Σχετικά με τις προτάσεις συντονισμού, μετώπου σωματείων και κοινού αγώνα στο εργατικό κίνημα

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 77 – 15/10/16                         Προς: Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία  ΔΟΕ, μέλη

Ο σύλλογος μας υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη αγωνιστικής συνεννόησης, συντονισμού και κοινού αγώνα με κάθε αγωνιστικό σωματείο, ομοσπονδία και συλλογικότητα. Ακριβώς γι΄ αυτό συμμετέχει στην Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό και παρακολουθεί κάθε ανάλογη διαδικασία ώστε να συμβάλει, όταν αυτή δίνει τη δυνατότητα για μια ευρύτερη αγωνιστική συνάντηση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Με βάση αυτή τη σταθερή λογική, εκτιμάμε ως θετικό το κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε κάθε σωματείο και Ομοσπονδία για την ανάγκη αγωνιστικού μετώπου στο Ε.Κ.

Όμως θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να προχωρήσει και να έχει αξία μόνο στο βαθμό που  δε θα εξαντλείται σε ένα κοινό ψήφισμα αλλά θα συνοδευτεί άμεσα με συνέλευση όλων των αγωνιστικών ταξικών σωματείων που συνυπογράφουν, με ισότιμη συμμετοχή και συζήτηση για συγκεκριμένες αποφάσεις για αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τη διαμόρφωση αγωνιστικού προγράμματος.  Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει άμεσο απεργιακό κορυφαίο γεγονός ως σταθμό στην αναγκαία σ΄ αυτή τη φάση αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, ανεξάρτητα από τον εργοδοτικό – γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. – Ήδη η ΓΣΕΕ μιλάει για απεργία για μετά το Νοέμβρη αφήνοντας στην κυβέρνηση  το πεδίο ελεύθερο να προετοιμάσει μαζί με την ΕΕ και τους θεσμούς όλα τα αντεργατικά μέτρα (εργασιακό – συνδικαλιστικές ελευθερίες – φοροεπιδρομή – ιδιωτικοποιήσεις κλπ). Σ΄ αυτή την κατεύθυνση συνεισφέρουμε με την πρόταση που  καταθέτει η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό στην οποία συμμετέχουμε.

Με αυτές τις προϋποθέσεις – συλλογική ισότιμη συζήτηση για τα βήματα του μετώπου των σωματείων και το συγκεκριμένο άμεσο απεργιακό σχέδιο  που θα αποφασίζεται από τα ίδια τα σωματεία και όχι από άλλες διαδικασίες και “ειδικούς” έξω από τα συνδικάτα – θα υποστηρίξουμε την πρωτοβουλία αυτή.

Όλοι στη συγκέντρωση στις 17/10 μμ στα Προπύλαια και στην πορεία στο Σύνταγμα όπου θα συναντηθούν όλα τα αγωνιζόμενα σωματεία και συλλογικότητες ενάντια στον ερχομό των θεσμών και στην κυβέρνηση που με τον Κατρούγκαλο ξεκινάει νέες διαπραγματεύσεις για τα νέα αντεργατικά μέτρα εν όψη της 2ης αξιολόγησης.

 

 

ypografes syllogos

 

 

 

 

Προς ενημέρωση όλων :

  1. το Δελτίο τύπου της Πρωτοβουλίας πρωτοβάθμειων σωματείων για συντονισμό (συμμετείχε και ο σύλλογός μας)
  2. το κάλεσμα προς Ομοσπονδίες και σωματεία που κατέθεσε η ΑΣΕ στο ΔΣ.

 

Δελτίο Τύπου από τη σύσκεψη αγώνα σωματείων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών,

Τετάρτη 12/10/2016

 

Μετά το κάλεσμα της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για συντονισμό πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΑ πλατιά σύσκεψη με μεγάλη συμμετοχή Πρωτοβάθμιων Σωματείων -είτε με αποφάσεις, είτε ως παρατηρητές- και πολλών συλλογικοτήτων και κινήσεων αγώνα.

Η συζήτηση προσδιόρισε ότι η επίθεση από την κυβέρνηση – την ΕΕ – το ΔΝΤ – το κεφάλαιο προς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Το συνεχιζόμενο σήριαλ των αξιολογήσεων-προαπαιτούμενων-δόσεων οδηγεί σε συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα ( Υπερταμείο -ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, νέα φορολογικά βάρη, περικοπές συντάξεων, κλπ) ακολουθούν ο εργασιακός και ο συνδικαλιστικός νόμος, ενώ αυξάνονται ραγδαία οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών και έρχεται ο νόμος για τα κόκκινα δάνεια. Ήδη ανακοινώθηκε το πόρισμα της «επιτροπής εμπειρογνωμόνων» για το εργασιακό ενώ έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση θεσμών-Κατρούγκαλου στις 17/10.

 

Εκτιμήθηκε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνολική αντεργατική αναδιάρθρωση του κράτους ώστε να εξυπηρετηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, να εμπορευματοποιηθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και παροχές, να προχωρήσει μια βαθιά ανατροπή στην εργασία με την καθιέρωση εργασιακής ζούγκλας, με ελαστικές, μερικές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας, προσωρινής μισο-εργασίας/μισο-ανεργίας.

Αποδεικνύεται ότι η κατρακύλα και η αφαίρεση δικαιωμάτων και καταστροφή του κόσμου της εργασίας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ και δεν πρόκειται να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

 

Εκτιμήθηκε ότι τα τελευταία σκιρτήματα των αγώνων δείχνουν ότι η οργή από την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, κατ΄ εφαρμογή του 3ου Μνημονίου που ψήφισαν όλα τα πολιτικά κόμματα των Μνημονίων, με την ουσιαστική στήριξη τους από τη φασιστική Χρυσή Αυγή, μεγαλώνει και αναζητά συλλογική και αγωνιστική διέξοδο.

Τώρα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα επιταχύνουν την αγωνιστική συνάντηση όλων των αγωνιζόμενων τμημάτων. Να οργανώσουν μεγάλα αγωνιστικά γεγονότα,  να αντιπαρατεθούν με τον αντίπαλο, να ανακόψουν την επιβολή των μέτρων του Μνημονίου, να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και όσους την εφαρμόζουν και την επιβάλλουν. Δεν μπορούμε  να περιμένουμε  τον εργοδοτικό, υποταγμένο και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό για να οργανωθούν. Η ΓΣΕΕ συγκρότησε το καλοκαίρι μέτωπο με τους εργοδότες (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, κ.α.) και την κυβέρνηση. Συνομιλεί με το ΔΝΤ και προετοιμάζει τον τρόπο που θα “σερβίρουν” – θα περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στους εργαζόμενους με ελεγχόμενες και όσο γίνεται πιο αναιμικές αντιδράσεις. Η ΑΔΕΔΥ στο ίδιο μήκος κύματος, κωλυσιεργεί, δεν ορίζει απεργία, περιμένει τη ΓΣΕΕ, και χωρίς ουσιαστικά  αγωνιστικό σχέδιο – σπέρνει την απογοήτευση.

 

Δεν μπορούμε να πάμε με μια από τα ίδια. Ο μόνος δρόμος για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η ευρωμνημονιακή κόλαση που διαμορφώσαν και συνεχίζουν αυτοί  που την στηρίζουν και την προωθούν, δεν είναι άλλος από αυτόν του πραγματικού ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνολικά του λαού και της νεολαίας.

 

Τώρα είναι η ώρα για την αποφασιστική ανάπτυξη των αγώνων. Δεν περιμένουμε πότε θα «νομοθετήσει» εκ νέου η κυβέρνηση.

 

Με κέντρο τα αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία, τις   επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς, τις αγωνιστικές συλλογικότητες, συνδικαλιστές, τον κάθε εργαζόμενο που θέλει να παλέψει για να σταματήσει  και να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Με κοινή δράση,  μαζικό και μάχιμο συντονισμό.  Με μαχητικής μορφές σε όλα τα μέτωπα.

 

Συγκροτούμε το δικό μας αγωνιστικό σχέδιο και παίρνουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα.

 

Α. Βάζουμε  στο κέντρο τις διεκδικήσεις τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας. Να σταματήσει η αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας και της λαϊκής περιουσίας στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δε συμβιβαζόμαστε με τη συνεχή φτωχοποίηση.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με άμεση επαναφορά στα επίπεδα πριν από τα Μνημόνια. Να πληρώσει το κεφάλαιο για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε δούλοι του εργασιακού μεσαίωνα. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στο δημόσιο για να λειτουργεί σε όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι του κεφαλαίου. – Απαγόρευση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Να καταργηθούν τα 5μηνα – 8μηνα και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις εργασίας
  • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
  • Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία και τη λαϊκή περιουσία – Μπλόκο στις κατασχέσεις. Διαγραφή του ιδιωτικού χρέους των εργαζομένων και του λαού.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις του Νερού, της ενέργειας, της συγκοινωνίας, του περιβάλλοντος κλπ. Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά είναι δικαίωμα και όχι εμπορεύματα.

Οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα και οι αγώνες μας δεν χωρούν στο μονόδρομο των ευρωμνημονίων,  στους εκβιασμούς των δανειστών-δυναστών. Προϋποθέτουν την σύγκρουση και έξοδο από την φυλακή της ΕΕ και των δημοσιονομικών ευρωσυμφώνων, τον απεγκλωβισμό από την θηλειά του χρέους και τη διαγραφή του, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της εργοδοσίας.

Β. Τα σωματεία και οι συλλογικότητες που συμμετείχαν στη σύσκεψη-συνέλευση αγώνα συζήτησαν για τις απαραίτητες αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες που πρέπει να προωθηθούν στο εργατικό-συνδικαλιστικό και όλο το λαϊκό κίνημα.

 

  1. Προτείνουμε ως πρώτο μαζικό σταθμό την κήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 10 Νοέμβρη. Η πρότασή μας απευθύνεται σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, στις Ομοσπονδίες και όλα τα συνδικαλιστικά όργανα. Δεν περιμένουμε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να αποφασίσουν, ούτε να ανακοινώσουν μια απεργία 5 μέρες πριν. Εκτιμούμε πως υπάρχει κρίσιμο δυναμικό και εκατοντάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες που μπορούν να πάρουν απεργιακή απόφαση χωρίς την ΓΣΕΕ.

– Καλούμε ιδιαίτερα τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και κάθε αγωνιστική ταξική δύναμη και συνδικάτο, να συμβάλουν στην κοινή δράση και τη στήριξη μιας τέτοιας απεργιακής πρότασης που θα δείξει στην κυβέρνηση και στον εργοδοτικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό ότι το εργατικό κίνημα μπορεί και πρέπει να κινηθεί έξω από τα όρια που θέτει ο κυβερνητικός,  εργοδοτικός και συμβιβασμένος συνδικαλισμός, βρίσκει τον δρόμο του  για να αναπτυχθεί και να συγκρουστεί με αυτούς που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στην καταστροφή.

 

 

  1. Καλούμε Δευτέρα 17/10 συγκέντρωση στις 6.00 μμ στα Προπύλαια και πορεία στο Σύνταγμα. Μέρα που έρχεται το Κουαρτέτο για να ξεκινήσει το σήριαλ της «διαπραγμάτευσης» για το εργασιακό και η κινητοποίηση συνδικάτων για τις ΣΣΕ.

 

  1. Πέμπτη 20/10 καλούμε και συμμετέχουμε μαζικά στο αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 6.00 μμ στα Προπύλαια και πορεία στα γραφεία της ΕΕ και στην Αμερικάνικη πρεσβεία.

 

  1. Τρίτη 25/10 στηρίζουμε – συμμετέχουμε το συλλαλητήριο της εκπαίδευσης καθώς το δικαίωμα στη μόρφωση όπως και στην υγεία είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος.

 

  1. Καλούμε τα σωματεία να συμμετέχουν μαζικά στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας με τη σταθερή ενίσχυση των κινητοποιήσεων των συλλογικοτήτων κάθε Τετάρτη 3.30 μμ στα ειρηνοδικεία. Να υπερασπίσουν τους εργαζόμενους – μέλη τους που τους πνίγουν τα χρέη και τους απειλούν το βιός τους.

 

  1. Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους παντού να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις : Νερό, Ελληνικό, κλπ.

 

  1. Καλούμε σε νέα μαζική ανοιχτή σύσκεψη αγώνα την Δευτέρα 31 Οκτώβρη. Απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και αποφασιστικού αγώνα σε κάθε αγωνιστικό σωματείο, συνδικάτο και συλλογικότητα του μαζικού κινήματος. Στις επιτροπές αγώνα και συνελεύσεις που δίνουν μάχες για πλειστηριασμούς, σε συντονισμούς κλάδων και μετώπων πάλης.

 

Γ. Καλούμε να προχωρήσουμε σε κάθε εργασιακό χώρο σε συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα όπου οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν και θα καθορίσουν με αποφάσεις τους τη συμμετοχή τους στο αγωνιστικό σχέδιο και των εμπλουτισμό του με κινητοποιήσεις κάθε μορφής στους χώρους δουλειάς και στη γειτονιά με επιδίωξη να ξεκινήσει και να γιγαντωθεί μία γενικευμένη αγωνιστική ανάταση που θα βάλει τέρμα στην καθήλωση, την απογοήτευση και την αδράνεια και θα ξαναβάλει τον κόσμο σε θέση μάχης.

 

Δ. Θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση σταθερής επικοινωνίας και συντονισμού των ταξικών αγωνιστικών σωματείων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών για την επικοινωνία την αλληλοτροφοδότηση, και την οργάνωση κοινού αγωνιστικού σχεδίου που θα παλέψουμε να προχωρήσει στους χώρους εργασίας και το λαό.

 

Στο μεσοδιάστημα θα λειτουργήσει, όπου χρειάζεται για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, ανοιχτή Γραμματεία της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ για το συντονισμό με συμμετοχή εκπροσώπων από κάθε σωματείο που επιθυμεί.

 

12/10/2016

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :  protovoulia.somateiwn@gmail.com

 

http://protovouliasomateion.blogspot.gr/

 

 

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Προς τις διοικήσεις των Συνδικάτων, όλους τους αγωνιστές συνδικαλιστές, την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία, κι απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία, σε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουμε με τόλμη, το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως της κατάργησης των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ.

Οι απώλειες μας είναι μεγάλες. Συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φθάνουν ή και προσεγγίζουν το 50% την περίοδο της κρίσης. Η επίθεση στον κατώτατο μισθό είχε ως αποτέλεσμα οι αποδοχές το 2014 να είναι χαμηλότερες ακόμα και από τα κατώτατα όρια των αρχών της δεκαετίας του 1990.

 

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης κι αγώνα για να διαμορφώσουμε τους όρους αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος ενιαία, κατά κλάδο, πανελλαδικά. Να αγωνιστούμε μαχητικά, ανυποχώρητα, κανένας να μη δουλεύει χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Χρειάζεται να δυναμώσει η ενότητά των γραμμών της εργατικής τάξης, η οργάνωσή της στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους. Με κέντρο δράσης και πάλης κάθε χώρο δουλειάς με βελτίωση της λειτουργίας των σωματείων, των επιτροπών αγώνα, να συγκεντρώσουμε και προετοιμάσουμε δυνάμεις που θα μπουν μπροστά στο απαιτητικό αυτό μέτωπο πάλης. Με ενημέρωση, συσπείρωση και κινητοποίηση περισσότερων δυνάμεων. Με καλή προετοιμασία και συζήτηση για το πλαίσιο διεκδικήσεων, το σχεδιασμό και τις μορφές αγώνα. Με την κοινή δράση να ξεπεράσουμε απόψεις που δε δίνουν διέξοδο, που λένε ότι «τίποτα δεν αλλάζει», «τίποτα δεν μπορεί να γίνει».

Όσο κι αν είναι δύσκολη η κατάσταση, πολλά μπορούν να γίνουν, αν αποφασίσουμε να δείξουμε την πραγματική δύναμή μας. Αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι η οργάνωση του αγώνα και όχι οι «κοινωνικοί διάλογοι» που στήνουν η κυβέρνηση και οι ενώσεις των εργοδοτών για να μας παγιδεύσουν και αυτοί να συνεχίζουν να κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος της τάξης μας. Δική μας ευθύνη είναι να δυναμώσουμε την κοινή δράση και τη συμμαχία με όλο τον εργαζόμενο λαό που στενάζει, στις πόλεις και τα χωριά, όπως κι εμείς, κάτω από τον ίδιο ζυγό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο και χώρο δουλειάς υπάρχουν δυνατότητες, δυνάμεις πρωτοπόρες και τίμιες που δεν παρασύρονται από τις σειρήνες της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, δυνάμεις με θέληση κι ικανότητα να ηγηθούν στην οργάνωση της πάλης.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, συνολικά ο εργαζόμενος λαός έδωσαν το προηγούμενο διάστημα πολύ σημαντικές μάχες απέναντι σε εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, με κύριο μέτωπο τον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό και τους βάρβαρους νόμους τους.

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, συνδικάτα, χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μαζί με πολλά άλλα σωματεία δώσαμε πολύμορφους αγώνες, με θέσεις που στήριζαν τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα έδειχναν τις αιτίες και το ποιος πρέπει να πληρώσει.

Με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, με πρωτοβουλία και σχέδιο, το κίνημα έδειξε ότι είναι όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και των κυβερνητικών κομμάτων. Μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει δυνατό και ρωμαλέο, να φτάσει σε σημείο να ταρακουνά κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους, να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους, τη βαρβαρότητά τους, να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ζωή.

Αυτήν ακριβώς την προοπτική έχουμε καθήκον να ενισχύσουμε, να οργανώσουμε με τη στάση και τη δράση μας, τη συμμετοχή μας.

Με αυτούς τους αγώνες καταφέραμε:

Να αποκαλύψουμε την αντιλαϊκή πολιτική πλατιά στο λαό, να εμποδίσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να νομιμοποιήσουν τα μέτρα στη λαϊκή συνείδηση.

Εμποδίσαμε την εργοδοσία και τα κόμματά της να κάνουν τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην εφαρμογή της πολιτικής τους.

Οι αγώνες ενίσχυσαν τα βήματα ενότητας και συμμαχίας των εργατών με τα λαϊκά στρώματα, τους ελευθεροεπαγγελματίες, τους αγρότες.

Δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για τη συνέχεια, με δεδομένο ότι η αναμέτρηση με την πολιτική του κεφαλαίου απαιτεί αγώνες με συνέχεια, επιμονή και ταξική συνέπεια, με εναλλαγή και διαρκή προσαρμογή των μορφών πάλης.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δεν πρέπει να μας ικανοποιούν. Μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

Η νομοθέτηση του κόφτη και το νέο κύμα φορολεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, αμέσως μετά την «ταφόπλακα» στην κοινωνική ασφάλιση, αποδεικνύει πως η επίθεση δεν έχει τέλος αν δεν τη σταματήσουμε εμείς. Την ίδια στιγμή που η εργατική-λαϊκή οικογένεια ματώνει καθημερινά, το κεφάλαιο απολαμβάνει νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, παίρνει ζεστό χρήμα από το νέο αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η καπιταλιστική εργοδοσία επιδοτείται με εκατομμύρια, της χαρίζονται χρέη εκατομμυρίων που είναι το δικό μας αίμα, οι τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα, στις κοινωνικές παροχές.

Η «ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, εφοπλιστές και τραπεζίτες, θα ποτιστεί με το αίμα των παιδιών της εργατικής τάξης, που καταδικάζονται στην ανεργία, τη φθηνή εργασία και την δουλειά-λάστιχο! Η εργοδοσία τσακίζει ότι έχει απομείνει από ΣΣΕ και προωθεί νέες απαράδεκτες συμφωνίες με όχημα τις ενώσεις προσώπων. Ο ΣΕΒ ανοιχτά πλέον απαιτεί να καταργηθούν όλα τα επιδόματα (13ος – 14ος μισθός), να έρθει νέος νόμος που θα περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση.

Έχουν δηλαδή το δικό τους σχέδιο με στόχο την παραπέρα μείωση των μισθών, των μεροκάματων, των κοινωνικών παροχών. Διακηρυγμένο στόχο έχουν να κατεβάσουν το μέσο μισθό ακόμα περισσότερο, καθώς και τον κατώτερο μισθό.

Η εργατική τάξη χρειάζεται το δικό της σχέδιο όχι μόνο για να αποκρούσει τη νέα επίθεση, αλλά για να διεκδικήσει τις τεράστιες απώλειες που είχε με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες της!

Δε συμβιβαζόμαστε με μισθούς πείνας, με δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Οι ανάγκες της εργατικής τάξης σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τους στόχους της μεγαλοεργοδοσίας για ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία, ανάκαμψη κερδών. Οι εχθροί της τάξης μας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, για να υποχωρήσουμε από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Καμία υποχώρηση δεν βοήθησε. Κάθε υποχώρηση έκανε πιο επιθετική την εργοδοσία. Έτσι φτάσαμε μέχρι εδώ! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο, όταν εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο. Για την εργατική τάξη δεν υπάρχει καμία ελπίδα ακόμη κι όταν έρθει η όποια ανάκαμψη κερδών, αν δεν οργανώσει τον αγώνα της.

Γνωρίζουμε καλά, ότι οι εκμεταλλευτές μας έχουν εξοπλιστεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με ισχυρό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Τα κόμματα που ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο, στηρίζουν την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αποτελούν ισχυρό μαύρο μέτωπο απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό.

Ανίκητοι δεν είναι!

Φαίνονται ανίκητοι γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν δοκιμάσει την τεράστια δύναμή τους.

Δυναμώνουμε την πάλη μας για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Προτείνουμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε το παρακάτω πλαίσιο πάλης:

  • Να διεκδικήσουμε την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα, ξεχασμένα.
  • Ν’ απαιτήσουμε την κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, την επαναφορά του 13ου και 14ουμισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
  • Να διεκδικήσουμε την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
  • Να διεκδικήσουμε την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων.
  • Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.

Με βάση αυτό το καταρχήν πλαίσιο, κάθε κλάδος, κάθε σωματείο να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης στον ενιαίο, κοινό αγώνα της εργατικής τάξης.

Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούμε όλοι και μπορούμε να συναντηθούμε διαμορφώνοντας ένα ενιαίο και σταθερό μέτωπο αγώνα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail