21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού -Αφορμή για εκπαιδευτικές δράσεις‏ – Εκπαιδευτικό υλικό για το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα

Print Friendly, PDF & Email

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Την 21η Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα.

Η ιστορία δείχνει πώς σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ανέχειας, κρίσης θεσμών και αξιών, ελλοχεύει ο κίνδυνος του εκφασισμού της κοινωνίας. Ιδιαίτερα σήμερα, λοιπόν, το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού δεν μπορεί να έχει επετειακό χαρακτήρα. Αποτελεί μια ευκαιρία για να στείλουμε ένα μήνυμα διαρκούς αγώνα ενάντια σε όλους εκείνους που επιχειρούν να γυρίσουν προς τα πίσω το ρολόι της ιστορίας και να επενδύσουν σε ρατσιστικές και νεοναζιστικές πρακτικές. Αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση αλλά και δράση ώστε σαν κοινωνία να προστατέψουμε όλα τα πιθανά θύματα αυτών των αντιλήψεων.

Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε υποχρέωση, με όσα μέσα διαθέτουμε, να εξοπλίσουμε τους μαθητές μας ενάντια στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και το φασισμό. Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για ένα δημοκρατικό σχολείο, για ένα σχολείο με ελευθερίες, που θα αποδέχεται και θα στηρίζει όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις, για ένα σχολείο που θα δείχνει σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κάθε διαφορά γλώσσας, φυλής, θρησκείας και χρώματος

Ακολουθούν κάποιες προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα την ηλικία των μαθητών μας.
Χρήσιμο για μικρούς και μεγάλους!!

Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 10 Δεκεμβρίου 1948 (άρθρα, βίντεο, ιστοσελίδα).
Σύμβαση της UNICEF για τα δικαιώματα του παιδιού.
Συνήγορος του Παιδιού.
Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – UNHCR GREECE.
Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό.
Διεθνής Αμνηστία.
Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΑΡΣΙΣ. Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
PRAKSIS και Ι.Δ.Ε.Α./Γραφεία παροχής υποστήριξης κατά των διακρίσεων σε πολίτες τρίτων χωρών​​.
Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία».
Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού.
iRED (Institute Rights Equality & Diversity).
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Σχολικά βίντεο

Εκπαιδευτικό υλικό

Βίντεο – Ταινίες μηκρού μήκους – Ντοκιμαντέρ

Ιστορίες – Μαρτυρίες

Τραγούδια

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail