Όλοι στη Γενική απεργία στις 14 Δεκέμβρη και στο συλλαλητήριο με την Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό στις 11π.μ. στο Μουσείο

Print Friendly, PDF & Email

Πατήστε εδώ για την εκτύπωση της ανακοίνωσης : ΑΠ 3 Απεργία στις 14-12-2017

ΑΠ 3/ 5-12-17                                                                                                             Προς: τα μέλη, ΔΟΕ

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Τα ψέματα τελείωσαν! Τώρα που κλείνει η περίφημη 3η αξιολόγηση και ψηφίζεται ο προϋπολογισμός η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας αποκαλύπτουν τα νέα καταστροφικά μέτρα που φέρνουν σε πλήρη συμφωνία με τους θεσμούς και την ΕΕ και ΟΟΣΑ.

Στην εκπαίδευση ο ίδιος ο Υπ. Παιδείας ομολογεί απροκάλυπτα ότι έχει συμφωνήσει με την τρόικα και θα θεσμοθετήσει – εφαρμόσει το επόμενο διάστημα :

  1. Υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο όλο το εργασιακό ωράριο – 30 ώρες- και ανερυθρίαστα υποστηρίζει ότι αυτό ίσχυε από το 1985 λες και μεις ζούμε σε άλλα σχολεία. Αφού ισχύει από το 1985 γιατί θέλει να το ξαναθεσμοθετήσει ; Ταυτόχρονα έχει ανοίξει η συζήτηση για τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ για αύξηση και του διδακτικού ωραρίου, που μεταθέτουν για αργότερα.
  2. Αξιολόγηση στελεχών και αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων εντός του 2018 – ξαναφέρνει όλο το σχέδιο που το εκπαιδευτικό κίνημα δεν επέτρεψε να εφαρμοστεί το 2014 ενώ το Μνημόνιο προβλέπει ότι η αξιολόγηση θα είναι σύμφωνη με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης».
  3. Κριτήρια και πρόγραμμα συγχωνεύσεων καταργήσεων σχολικών μονάδων για το οποίο προσπαθεί να καθησυχάσει λέγοντας ότι αφορά μόνο τα συστεγαζόμενα και να κρύψει πόσα τμήματα θα συγχωνευθούν – καταργηθούν και πόσες θέσεις θα χαθούν – βλέπε πόσοι λιγότεροι αναπληρωτές θα δουλέψουν σε πρώτη φάση.

4.Επιλογή στελεχών με εμπλοκή ΑΣΕΠ που σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη στροφή στο διοικητισμό, στο εκπαιδευτικό management και την επιβολή του στο σώμα της ζωντανής εκπαίδευσης

  1. .Τον αποχαρακτηρισμό της ώρας της σίτισης ως διδακτικής που συνιστά σαφέστατη αύξηση διδακτικού ωραρίου

Σ΄ αυτά να προσθέσουμε τις δηλώσεις του Υπ. Παιδείας στη ΔΟΕ

  • για εφαρμογή από του χρόνου της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε 205 περιοχές αλλά με ελεύθερη επιλογή του γονέα για το αν το παιδί του θα πάει στο δημόσιο νηπιαγωγείο ή στον ιδιωτικό ή δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό! Θα ανοίξει έτσι τη λειτουργία μέρους της υποχρεωτικής  εκπαίδευσης να παρέχεται από δομές εκτός εκπαίδευσης – στους Δήμους!!! την ώρα που η ΚΕΔΕ ζητάει να πάρει στην ευθύνη της όλες τις δομές εκπαίδευσης της ΠΕ   και
  • τις αλλαγές στη ΔΕ : νέο Λύκειο, μαθητεία και αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση που διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ταξικό και απορριπτικό σχολείο.

Ταυτόχρονα φέρνει :

  • νέες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα (3τεκνοι και πολύτεκνοι) και  στις συντάξεις  μέχρι και 40% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, για παλαιούς και νέους ασφαλισμένου καθώς σύμφωνα με το Ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), γίνεται επανυπολογισμός και από 1/1/2019 καταργείται η προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων.
  • επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τελευταίο λάφυρο τη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας!!! για να κερδοσκοπήσει το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο από τις λαϊκές ανάγκες.
  • γενίκευση των πλειστηριασμών για να μεταφερθεί τεράστιος πλούτος από τη λαϊκή κατοικία – περιουσία στα ξένα FUNDS και τις τράπεζες ενώ θέλουν να επεκτείνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις και για τα χρέη προς το δημόσιο.

Ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει συγκεκριμένα :

Μείωση των δαπανών για κοινωνική πρόνοια κατά 8% – από τα συνολικά 21 δις του 2017 στα  19.4 δις το 2018

Το ΕΚΑΣ, από τα 320 εκατομμύρια το 2017 θα φτάσει μόλις τα 80 το 2018 και  σύμφωνα και με τη μνημονιακή δέσμευση θα καταργηθεί εντελώς το 2019!

 Η επιχορήγηση των νοσοκομείων από 1,3 δις ευρώ το 2017 προβλέπει δραστική μείωση αυτής της “σπατάλης” κατά 28% – μείον 360 εκατομμύρια.

Η επιχορήγηση των συγκοινωνιών με 265 εκατομμύρια το 2017 θα περιοριστεί στα 179 εκατομμύρια το 2018, δηλ μείωση της “σπατάλης” κατά 32%.

ΠΑΚΤΩΛΟ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Το 2018 θα δοθούν 6 δισεκατομμύρια για τόκους για το ΧΡΕΟΣ στους διεθνείς τοκογλύφους!

ΣΥΝΟΛΙΚΑ από τα 2,7 δις επιπλέον έσοδα του 2018, τα 950 εκ. θα είναι από αύξηση  φόρων και τα υπόλοιπα, αναμένονται από την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων – του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών, της ΔΕΗ του νερού, των συγκοινωνιών.

Η υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία, που κατακτήθηκε με αίμα εργατών και αγωνιστών, περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της Γ΄ αξιολόγησης. Αποτυχημένη ήταν η  προσπάθεια αιφνιδιασμού με την κατάπτυστη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση  «το βράδυ για να την ψηφίσει το πρωί». Απαγορεύει πρακτικά την προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία καθώς θέτει προϋπόθεση τη συμμετοχή 50% + 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στη ΓΣ. Κυβέρνηση και θεσμοί προσπαθούν να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα, στη συλλογικότητα των εργαζόμενων στη βάση, στο πρωτοβάθμιο σωματείο. Η τροπολογία αποσύρθηκε κάτω από τη γενική κατακραυγή, αλλά, θα επανέλθει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μνημόνια και σκληρά αντιλαϊκά μέτρα επιβάλλονται με σκληρή καταστολή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ακολουθεί τον αυταρχισμό και “τα μέσα” όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων γιατί εφαρμόζει υλοποιεί με συνέπεια το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ που ψήφισε μαζί είτε στηρίζετε απ’ όλες τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, όπου συμφώνησε σε  λιτότητα διαρκείας μέχρι το 2060, με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και 2% μέχρι το 2060!

Μπροστά σ αυτή τη σκληρή πραγματικότητα αποδεικνύονται παραμύθια  τα περί  δίκαιης ανάπτυξης και  το “βγαίνουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018”. 

Κυβέρνηση –ΕΕ – Κεφάλαιο Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε

Να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση – Να ζήσει ο λαός

Μεγάλες είναι οι ευθύνες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που για άλλη μια φορά ακολούθησαν γραμμή ήττας και υποταγής, αναμένοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αντί να καλέσουν τους εργαζόμενους σε μάχη, συντονίζοντας αγώνες για την αποτροπή νέων μέτρων και την ανατροπή.

ο αγώνας στα χέρια των εργαζόμενων – στα χέρια μας

Με τη συμμετοχή μας στην απεργία να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να ξαναβγούμε στο δρόμο

Να δείξουμε ότι δε θα μείνουμε σε αυτή την απεργία αλλά θα συνεχίσουμε και θα γενικεύσουμε τις αντιστάσεις και θα μας βρουν μπροστά τους

 Δε θα αφήσουμε να εφαρμόσουν τα μέτρα λαιμητόμο

Δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση σε συντονισμό με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία στις 11π.μ. στο Μουσείο

Διεκδικούμε ΤΩΡΑ :

  • Κάτω τα χέρια από την απεργία.
  • Το “ξεπάγωμα” του μισθολογίου και την επαναφορά των “δώρων” και αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των μνημονιακών χρόνων. Αυξήσεις, να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.
  • Την ανατροπή των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων και τις νέες περικοπές στο όνομα των ελλειμμάτων των ταμείων.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μείωση του εργάσιμου χρόνου με αύξηση των αποδοχών. Λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση – Όχι στους πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς και μη. Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και τη λαϊκή περιουσία.
  • Δημόσια και δωρεάν Παιδεία και υγεία για όλους. Λεφτά για τις λαϊκές αναγκες όχι για εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ.
  • Όχι στο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Δε θέλουμε καμία δόση και νέο χρέος. Να σπάσει η συμφωνία, ο  κύκλος  των  μνημονίων,  της  διαπραγμάτευσης,  της  υποταγής  σε  ΕΕ, ΔΝΤ, Κεφάλαιο.

Για την εκπαίδευση:

  • Ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς
  • Ακύρωση αποτροπή του σχεδίου Υπ. Παιδείας – ΕΕ – ΟΟΣΑ για την παιδεία(σχολείο της αγοράς, αποκέντρωση, αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, αυτονομία, Πιστοποιητικό ΠΔΕ- επαγγελματικά δικαιώματα).
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Μαζικές προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού  για την  κάλυψη  όλων των πραγματικών αναγκών. Όχι στο προσοντολόγιο του ΟΟΣΑ και την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης. Διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και το χρόνο λήψης πτυχίου.
  • Ίσα δικαιώματα αναπληρωτών και μόνιμων.
  • Ειδική αγωγή και παράλληλη για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη.
  • Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία-κατάργηση του αυταρχικού πλαισίου- σύλλογος διδασκόντων αποφασίζει για όλα- κατάργηση αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης. Κατάργηση του ΠΔ 79.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών σε 15 (Ν/Γ και Α&Β τάξεις) και 20 στις υπόλοιπες τάξεις. Αλλαγή στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης (προγραμμάτων, βιβλίων)- Οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Αποκλειστικά κρατική (όχι χορηγούς και επιχειρηματική λειτουργία). Διπλασιασμός των δαπανών για την παιδεία.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί όλους τους εργαζόμενους και τον λαό στην απεργία. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:


Όλοι, όλες στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη
10.30πμ στο Μουσείο

Κάτω τα χέρια από την απεργία – Να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της 3ης αξιολόγησης- Να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού, προς όφελος του ΣΕΒ, των δανειστών και της ΕΕ. Την ίδια ώρα που κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως δεν θα απαιτηθούν καινούρια μέτρα και ότι δήθεν βγαίνουμε από τα μνημόνια, η κυβέρνηση προσπαθεί με δόλιο τρόπο να ψηφίσει αυτά που ήδη έχει συμφωνήσει.

Η προσπάθεια μέσα από άσχετο νομοσχέδιο να περάσει τροπολογία για το τσεκούρωμα του απεργιακού δικαιώματος των πρωτοβάθμιων σωματείων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του κανιβαλισμού της κυβέρνησης. Μπορεί βέβαια από την άμεση αντίδραση των εργαζομένων να απέσυραν στο παραπέντε την απεργοσπαστική τροπολογία, όμως σχεδιάζουν να την ξαναφέρουν σε λίγες μέρες για ψήφιση! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΣΕΒ και οι δανειστές βάζουν στο στόχαστρο τα πρωτοβάθμια σωματεία γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από την βάση των εργαζόμενων μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες. Φοβούνται την οργή και την αγανάκτηση που προκαλεί η εφαρμογή των μέτρων της τρίτης αξιολόγησης πάνω στα συσσωρευμένα αντιλαϊκά μέτρα μιας εφταετίας μνημονίων.

Παράλληλα οι φορομπήχτες κυβερνητικοί απατεώνες σε συμφωνία με τους “θεσμούς”, έχουν συμφωνήσει και προωθούν προς ψήφιση στο όνομα της 3ης μνημονιακής αξιολόγησης νέα αντιδραστικά μέτρα.

Νέες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και στις συντάξεις μέχρι και 40%. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τελευταίο λάφυρο τη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας για να κερδοσκοπήσει το κεφάλαιο ντόπιο και ξένο από τις λαϊκές ανάγκες.

Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια, το ΕΚΑΣ, την παιδεία την υγεία και τις συγκοινωνίες. Αύξηση προβλέπει μόνο για τους τραπεζίτες: Το 2018 θα δοθούν 6 δισεκατομμύρια για τόκους για το ΧΡΕΟΣ στους διεθνείς τοκογλύφους!

Το φαγοπότι για τους βιομήχανους συμπληρώνεται με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, την επέκταση της προσωρινής και επισφαλούς εργασίας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Όλα αυτά την ίδια ώρα που ο ΣΕΒ προτείνει συμβάσεις “μηδενικών ωρών” και μισθούς σε κουπόνια.

Η θλιβερή κυβέρνηση των ναιναίκων πέρασε από το “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη” στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Νομίζει πως έτσι θα σταματήσει το κίνημα που σαρώνει τα Ειρηνοδικεία της χώρας παρά την άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ και τις απειλές για διώξεις όπως προαναγγέλθηκε από τον υπουργό της «αστικής Δικαιοσύνης».

Κι ενώ τσακίζουν εργατικά δικαιώματα, οδηγώντας τον λαό σε μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση, ξεδιάντροπα κλείνουν οπλικές συμφωνίες με τους Αμερικάνους αξίας δις ευρώ, μετατρέποντας ταυτόχρονα την χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Ξέρουμε ότι μόνο οι αποφασιστικοί αγώνες και η σύγκρουση με την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου -ΕΕ-ΔΝΤ μπορεί να ανακόψει την επίθεση, να φέρει νίκες. Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά του Χρέους, της ΕΕ και του κεφαλαίου για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι, τα αγωνιστικά – ταξικά σωματεία και συλλογικότητες, η νεολαία και ο λαός μόνο με αγωνιστική ταξική ενότητα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την σκληρή συνεχιζόμενη επίθεση.

Γυρίζουμε την πλάτη στις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Επέλεξαν για ακόμα φορά θέση αναμονής και ήττας κι όχι μάχης. Χωρίς καμία προετοιμασία και κήρυξη αγώνα για όλα τα ζητήματα που θέτει η γ’ αξιολόγηση, έδωσαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο και στους δανειστές… Είναι μια χιλιοπαιγμένη τακτική που οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα στην ήττα και στον εκφυλισμό.

Να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας! Να οργανώσουμε την αποφασιστική απάντηση του εργατικού κινήματος ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο με την 3η αξιολόγηση. Να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Να μην περάσουν τα μέτρα λαιμητόμος – Δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας

• Κάτω τα ξερά σας από το δικαίωμα στην απεργία! Το αίμα των εργατών που χύθηκε για αυτό το δικαίωμα στοιχειώνει κάθε γωνιά αυτού του τόπου και εμπνέει τους αγώνες μας. Δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, ελεύθερος μαζικός συνδικαλισμός, κανένας περιορισμός στα συνδικάτα και τις συνελεύσεις των εργαζομένων.

Όχι στη εργασιακή ζούγκλα, δουλειά με δικαιώματα! Αυξήσεις στις αποδοχές (μισθούς-συντάξεις, κ.α.) τώρα, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια! Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και πλήρη επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας. Να σταματήσει το αίσχος της απληρωσιάς του κόπου και του ιδρώτα μας.

• Ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο δημόσιο, που πυρήνας τους είναι το προχώρημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

• Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Τα κοινωνικά αγαθά δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο του κέρδους. Ενέργεια, συγκοινωνίες, νερό, υποδομές στα χέρια της κοινωνίας, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. Έξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τα κοινωνικά αγαθά-υπηρεσίες.

• Αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έξω το κράτος, οι τράπεζες και τα funds από τα σπίτια των εργαζόμενων και των ανέργων.

Κατάργηση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας. Όχι στην «μαθητεία», τα voucher και τα προγράμματα τσάμπα και ευέλικτου εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όχι σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, επεμβάσεις και εξοπλιστικά προγράμματα. Ούτε δεκάρα για τα αεροπλάνα τους και τα όπλα τους, ούτε σπιθαμή για βάσεις και πυρηνικά στη χώρα μας και τη γειτονιά μας. Έξω το ΝΑΤΟ και οι Βάσεις, καμία εμπλοκή στις επιδιώξεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.

Η γραμματεία της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail