ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με αφορμή ερωτήματα που διατυπώνονται από ωρομίσθιους συναδέλφους σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής τους σε απεργία και την αναγνώριση του χρόνου απεργίας ως χρόνου προϋπηρεσίας επισημαίνω τα εξής:

α) Η απεργία των εργαζόμενων είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, κατοχυρωμένο συνταγματικά. Οι όποιοι περιορισμοί, κατά την άσκηση του, τίθενται από τον κοινό νομοθέτη, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγούν στην αναίρεση του δικαιώματος αυτού.

β) Το Εργατικό Δίκαιο ρυθμίζει όλες τις μορφές των εργασιακών σχέσεων σε σχέση με την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας. Σύμφωνα με το ν. 1264/82 ο χρόνος της απεργίας θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

γ) Δεν υπάρχει καμία διάταξη νόμου που να ορίζει ότι ο χρόνος απεργίας των ωρομισθίων εκπαιδευτικών δεν πρέπει να θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Η οποιαδήποτε περικοπή του χρόνου αυτού θα ήταν αντίθετη με βασικές αρχές του Συντάγματος και των νόμων. Για το θέμα υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΔΟΕ.

δ) Στην απεργία έχουν το δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι εργαζόμενοι, άρα και οι ωρομίσθιοι, και καλύπτονται συνδικαλιστικά από τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους και τη ΔΟΕ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ελευθέριος Μαραγκουδάκης