Προκλητικός εμπαιγμός της κυβέρνησης η ΚΥΑ για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση!Συνάντηση Νηπιαγωγών συλλόγου Πέμπτη 3/5 στις 6:30 στο 1ο Ν/Γ Καλυβίων

Print Friendly, PDF & Email

 ΑΠ 41/ 27-4-2018                     Προς: τα μέλη, Υπ. Παιδείας, Δ/νση Αν. Αττικής , ΔΟΕ

 

Χιλιάδες παιδιά εκτός υποχρεωτικότητας! Μόνο στη Λαυρεωτική η υποχρεωτική 2χρονη από το 2018-19! Τώρα νέοι χώροι και προσλήψεις παντού – Εγγραφές όλων των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Α. Η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που εξέδωσε η κυβέρνηση στην οποία περιλαμβάνονται οι δήμοι όπου θα ισχύσει η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική από το 2018-19 αποτελεί προκλητικό εμπαιγμό και επιβεβαιώνει όλες τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του σωματείου μας! Η κυβέρνηση ΔΕΝ θέλει να πάρει ούτε έναν /μία νηπιαγωγό παραπάνω – ούτε ένα κτίριο για νηπιαγωγείο παραπάνω για την εφαρμογή της. Για αυτό αξιοποιεί τους δημάρχους και την ΚΕΔΕ και με την τακτική της ανοίγει το δρόμο για την  αποκέντρωση, τα τροφεία και τα voucher! που αποτελούν κατεύθυνση και του ΟΟΣΑ.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση επέλεξε:

  1. Να μην συμπεριλάβει μεγάλους ή σχετικά μεγάλους δήμους.  Οι 184 δήμοι που ανακοίνωσε περιλαμβάνουν μόλις το 11% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας και επειδή πρόκειται για μικρούς δήμους στην πλειοψηφία τους τα περισσότερα προνήπια ήδη προσέρχονταν στα δημόσια νηπιαγωγεία ενώ τα επιπλέον προνήπια είναι που θα προσέλθουν στα νηπιαγωγεία είναι πολύ λίγα.  Αυτό σημαίνει ότι η κατοχύρωση της δίχρονης υποχρεωτικής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο ως ποσοστό στο συνολικό πληθυσμό της χώρας είναι πάρα πολύ μικρή και η πλειοψηφία των προνηπίων παραμένει εκτός Δημόσιου Νηπιαγωγείου και ένα τμήμα σε παιδικούς σταθμούς με voucher, τροφεία, ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς τη δυνατότητα παρακολούθησης της πρώτης βαθμίδας της οργανωμένης τυπικής εκπαίδευσης.

2.Να μην συμπεριλάβει δήμους όπου τα προνήπια που δεν φοιτούν είναι σημαντικός αριθμός γιατί θέλει να αποφύγει το κόστος! Όχι μόνο σε αίθουσες αλλά και σε προσλήψεις νηπιαγωγών. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόμα και σε περιοχές που δεν υπήρχε πρόβλημα αιθουσών αλλά τα προνήπια που δε φοιτούσαν ως τώρα είναι σημαντικός δεν συμπεριελήθφηκαν στην ΚΥΑ για εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας ο Δήμος Σαρωνικού. Γιατί δεν συμπεριέλαβε στην ΚΥΑ τους Δήμους όπου είχε πλειοψηφία στην τριμερή επιτροπή (θετική γνωμοδότηση) και είχε τη τοποθέτηση της Δ/νσης ότι μπορεί να υλοποιηθεί ;

  1. Ψεύδεται ότι επέλεξε δήμους που είχε ομοφωνία! Υπάρχουν δήμοι δεν αναφέρονται στην ΚΥΑ κι όμως είχαν ομόφωνες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, ο νόμος πουθενά δεν αναφερόταν σε ομόφωνες αποφάσεις ούτε καν σε αποφάσεις. Εισηγήσεις ήταν όλες. Την πολιτική απόφαση την είχε κατά το νόμο, αποκλειστικά η κυβέρνηση! Είναι φανερό λοιπόν, ότι η κυβέρνηση ήθελε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο γι’ αυτό έφτιαξε τις τριμερείς! Για να έχει άλλοθι ότι δεν φταίει αυτή για όποιους δήμους δεν ισχύσει η υποχρεωτικότητα. Ήθελε να τα ρίξει αποκλειστικά στους δημάρχους και στα σωματεία και να «νίψει τα χείρας της» ως Πόντιος Πιλάτος! Τα εκπαιδευτικά σωματεία όμως δεν της έκαναν τη χάρη και υποστήριξαν συντριπτικά -πλην εξαιρέσεων- να γίνει η 2χρονη υποχρεωτική ΤΩΡΑ ΠΑΝΤΟΥ! Το ίδιο έγινε και σε αρκετούς δήμους! Οπότε ο βασιλιάς έμεινε γυμνός και η ΚΥΑ ήρθε να αποκαλύψει τη γύμνια του!

4.Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε αναφέρεται μόνο στο 2018-19 ενώ ο νόμος λέει ότι θα γίνει σταδιακή εφαρμογή και σε κάθε περίπτωση στα πλαίσια τριετίας. Η ΚΥΑ όφειλε να αναφέρει σε ποιους δήμους θα ισχύσει η υποχρεωτικότητα το 2019 και σε ποιους το 2020 όπου υποτίθεται με βάση τον νόμο ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή. Γιατί η ΚΥΑ δεν το αναφέρει; Φέτος η κυβέρνηση μας έλεγε δεν προλαβαίνω να την εφαρμόσω παντού. Κάθε Μάρτη θα μας λέει τα ίδια;

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 3μερείς δεν απαιτήθηκε από τη δ/νση – Υπ. Παιδείας κανένα συγκεκριμένο μέτρο και δέσμευση εργασιών για την κάλυψη των υποδομών ώστε να επιτραπεί από του χρόνου – αφού τώρα την απορρίπτουν – η εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής και να μην ξαναδιαπιστώσουμε την αδυναμία.

Αν το πρόβλημα ήταν μόνο το κτιριακό γιατί δεν απαιτήθηκε η δέσμευση από τους δήμαρχους για προώθηση όλων των προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία όσο επιτρέπουν οι υπάρχουσες δομές των νηπιαγωγείων και μέχρι την κάλυψη σε αίθουσες όλων των αναγκών ;

 

Απαιτούμε:

  • Νέα ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει όλους τους δήμους της χώρας. Άμεση εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε όλους τους δήμους.
  • Μέτρα για την ενημέρωση όλων των γονέων για την υποχρέωσή τους να εγγράψουν όλα τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής τους στην περίοδο των εγγραφών 1-20 Μαΐου.
  • Να καταργηθεί το όριο των 14 μαθητών για την ίδρυση νηπιαγωγείου και να εφαρμοστεί η αναλογία εκπαιδευτικού/νηπίων στο 1/15.
  • Λήψη μέτρων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που θα προκύψουν, με άμεση ενοικίαση των αναγκαίων κατάλληλων κτιρίων σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα υπάρχοντα.
  • Συγκεκριμένος προγραμματισμός για την ανέγερση των αναγκαίων σύγχρονων κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπιαγωγείων. Το κράτος οφείλει να λύσει άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προκύπτουν στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων, όπως πολύ καλά ξέρει να κάνει μόνο όταν η απελευθέρωση οικοπέδων αφορά μεγάλα επενδυτικά έργα και ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε και προτείνουμε στο ΔΣ της ΔΟΕ για συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 30/4 στο Υπουργείο Παιδείας. Ο σύλλογος θα συμμετέχει στην παράσταση των συλλόγων της Αττικής στο Υπ Παιδείας στις 2μμ και καλεί τις /τους νηπιαγωγούς να συμμετέχουν.

 

Στις περιοχές ευθύνης του συλλόγου ανακοινώθηκε η εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής μόνο στη Λαυρεωτική ενώ ακόμα και η Δ/ντρια εκπαίδευσης είχε πειστεί για τη άμεση δυνατότητα να εφαρμοστεί και στο Δήμο Σαρωνικού. Επίσης τόσο ο δήμαρχος όσο και η δ/νση διαπίστωσαν ότι ενδεχόμενη ανάγκη στο Μαρκόπουλο , Πόρτο Ράφτη και Παιανία είναι να χρειαστεί μια επιπλέον αίθουσα. Τι θα γίνει λοιπόν σ αυτές τις περιπτώσεις ; θα απαιτηθεί να προσέλθουν όλα τα προνήπια που είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτά στα δημόσια νηπιαγωγεία ή θα επιμένουν οι δήμαρχοι να τα κρατάνε (μαζί με τα voucher τους) στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ;

Εν όψει των εγγραφών και της δράσης του συλλόγου το ΔΣ καλεί σε σύσκεψη τις/τους νηπιαγωγούς του συλλόγου την Πέμπτη 3/5 στις  6:30 στο 1ο Ν/Γ Καλυβίων για   να συζητήσουμε όλα τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για την διεκδίκηση στην πράξη της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στην περιοχή μας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail