Δημιουργία τάξεων υποδοχής για τα προσφυγόπουλα της περιοχής μας

Print Friendly, PDF & Email

IMG_20160406_185516

ΑΠ 54-7/6/16 Προς: Δ/νση ΠΕ Ανατολικής Αττικής, σχολικούς

συμβούλους, ΔΟΕ, τα μέλη,

Θέμα: Δημιουργία τάξεων υποδοχής για τα προσφυγόπουλα της περιοχής μας

 

Στην περιοχή ευθύνης του συλλόγου μας υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Λαύριο – Σούνιο. Σε προηγούμενες δράσεις αλληλεγγύης που έκανε ο σύλλογος μας τόσο με τη συγκέντρωση υλικών και βοήθειας όσο και με εκπαιδευτικές δράσεις και απασχόληση των δεκάδων παιδιών που φιλοξενούνται διαπιστώσαμε την ύπαρξη πολλών παιδιών που ζουν εκεί.

Από την πρώτη στιγμή ως σύλλογος:

  • καταγγείλαμε τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και του κέρδους που γεννούν την προσφυγιά, την εξαθλίωση και καταστροφή και συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και της συνυπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης που τη συνυπογράφει
  • Συμβάλαμε στη διεκδίκηση αξιοπρεπών και ανθρώπινων συνθηκών πραγματικής φιλοξενίας για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες ενάντια στα κέντρα κράτησης και την εξόντωση που τους οδηγεί η καταστολή της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και η ελληνική κυβέρνηση.
  • Στηρίξαμε δράσεις αλληλεγγύης.

Το μεγάλο απόθεμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης συναδέλφων, γονιών, μαθητών του συλλόγου προς τους πρόσφυγες δεν αρκεί αν δεν προβούμε και σε άμεση και πάγια λύση που αφορά την εκπαίδευση των παιδιών. Πολλά από αυτά έχουν μείνει 2-3 χρόνια εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας και άλλα δεν έχουν γνωρίσει καμία σχολική δομή πέρα από τις αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες των ίδιων των γονιών ή αλληλέγγυων εκπαιδευτικών.

Κατ ά συνέπεια πέρα από τη συνέχιση αυτού του αγώνα, σήμερα με την παγίωση μιας πραγματικότητας εγκλωβισμού και παραμονής χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας θέτουμε με έμφαση την ανάγκη της υποδοχής των παιδιών που παραμένουν στη χώρα μας στη δημόσια εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σπουδαίο αρκεί να επισημάνουμε ότι το 41% των ατόμων που φθάνουν ή εγκλωβίζονται στην Ελλάδα είναι παιδιά.

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι αυτό πρέπει να γίνει

  • στη βάση της ελεύθερης επιλογής των προσφύγων και με αξιοπρεπείς όρους στα δημόσια σχολεία των περιοχών που βρίσκονται οι χώροι διαμονής τους
  • με διασπορά των παιδιών στα γειτονικά σχολεία ώστε να μην υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση σε μια σχολική μονάδα
  • με ίδρυση ολιγομελών μέχρι 10-15 μαθητές Τάξεων υποδοχής και με αντίστοιχες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τη λειτουργία τάξεων στα κέντρα διαμονής των προσφύγων σε πλήρη απομόνωση από τις τοπικές κοινωνίες που οδηγεί στη γκετοποίηση των παιδιών αυτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καλείται να κινήσει διαδικασίες υποδοχής. Στη δεκαετία του ΄90 αντίστοιχος προγραμματισμός έγινε για τα χιλιάδες παιδιά που προέρχονταν τότε από την Αλβανία.

 

Συγκεκριμένα στην περιοχή του Λαυρίου και του Σουνίου υπάρχουν περίπου 50 παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Πρέπει αυτά να καταγραφούν επακριβώς να κατηγοριοποιηθούν ηλικιακά (νηπιαγωγείο και δημοτικό) και να συζητηθεί η δημιουργία Τάξεων υποδοχής ισοκατανεμημένα στα σχολεία και Νηπιαγωγεία του Λαυρίου και ίσως και της Αναβύσσου και Π-Φώκαιας.

Πρέπει επίσης να προβλεφτεί από τώρα η δωρεάν μετακίνηση των παιδιών στις σχολικές μονάδες, από την περιφέρεια.

 

Το Δ.Σ .του συλλόγου έθεσε το θέμα αυτό στην παράσταση στις 2/6 στη Δ/νση Αν Αττικής. Όμως πέρα από λόγια συμπάθειας αλλά και γενικολογίες από τη Δ/ντρια εκπαίδευσης είχαμε και ανησυχητικές επισημάνσεις για τις αντιδράσεις γονέων σε κάποια περιοχή για την ένταξη των προσφυγόπουλων στο γειτονικό σχολείο και παραινέσεις για προσεκτική αντιμετώπιση, γεγονός που δείχνει ότι δεν είναι δεδομένη η αντίληψη για την ένταξη των παιδιών αυτών στο σχολικό περιβάλλον με τους όρους που θέσαμε από το Υπ. Παιδείας και τη διοίκηση.

Ο σύλλογος μας θεωρεί ότι ΤΩΡΑ πρέπει να υπάρξει πίεση για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για το θέμα αυτό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. (Υπ. Παιδείας, Περιφέρεια Αττικής, Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής, Δήμοι κλπ)

Καλεί τη ΔΟΕ να θέσει το ζήτημα συνολικά για όλη τη χώρα.

Ο σύλλογος μας θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις αν χρειαστεί για να λυθεί άμεσα αυτό το σοβαρό ζήτημα.

 

 

 

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος                                   Ο γραμματέας

Κώστας Τουλγαρίδης                       Γιάννης Ρούπας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail