Χιλιάδες αναπληρωτές/μόνιμοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαδήλωσαν στις 30/3 προς το Μέγαρο Μαξίμου, Απόφαση Πανελλαδικής Συνέλευσης Αγώνα

Print Friendly, PDF & Email

Χιλιάδες αναπληρωτές/μόνιμοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαδήλωσαν στις 30/3 προς το Μέγαρο Μαξίμου, Απόφαση Πανελλαδικής Συνέλευσης Αγώνα Συλλογικοτήτων, Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών, Φοιτητικών Συλλ., Εκπαιδευτικών Σωματείων Αμφιθέατρο ΜαΝΧ, ΠΤΔΕ Αθήνας

Διέψευσε τις Κασσάνδρες το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μάρτη στην Αθήνα, ξεπερνώντας σε μαζικότητα και παλμό τις προηγούμενες κινητοποιήσεις που έγιναν στο Υπουργείο Παιδείας (στις 2/3, 9/3 και 16/3). Πάνω από 3.000 αναπληρωτές, μόνιμοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές διαδήλωσαν στον κέντρο της πόλης, αποδεικνύοντας την προωθητική αξία της αγωνιστικής συμπόρευσης του εκπαιδευτικού και φοιτητικού κινήματος. Πορεύτηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου απαιτώντας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο, για την ανατροπή του εκπαιδευτικού Μνημόνιου κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ και του νόμου Γαβρόγλου στα ΑΕΙ.

Η πορεία κατέληξε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να συναντήσει τις αντιπροσωπείες των διαδηλωτών. Στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας, τα ΜΑΤ είχαν στήσει κλούβες με σκοπό να εμποδίσουν την πορεία να φτάσει έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέταξε τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα και τα δίκαια αιτήματα των ελαστικά εργαζόμενων και των φοιτητών.

Από νωρίς, τα Προπύλαια πλημμύρισαν με τα πανό των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, των συλλογικοτήτων των αναπληρωτών και των φοιτητικών συλλόγων. Ιδιαίτερα μαζικά τα φοιτητικά μπλοκ καθώς και των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ από την Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα. Την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα αναπληρωτές από όλη τη χώρα έκλεισαν τα σχολεία τους και συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με κεντρικό αίτημα τους μόνιμους μαζικούς διορισμούς εδώ και τώρα με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, για τα ίσα δικαιώματα των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Η μαχητική και δυναμική πορεία στην Αθήνα έδωσε σαφές μήνυμα αγώνα προς τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους ενάντια στην επισφάλεια, την εργασιακή περιπλάνηση, την απαξίωση των πτυχίων, την ανεργία και τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σείστηκε η Σταδίου από τα συνθήματα: «Σταθερή δουλειά για όλο τον λαό/Όχι μόνο στον εκπαιδευτικό», «Μισή δουλειά, Μισή ζωή/Η αδιοριστία θα ανατραπεί. Ενώ οι εξελίξεις με τους εξοπλισμούς και τους κινδύνους πολεμικών επεισοδίων χρωμάτισαν τα συνθήματα: «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Στη συνέχεια οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν την 3η κατά σειρά κοινή πανελλαδική συνέλευση αγώνα, μετά τις δύο που είχαν γίνει στο κατειλημμένο αμφιθέατρο του υπουργείου Παιδείας. Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα των αναπληρωτών, των πρωτοβάθμιων σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων. Μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από τους χώρους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων. Η μαζικότατη συνέλευση έκρινε αναγκαία την κλιμάκωση του κοινού αγώνα για σταθερή εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, για όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία η συγκρότηση πανεκπαιδευτικού μετώπου και ο οριζόντιος συντονισμός των συλλόγων, με πρώτο σταθμό την κινητοποίηση στις 25 Απριλίου μαζί με όλους τους συμβασιούχους.

διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την απόφαση της Συνέλευσης Αγώνα :

30/3/2018
Απόφαση Πανελλαδικής Συνέλευσης Αγώνα Συλλογικοτήτων, Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών, Φοιτητικών Συλλ., Εκπαιδευτικών Σωματείων Αμφιθέατρο ΜαΝΧ, ΠΤΔΕ Αθήνας

Για πάνω από ένα μήνα το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται σε ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας! Μετά τις κινητοποιήσεις στις περιφέρειες στις 23/2, τις συγκεντρώσεις στο Υπ. Παιδείας στις 2-9-16/3, τις μεγαλειώδεις Συνελεύσεις Αγώνα στο κατειλημμένο υπουργείο και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 22/3, για ακόμη μία φορά στις 30/3 χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και μόνιμοι, από τον Έβρο ως την Κρήτη, φοιτητές και μαθητές έδωσαν ηχηρό μήνυμα συνέχειας, αντοχής και επιμονής σε ένα μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και πορεύτηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου. Οι φωνές των χιλιάδων διαδηλωτών έθεσαν και πάλι το αίτημα για το δικαίωμα όλων στη μόρφωση και στη μόνιμη και σταθερή εργασία!
Το προεδρικό μέγαρο ήταν αποκλεισμένο για τους διαδηλωτές με κλούβες των ΜΑΤ, ενώ ξύλο και χημικά ήταν η απάντηση στους φοιτητές και εκπαιδευτικούς που απαίτησαν να σπάσει ο φραγμός! Ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντί να δεχτεί την αντιπροσωπεία των διαδηλωτών και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, παρέπεμψε ξανά στον υπ. Παιδείας ενώ ο ίδιος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέταξαν και πάλι τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στους διαδηλωτές. Παρά την άγρια καταστολή επιμείναμε και παραμείναμε στο χώρο σπάζοντας το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας. Αποχωρήσαμε συντεταγμένα και με πορεία καταλήξαμε στο Π.Τ.Δ.Ε. όπου πραγματοποιήσαμε την 3η πανελλαδική Συνέλευση Αγώνα.

Η μαζικότητα και η μαχητικότητα της διαδήλωσης τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε φοιτητές κόντρα στην παράδοση η τελευταία μέρα πριν από τις διακοπές του Πάσχα να είναι μέρα προετοιμασίας διακοπών και όχι μέρα αγώνα, δείχνει ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης και της νεολαίας απορρίπτει τα παραμύθια για έξοδο απ’ τα Μνημόνια, απορρίπτει την «ανάπτυξη τους» που δεν χωράει τις ανάγκες μας και σαρώνει τα δικαιώματά μας στο βωμό του κέρδους και κατανοεί βαθύτερα τις καταστροφικές αλλαγές που συντελούνται στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Προτάσσει την ανάγκη να δυναμώσει τον αγώνα για να υπερασπίσει τις ανάγκες και τα δικαιώματα του, το παρών και το μέλλον του.

Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά! Στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ θα επιδιώξουμε το πανεκπαιδευτικό μέτωπο να γίνει δύναμη και να εκφράσει το σύνολο των αιτημάτων κάθε εκπαιδευτικού, φοιτητή και μαθητή για:
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!
Μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών στην εκπαίδευση με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Όχι στο προσοντολόγιο του ΟΟΣΑ για το σύστημα πρόσληψης. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 3848.

Κατάργηση του συμφώνου πρώτης απασχόλησης για τους νέους εργαζόμενους.
Ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς
Ενιαία πτυχία με ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα. Όχι στην απαξίωση και διάσπαση των πτυχίων και την απόσπαση των επαγγελματικών/εργασιακών δικαιωμάτων από αυτά – ενάντια στο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
Ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ και τη δια βίου, του πολυνομοσχεδίου για τις νέες υποστηρικτικές δομές στη εκπαίδευση, μέχρι την ανατροπή του εκπαιδευτικού Μνημόνιου κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ
Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους! Καμία συγχώνευση σχολών, όχι στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για το Λύκειο, τα ΕΠΑΛ και τη μαθητεία.
Αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία. Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές για τους φοιτητές.
Θα επιδιώξουμε το εκπαιδευτικό κίνημα να συναντηθεί και να εκφράσει τα δικαιώματα όλης της εργαζόμενης πλειοψηφίας, τη νεολαία της επισφάλειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης, τους απολυμένους, τους απλήρωτους εργαζόμενους.

Προτείνουμε νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 25/4. Η μέρα αυτή να είναι μέρα κινητοποίησης για όλη την εκπαίδευση σε κάθε πόλη και να επιδιώξουμε να ενεργοποιηθεί όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης παντού. Επιδιώκουμε να συναντηθούμε με τους τους συμβασιούχους της υγείας και άλλων χώρων των ελαστικά εργαζόμενων που έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις για εκείνη τη μέρα στο κέντρο της Αθήνας και να σηματοδοτήσουμε ένα μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι ενάντια στην ελαστική – μαύρη εργασία που τσακίζει τη νεολαία και τα δικαιώματα σε όλους τους χώρους εργασίας.

Καλούμε όλους και όλες σε αγωνιστική και μαζική συσπείρωση στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων, των επιτροπών αγώνα που στο επόμενο διάστημα πρέπει να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους για την κλιμάκωση του αγώνα με χαρακτηριστικά διάρκειας και απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τη νίκη!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail