Ενημέρωση για τη συνάντηση με τους σχ συμβούλους – Τι κάνουμε με την ώρα σίτισης για όλους και την ενισχυτική διδασκαλία. — ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ — Σχέδιο ατομικής αίτησης – ερωτήματος κάθε συναδέλφου στο ολοήμερο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 75- 10/10/16 Προς: Δ/νση ΠΕ Αν Αττικής , Σχ. Σύμβουλοι, ΔΟΕ, μέλη,

Ενημερωτικό σημείωμα του Συλλόγου για τη συνάντηση με τους σχ συμβούλους και την ώρα της σίτισης για όλους και την ενισχυτική διδασκαλία

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

σε συνέχεια προηγούμενων θέσεων και ανακοινώσεών μας και ύστερα από τη συνάντηση που είχαμε με τους σχολικούς συμβούλους σας ενημερώνουμε ότι:

Πέρα από τα άλλα ζητήματα που θέσαμε με ένταση στους σχ. συμβούλους όπως αυτά περιγράφονται στην απόφαση του συλλόγου για τα προγράμματα και τη λειτουργία των σχολείων όπου τους καλέσαμε να μην νομιμοποιούν αυτή την κατάσταση, θέσαμε έντονα το ζήτημα τόσο της αποδοχής των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας που είναι αναγκαίες στα σχολεία όσο και της προσμέτρησης της ώρας σίτισης για όλους τους συναδέλφους και της αποδοχής τους στα προγράμματα.

Σχετικά με τις ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας ως ώρες που πρέπει να γίνονται για να ενισχύσουν την εκπαιδευτική πράξη και τα πιο αδύναμα παιδιά οι σχ. σύμβουλοι στην απαίτησή του συλλόγου να προσυπογράφουν πρόγραμμα με ενισχυτική διδασκαλία αποδέχτηκαν ότι αυτό θα το κάνουν αν έχει καλυφθεί πλήρως η λειτουργία του ολοήμερου.

Σχετικά με τις ώρες της σίτισης εξηγήσαμε πως κάτι τέτοιο κατοχυρώνεται στο ισχύoν θεσμικό πλαίσιο – σχετικές αποφάσεις ΔΟΕ – Συλλόγου και γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου – και απαιτήσαμε να υπογράφονται τα προγράμματα που προσμετρούν τις ώρες αυτές για όλους τους συναδέλφους.

Οι σχ. Σύμβουλοι αποδέχτηκαν ως δίκαιο το αίτημα αλλά δήλωσαν ότι δεσμεύονται από την Υπ. απόφαση για την αποδοχή προγραμμάτων που θα προσμετρούν τις ώρες για όλους.

Ως σύλλογος απαιτήσαμε να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και τα προγράμματα που υποβάλουν. Επιμείναμε στο ότι δεν μπορεί με αυθαίρετο τρόπο να καταργούνται κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και δηλώσαμε ότι θα καλέσουμε τους συλλόγους διδασκόντων να επανακαθορίσουν τα προγράμματα και να προσμετρήσουν τις ώρες σίτισης για όλους όπως επίσης και κάθε συνάδελφο να ζητήσει έγγραφη εντολή για την παράνομη ανάθεση της ώρας σίτισης που δεν προσμετράται, επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

πρέπει να επιμείνουμε στην πράξη να επιβάλουμε την προσμέτρηση αυτών των ωρών ώστε να μην παραιτηθούμε από δικαιώματα εκπαιδευτικών αλλά και να καλύπτουμε θέσεις εργασίας και αναγκαίες προσλήψεις αδιόριστων συναδέλφων. Να δημιουργήσουμε ένα μαζικό ρεύμα πίεσης σε όλα τα σχολεία. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε:

τους συλλόγους διδασκόντων να διαμορφώσουν το πρόγραμμα προσμετρώντας τις ώρες σίτισης και διαμορφώνοντας πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας με τις ώρες που θεωρούν αναγκαίες. Τόσο τα σχολεία που δεν έχουν καλύψει όλη τη λειτουργία του σχολείου και το ολοήμερο όσο και τα υπόλοιπα σχολεία – δεδομένου ότι το πρόγραμμα είναι ακόμα στην αρχική προσωρινή φάση και μπορούμε να το επανακαθορίσουμε μετά από την πρώτη εφαρμογή του με ότι ζητήματα προκύπτουν.

Δεν μπορεί να παρεμποδίζεται η ελεύθερη έκφραση και η απόφαση των συλλόγων διδασκόντων. Έχουμε δικαίωμα να υποβάλουμε προγράμματα στα οποία τηρούνται οι νόμοι και οι διατάξεις για το κατοχυρωμένο ωράριό μας.

Να διαμορφώσουν το πρόγραμμα του σχολείου με βάση τον υπολογισμό και αυτών των ωρών και το αναπτύξουν μέχρι όσες ώρες δύναται με βάση το προσωπικό που διατίθεται στη σχολική μονάδα, το νόμιμο ωράριό τους και τις συλλογικές μας αποφάσεις και να καταθέσουν το πρόγραμμα στο/η σχολικό/ή σύμβουλο

Καλούμε κάθε συνάδελφο να καταθέσει μέσω του συλλόγου, το αίτημα-ερώτημα προς το Διευθυντή Εκπαίδευσης και τη/ο σχολική/ό σύμβουλο, που επισυνάπτουμε (επί αυτού επικοινωνήστε άμεσα με τα μέλη του ΔΣ)

και να μην αποδέχεται προφορικές εντολές και να ζητά έγγραφες ώστε να μπορούμε να ασκήσουμε περαιτέρω κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Ξεκαθαρίζουμε τόσο προς στους συμβούλους όσο και προς τη Δ/νση πως οι τυχόν αιτιάσεις τους, μετά την υποβολή των προγραμμάτων, για τα ίδια τα προγράμματα ή τυχόν οδηγίες τους για υπέρβαση του διδακτικού ωραρίου, ανά σχολείο ή ανά συνάδελφο, οφείλουν να είναι έγγραφες και ενυπόγραφες, γιατί αφενός δεν έχουν αλλιώς καμιά υπηρεσιακή σημασία και αφετέρου, γιατί ασφαλώς και είμαστε διατεθειμένοι να ασκήσουμε περαιτέρω κάθε δικαίωμά μας.

παραθέτουμε:

1. σχέδιο πρακτικού

2. υπόδειγμα ατομικής αίτησης – ερωτήματος

ypografes syllogos

1.  Σε word για εκτύπωση ΕΔΩ

 

Στα γραφεία του ….. Δ.Σ σχολείου…..συνεδρίασε  σήμερα……. ο σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου με θέμα την κατανομή των ωρών της σίτισης στο ωρολόγιο Πρόγραμμα.

Ο/Η Διευθυντής/ντρια του σχολείου πήρε το λόγο και είπε: Στην Υπουργική Απόφαση για το  Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο σχολείο 26-4-2016 Φ12/657/70691/Δ1 αναφέρεται : «Κατά τη σύνταξη των ωρολογίων προγραμμάτων σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται το εργασιακό και διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών το οποίο ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις.»

Συνέχισε λέγοντας ότι στην ίδια εγκύκλιο για τη σίτιση αναφέρεται πως : «Η ώρα του φαγητού – χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τον εκπαιδευτικό ο οποίος ορίζεται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ως υπεύθυνος λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος τη συγκεκριμένη ημέρα και ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σίτιση των μαθητών. Το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει τη δεύτερη ώρα του ολοήμερου προγράμματος, παρευρίσκεται κι επιβλέπει τη σίτιση των μαθητών.»

Ακολούθως όμως και ύστερα από αναφορά και συζήτηση στο σύλλογο διδασκόντων για το συνολικό πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών της Π.Ε και ιδιαίτερα για τους νόμους 1586/85 και 2517/97 που ρυθμίζουν το εργασιακό και διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Π.Ε, οριοθετώντας ταυτόχρονα και τα εξωδιδακτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών εντός του εργασιακού τους ωραρίου, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι η σίτιση των μαθητών, καθιστώντας την έτσι ως διδακτικό έργο που ανάγεται στο διδακτικό ωράριο όλων των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται με αυτήν, όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, θεωρήθηκε αυτονόητο  ότι αυτό το νόμιμο δικαίωμα που προκύπτει από κυρίαρχους νόμους της Πολιτείας δεν μπορεί να καταστρατηγηθεί ούτε από την ΥΑ ούτε από την εγκύκλιο για τη λειτουργία του νέου ενιαίου τύπου ολοήμερου σχολείου.

Εκτιμήθηκε επίσης, πως ακόμα κι αν υποτεθεί ότι μόνο ένας από τους εκπαιδευτικούς αναλάμβανε τη σίτιση πέραν του ενός τμημάτων και προσμετρούνταν μόνο σε αυτόν οι ώρες, δηλαδή στον υπεύθυνο του ολοήμερου έκαστης μέρας,  ο νόμος για το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα (25 μαθητές) δεν επιτρέπει καμιά υπέρβαση στη συγκρότηση τμημάτων για καμιά  δραστηριότητα. Η ταυτόχρονη μάλιστα απουσία κατάλληλων υποδομών και βοηθητικού προσωπικού για την ομαδική εστίαση και σίτιση των μαθητών θέτει και άλλα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής για μια τέτοια ρύθμιση, πέραν των  παραπάνω νόμων και διατάξεων.

Στη συζήτηση έγινε εκτεταμένη αναφορά στη νομολογία, αλλά και σε όλες τις νομικά τεκμηριωμένες, σχετικές αποφάσεις για το εργασιακό και διδακτικό ωράριο  των εκπαιδευτικών , του συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε «Κ.ΣΩΤΗΡΙΟΥ» και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας-ΔΟΕ

Ύστερα από τη διαλογική συζήτηση,  ο σύλλογος διδασκόντων αποφασίζει ( ομόφωνα ή  κατά πλειοψηφία) και διαμορφώνει το ωρολόγιο πρόγραμμα και την κατανομή των ωρών της σίτισης υπολογίζοντας την ως διδακτική ώρα σε όλους τους εκπαιδευτικούς που απαιτείται να συμμετέχουν καθημερινά σε αυτήν, σύμφωνα με τις διατάξεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα που καθορίζει και τον αριθμό των τμημάτων που ανά ώρα λειτουργούν στο ολοήμερο, όπως και τον αριθμό των απαιτούμενων εκπαιδευτικών. Προωθεί δε το πρόγραμμα για θεώρηση, όπως προβλέπεται.

 

2.  η ατομική αίτηση – ερώτημα σε word για εκτύπωση : ΕΔΩ

 

ΑΙΤΗΣΗ – ΕΡΩΤΗΜΑ

Επώνυμο:

Όνομα:

ΠΕ:

Οργανική Θέση:

Σχολείο που Υπηρετώ:

Τηλ:

ΘΕΜΑ:

Παραβίαση του διδακτικού ωραρίου

Ημερομηνία:

ΠΡΟΣ:

1.Την Δ/ντρια Δ.Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

2. Σχολικό Σύμβουλο αρμόδιο για το . Δ.Σ……………………..……

 

ΚΟΙΝ.:

 Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

 

Παρακαλώ να με ενημερώσετε αν καλούμαστε και βάσει ποιων διατάξεων, που καταργούν τις διατάξεις του νόμου 1566/85 και 2517/97 περί του εργασιακού και διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) στα σχολεία μας να υπερβούμε το διδακτικό μας ωράριο κάνοντας την ώρα της σίτισης στο ολοήμερο πρόγραμμα, είτε γίνεται ομαδικά στην αίθουσα εκδηλώσεων είτε ανά τμήμα στην αίθουσα διδασκαλίας, και να μου δοθεί έγγραφη εντολή για την υπέρβαση του διδακτικού μου ωραρίου, που να απορρέει από την κατάργηση του παραπάνω νομοθετικού πλαισίου για την οποία δεν έχουμε ενημερωθεί από την υπηρεσία. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που για το ίδιο ακριβώς έργο, η ώρα αυτή καταγράφεται ως διδακτική για τον υπεύθυνο ημέρας του ολοημέρου με βάση την ΥΑ Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο σχολείο 26-4-2016 Φ12/657/70691/Δ1

Στη βάση αυτή, αναμένω τέτοια εντολή προκειμένου να ολοκληρώνω το διδακτικό μου ωράριο στο σχολείο, το οποίο διαμορφώνεται από τις κείμενες διατάξεις περί ωραρίου, τις οποίες προανέφερα. Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι για κάθε δικαίωμά μου, περαιτέρω. Επιπρόσθετα δε αναφέρω ότι, για λόγους υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών και με βάση τις διατάξεις για τον μέγιστο αριθμό μαθητών ανά συγκροτούμενο τμήμα και ανά υπεύθυνο εκπαιδευτικό, αδυνατώ να αναλάβω και να φέρω σε πέρας μόνος/η μου την ευθύνη της σίτισης τμήματος που υπερβαίνει τους 25 μαθητές, ακόμη κι αν αυτή προσμετράται στο διδακτικό μου ωράριο.

Επισημαίνω ότι ακόμα κι αν καθ’ υπέρβαση της παιδαγωγικής διάστασης που έχει η ώρα της σίτισης και της ομαδικής εστίασης, θεωρηθεί ως απασχόληση-επιτήρηση των μαθητών, αυτή- όπως και κάθε άλλη «απασχόληση» μαθητών δεν εμπίπτει στις πέραν του διδακτικού μου ωραρίου εξωδιδακτικές εργασίες που προβλέπονται στο νόμο 1566/85.

Παραθέτω δε από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (Σύλλογος «Κ. Σωτηρίου» – ΔΟΕ) τα παρακάτω αποσπάσματα σχετικά με το θέμα: «Διευκρινήσεις σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών», ΔΟΕ 04/11/2015», στο οποίο έγγραφο-απόφαση με νομική τεκμηρίωση καταγράφεται ότι «η απασχόληση των μαθητών με οποιονδήποτε τρόπο, σαφώς συνιστά παροχή διδακτικού έργου». Επίσης ότι «Κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου» και ότι «το δικαίωμα να προσμετράται η σίτιση στο διδακτικό έργο κάθε εκπαιδευτικού, που εμπλέκεται με αυτήν στο ωρολόγιο πρόγραμμα, πρέπει να γίνει σεβαστό σε κάθε σχολική μονάδα της χώρας.» «Πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων», – Για το θέμα της σίτισης).

ο αιτών / η αιτούσα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail