιαίο Σχολείο

Αυτό που ειπώθηκε σε γενικές γραμμές από όλες τις παρατάξεις ήταν ότι το Νέο Σχολείο είναι μια προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να μειώσει το προσωπικό (δαπάνες). Οι περισσότερες παρατάξεις ζήτησαν απόσυρση της υπουργικής απόφασης (άρα επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση). Οι ΑΕΕΚΕ ζήτησε τη μη εφαρμογή της παρούσας υπουργικής απόφασης και ψήφιση νέας με βελτιώσεις. Από το προεδρείο της ΔΟΕ προτάθηκε η μη εφαρμογή της υπουργικής απόφασης. Η πρόταση ψηφίστηκε από τη ΔΗΣΥ και τη ΔΑΚΕ.

  1. Προσχολική Αγωγή

Ύστερα από προτάσεις των παρατάξεων ψηφίστηκε η πρόταση για ενιαία 14χρονη εκπαίδευση (2 χρόνια νηπιαγωγείο, 6 χρόνια δημοτικό, 6 χρόνια γυμνάσιο- λύκειο). Την πρόταση καταψήφισε μόνο το ΠΑΜΕ, το οποίο κατέβασε δική του πρόταση.

  1. Οικονομικός προϋπολογισμός

Καταψηφίστηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός της ΔΟΕ από την πλειοψηφία των παρατάξεων (εκτός ΔΑΚΕ). Για τον λόγο αυτό προτάθηκε και τελικά αποφασίστηκε να ληφθεί η απόφαση για τον οικονομικό προϋπολογισμό από το Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Το σώμα καταψήφισε τα πεπραγμένα της ΔΟΕ, ενώ ενέκρινε τον οικονομικό απολογισμό. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη μείωση των δαπανών (30%) μετά την πρόταση του εκπροσώπου της ΑΕΕΚΕ στη ΔΟΕ αλλά και τη συμφωνία και άλλων παρατάξεων για δαπάνες μόνο με παραστατικά.

Συζητήθηκε επίσης ενδεχόμενη μείωση της συνδρομής προς τη ΔΟΕ. Οι περισσότερες παρατάξεις ζήτησαν μείωση της συνδρομής, με επικρατέστερη την άποψη για μείωση από 24 € σε 20 €. Αυτό πάντως που τονίστηκε από την ΑΕΕΚΕ είναι η ανάγκη για σωστή διαχείριση- αξιοποίηση των οικονομικών της ΔΟΕ. Η ΔΟΕ έχει ένα τεράστιο οικονομικό απόθεμα, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε κοινωνικές υπηρεσίες και δομές προς όφελος και των εκπαιδευτικών της βάσης (ανταπόδοση σε εκπαιδευτικούς).

  1. Διεκδικητικό πλαίσιο

Αποφασίστηκε η διενέργεια 24ωρης απεργίας στην αρχή της σχολικής χρονιάς με ταυτόχρονη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε περιοχή, για να αποφασιστεί από τη βάση των εκπαιδευτικών η δυνατότητα και για άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Με την πρόταση διαφώνησαν η ΔΗΣΥ και το ΠΑΜΕ, οι οποίες επέμειναν στις δικές τους προτάσεις.

  1. Ζητήματα Αναπληρωτών

Αποφασίστηκε στήριξη των αναπληρωτών σε θέματα όπως:

  • Η ανάγκη για διορισμό τους.
  • Nα αρθεί η ρύθμιση σχετικά με τα 400 ημερομίσθια επιδότησης κατά την τελευταία 4ετια, ώστε όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να έχουν δικαίωμα στο επίδομα του ΟΑΕΔ
  • Να πιέσει η Ομοσπονδία το υπουργείο ώστε να προβεί στην ανάρτηση ενδεικτικών πινάκων αναπληρωτών πριν από την εγκύκλιο, με σκοπό να έχουν οι αναπληρωτές μια πρώτη εικόνα των θέσεων τους πριν την ηλεκτρονική καταχώρηση της δήλωσης τους.
  • Στο θέμα της ανάληψης υπηρεσίας δια της φυσικής παρουσίας των αναπληρωτών, προτάθηκε η ηλεκτρονική διαδικασία, μιας και πλέον όλα τα έγγραφα είναι αναρτημένα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών του υπουργείου.

 

  1. Συζητήθηκαν ακόμα:

 

  • Το θέμα των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα η ΑΕΕΚΕ υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να υποστηριχτεί ο ρόλος των συναδέλφων στα πλαίσια των διεκδικήσεων των μόνιμων διορισμών για την εκπαίδευση.
  • Η ειδική αγωγή. Όλες οι παρατάξεις ζήτησαν μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
  • Η ανάγκη για καταστατική αλλαγή, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία των παρατάξεων. Οπότε η συζήτηση για την καταστατική αλλαγή μετατέθηκε σε μεταγενέστερη Γ.Σ. της ΔΟΕ.

Από τις πρώτες στιγμές του συνεδρίου κατατέθηκε και ψηφίστηκε ψήφισμα όπου «με ομόφωνη απόφασή της Γ.Σ. στη συνέχεια των αποφάσεων του, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί και καλύπτει τους Δ/ντές Σχολείων και τις Προϊσταμένες Νηπιαγωγείων να δηλώσουν ότι όλα τα παιδιά για τα οποία έχουν κατατεθεί  αιτήσεις φοίτησης στο ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό πληρούν τις προϋποθέσεις. Λέμε όχι στους παράνομους περιορισμούς φοίτησης στα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά. Στο παραπάνω πλαίσιο καλούνται και οι αιρετοί εκπρόσωποί μας στα ΠΥΣΠΕ με τη στάση τους να μη νομιμοποιήσουν τον προσδιορισμό των οργανικών κενών με βάση την παράνομη Υ.Α. και τις εγκυκλίους υλοποίησής της.»

 

Δυστυχώς δε συζητήθηκε το θέμα του προσφυγικού για τα σχολεία. Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι μέσα στη Γ.Σ. της ΔΟΕ υπάρχουν τακτικισμοί και στρατηγικές από αρκετές συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι οποίες διαιρούν και διασπούν τον Κλάδο και αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση μέσα στη Γ.Σ. δημιουργώντας εντάσεις. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η ενότητα του κλάδου και να υπάρξει εποικοδομητική κριτική που θα μας βοηθήσει να κάνουμε βήματα μπροστά!

Κανελλόπουλος Γιάννης- Ρούπας Γιάννης

‘ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ’

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail