Σχετικά με την πρόταση του Υπ. Παιδείας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων. Καμία μείωση της μοριοδότησης ! Aποδοχή της πρότασης του συλλόγου τώρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ : 6/19-12-2017                          Προς: Υπ. Παιδείας, Περιφέρεια,  εκπ. Αττικής, Δ/νση ΠΕ  Αν. Αττικής, ΔΟΕ,  σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ Αν Αττικής, τα μέλη

 

Σχετικά με την πρόταση του Υπ Παιδείας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων επισημαίνουμε τα εξής:

Από την πρώτη στιγμή που ζητήθηκε πρόταση για την αναμοριοδότηση  σχ. Μονάδων θέσαμε το ζήτημα του αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τα βασικά προβλήματα της εκπαίδευσης όπως αυτά προκύπτουν από την πολιτική του ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ με κορυφαίο  τη δραματική μείωση των θέσεων εργασίας και την κατασκευή πλεονασμάτων παντού, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται μέχρις εξαφανίσεως σε ολόκληρες περιοχές, οι μεταθέσεις.

Η τελευταία  πρόταση του υπουργείου έρχεται σε μια περίοδο που αυτή η πολιτική των περικοπών εντείνεται ενώ ανοίγουν νέα πεδία για ακόμα πιο δραματικές καταργήσεις θέσεων εργασίας (συμπληρωματικό μνημόνιο που προβλέπει πρόγραμμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων, αύξηση του ωραρίου, αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη κλπ)

Ωστόσο η μοριοδότηση εκτός από τις συρρικνωμένες μεταθέσεις καθορίζει και τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων που είναι στη διάθεση. Φαίνεται ότι επιχειρείται να δημιουργηθούν νέα δεδομένα και τετελεσμένα, καθώς με βάση τα πρώτα δεδομένα της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το αν αυτή συνδέεται και θέλει να διευκολύνει τα σχέδια ενίσχυσης της κινητικότητας ακόμα και με τις ομάδες σχολείων που είδαμε να επανέρχονται στα σχέδια του υπουργείου μέσα από τις πρώτες ανακοινώσεις του για τις αλλαγές στις δομές τις εκπαίδευσης.

Με έκπληξη είδαμε στην πρόταση του υπουργείου ότι όχι μόνο δεν έγιναν δεκτές τόσο οι προτάσεις των συλλόγων αλλά και των υπηρεσιακών συμβουλίων για την ενίσχυση απομακρυσμένων περιοχών και σχολικών μονάδων με ιδιαίτερες δυσκολίες στην κάλυψη τους αλλά το Υπ. Παιδείας μειώνει ακόμα και την υφιστάμενη μοριοδότηση.

Συγκεκριμένα στα σχολεία ευθύνης του συλλόγου μας: το Λαύριο όχι μόνο δεν το αναβαθμίζει σε 4 μόρια όπως πρότεινε ο σύλλογος και υιοθέτησε το ΠΥΣΠΕ στην πρόταση του, αλλά το μειώνει από τα σημερινά 3 μόρια σε δύο (2). Αντίστοιχα μειώνει την υφιστάμενη μοριοδότηση σε Ανάβυσσο, Παλαιά Φώκαια, Σαρωνίδα! Αντίστοιχα με δύο μόρια υποβαθμίζεται και το ειδικό Λαυρίου όταν οι αυξημένες δυσκολίες σε όλα τα ειδικά – πολύ περισσότερο σ΄ αυτό που βρίσκεται και πολύ μακριά από το κέντρο όταν ακόμα και η πρόταση του ΠΥΣΠΕ είναι 6 μόρια.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση φυσικά δεν αναβαθμίζει και καμία άλλη περιοχή που προτείναμε ως σύλλογος και επίσης υιοθέτησε το ΠΥΣΠΕ αναγνωρίζοντας τη βασιμότητα των προτάσεων του συλλόγου. (πχ Κερατέα, Κουβαράς, Καλύβια, Πόρτο -Ράφτη, Κουβαράς από 2 σε 3 μόρια κ.α.)

Αυτή είναι ευρύτερη επιλογή καθώς με απαράδεκτο τρόπο υποβαθμίζονται τα μόρια ακόμα και από την υφιστάμενη μοριοδότηση σε όλη την Αν Αττική : ενδεικτικά αναφέρουμε Μαραθώνα, Γραμματικό, Βαρνάβα, Κρυονέρι, Αγ. Στέφανο, Μαλακάσα κλπ

Σε ποια βάση στηρίζεται η απόφαση του υπουργείου ;

Η απόσταση των 50-60 χιλιομέτρων από την Αθήνα, η έλλειψη αστικών συγκοινωνιών δεν είναι υπολογίσιμα;

Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των σχολείων αυτών με εκπαιδευτικούς κάθε χρόνο και ότι η σύνθεση του προσωπικού αποτελείται από πολλαπλάσιους αναπληρωτές από τα σχολεία των άλλων περιοχών δεν είναι αντικειμενικά δεδομένα που οφείλει να πάρει υπ όψη του το Υπουργείο ;

Γιατί αγνοεί αυτή την εμπειρία που αποτελεί τεκμηρίωση της πρότασης τόσο του συλλόγου αλλά και της δ/νσης στην Αν Αττική που έχουν άμεση γνώση των ιδιαιτεροτήτων και από την υπηρεσιακή σκοπιά; Γιατί αγνοεί τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που διαχρονικά αναγνώριζε η υπηρεσία μειώνοντας ακόμα και την προηγούμενη μοριοδότηση ;

Μάλιστα βλέπουμε ότι η περίπτωση του συλλόγου μας δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τόσο στην Αν. Αττική όσο και σε πολλές άλλες περιοχές βλέπουμε ότι ακολουθείται η περικοπή των μορίων. Τελικά εξορθολογισμός σημαίνει περικοπές!!!!!

Φαίνεται για άλλη μια φορά ότι ο περίφημος διάλογος και οι προτάσεις που ζητήθηκαν από τους συλλόγους την περσινή χρονιά ήταν «για τα μάτια» καθώς το υπουργείο βάδισε και πάλι σε προαποφασισμένα και μάλιστα χωρίς την παραμικρή προσπάθεια αιτιολόγησης τους.

Η «ανεξήγητη» επιμονή σε μια  παντελώς αστήρικτη πρόταση μοριοδότησης που ανατρέπει όλα τα δεδομένα για την αντιμετώπιση των  τοπικών δυσκολιών  πολύ φοβόμαστε ότι μπορεί να εξηγηθεί από μια σύνδεση της νέας ΜΕΘΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ την διαμόρφωση ευρύτερων περιοχών με ίδια μοριοδότηση (πχ από Λαύριο ως το Κορωπί) ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα που θέλουν να επιβάλλουν. Συνεπώς προκύπτει το ερώτημα αν η νέα μοριοδότηση υποδηλώνει μια “αυτάρκεια” της υπηρεσίας η οποία υπολογίζει ότι η συρρίκνωση των εκπαιδευτικών που θα χρειάζονται για να λειτουργήσουν τα σχολεία (με τα νέα μέτρα) θα κατασκευάζει πλεόνασμα  εκπαιδευτικών τέτοιο που θα καλύπτει, εκβιαστικά, πολύ ευρύτερες ανάγκες “εκ των ενόντων” – με το υπάρχον προσωπικό –  ώστε να μην υπάρχει  ανάγκη να αναζητούν κίνητρα για την προσέλευση προσωπικού!

Παράλληλα ανακύπτουν το πολύ σοβαρό ζήτημα αν η αναμοριοδότηση που θα γίνει θα ισχύσει αναδρομικά για όλο τον εργάσιμο βίο των συναδέλφων ; αν θα υπάρξει πλήρης ανατροπή της μοριοδότησης που συγκέντρωσε ο κάθε συνάδελφος ανατρέποντας όλα τα δεδομένα που μπορεί να οδηγούσαν κάποιο συνάδελφο συνειδητά να επιλέξει να παραμείνει π.χ. στο Λαύριο για πολλά χρόνια προκειμένου να συγκεντρώσει μόρια και σήμερα να δει αυτά τα χρόνια θυσίας να γίνονται «αέρας» – να εξανεμίζονται με μια απολύτως αδικαιολόγητη απόφαση του υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση ο σύλλογος μας επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι δεν αποδεχόμαστε τη νέα πρόταση μοριοδότησης του υπουργείου και  απαιτούμε την υιοθέτηση των προτάσεων του συλλόγου.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καμία υποβάθμιση μοριοδότησης όταν μάλιστα ζητάμε την αναβάθμιση σ΄ αυτές τις περιοχές.

Καλούμε τη ΔΟΕ να απαντήσει ανάλογα στο υπουργείο και να εντάξει το θέμα στις συνολικές αντιδράσεις του κλάδου για όλα τα ζητήματα της περιόδου.

Καλούμε το ΠΥΣΠΕ να επανέλθει με συγκεκριμένη αποδόμηση της πρότασης του Υπουργείου.

Η πρόταση που ανακοίνωσε το Υπ Παιδείας (συμπυκνωμένη) :

 

Νέα Μόρια Παλιά μόρια Πρόταση ΠΥΣΠΕ
ΠΑΙΑΝΙΑ 1 1 1
ΚΟΡΩΠΙ 2 1 2
ΚΙΤΣΙ-ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ 2 2 2
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ 2 2 2
ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 2 2 3
ΚΑΛΥΒΙΑ 2 2 3
ΚΕΡΑΤΕΑ 2 2 3
ΚΟΥΒΑΡΑΣ 2 2 3
ΣΑΡΩΝΙΔΑ 2 3 3
ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ 2 3 3
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ 2 3 3
ΛΑΥΡΙΟ 2 3 4
Ν/Γ ΛΕΓΡΑΙΝΩΝ 2 3 4
ΕΙΔΙΚΟ Ν/Γ ΛΑΥΡΙΟΥ 2 3 6
ΕΙΔΙΚΟ Δ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ 2 3 6
ΕΙΔΙΚΟ Δ.Σ.ΒΟΥΛΑΣ-ΠΙΚΠΑ 1 2 3
ΕΙΔΙΚΟ Ν/Γ ΒΟΥΛΑΣ-ΠΙΚΠΑ 1 2 3

 

 

Επισυνάπτουμε και αναλυτικά όλο τον πίνακα των σχολείων της Αν Αττικής που ανακοίνωσε  το Υπ. Παιδείας

Πίνακας μοριοδότησης Αν. Αττικής.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail