Οι μεθοδεύσεις του Υπ. Παιδείας για να επιβάλει μηδενικές μεταθέσεις, μηδενικούς διορισμούς και να κατασκευάσει πλεονάσματα εκπαιδευτικών δε θα περάσουν

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 112 – 11/4/17 Προς: Δ/νση ΠΕ Αν Αττ. ΔΟΕ, τα μέλη

 

Το ΔΣ του συλλόγου ενημερώθηκε με την καταγγελία της αιρετού για τις μεθοδεύσεις του Υπ. Παιδείας για έκτακτες συνεδριάσεις των ΠΥΣΠΕ το οποίο με αιφνιδιαστική εγκύκλιο με το χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον» καλεί σε άμεση συνεδρίαση των υπηρεσιακών συμβουλίων εντός 48ωρών και με το πρόσχημα του προσδιορισμού της οργανικής σύνθεσης των σχολείων πριν τη διαδικασία των μεταθέσεων επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα για τις μεταθέσεις και υπηρεσιακές μεταβολές και την λειτουργία των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά.

Καταγγέλλουμε την αιφνιδιαστική συνεδρίαση που επιλέχτηκε να γίνει την Μ. Τετάρτη 12/4 στις 12 το μεσημέρι ακριβώς για να παρεμποδιστεί η παρέμβαση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις της αιρετού ότι το Υπουργείο επιδιώκει:

  • να νομιμοποιήσει με τη διαδικασία και τους πίνακες αυτούς την απόρριψη των μεταθέσεων, αποσπάσεων, να επιβάλλει μηδενικούς διορισμούς και να διαμορφώσει το έδαφος για τα σχέδια του όσον αφορά: τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, των ωρολογίων προγραμμάτων και τις αναθέσεις μαθημάτων αλλά και την κατασκευή πλεονασμάτων – τις υποχρεωτικές μετακινήσεις εκτός δ/νσης κ.λ.π.
  • να δεσμεύσει τα ΠΥΣΠΕ στον τρόπο υπολογισμού των αναγκών, να προσδιορίσει υπεραριθμίες και από την άλλη θέλει να τα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για την παράβαση του θεσμικού πλαισίου για τις μεταθέσεις.
  • να αλλάξει αυτό που ρητά προβλέπει ο νόμος για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων στη βάση των πραγματικών οργανικών κενών – αυτά έχει υποχρέωση το ΠΥΣΠΕ να προσδιορίσει.
  • να επιβάλει τον υπολογισμό των λειτουργικών αναγκών – από τώρα όταν δεν είναι γνωστές ακόμα ούτε καν οι εγγραφές για την επόμενη χρονιά!!! – στη βάση της απόλυτης εφαρμογής όλων των μέτρων που περικόπτουν δραστικά εκπαιδευτικές ανάγκες και θέσεις εργασίας βλέπε: Yπ. αποφάσεις για το δημοτικό και για το νηπιαγωγείο, ρυθμίσεις για την ειδική αγωγή – αριθμό μαθητών με βάση τη νέα ρύθμιση, τα ωρολόγια προγράμματα και το my school (αφαίρεση ωρών για ενισχυτική)
  • να βάλει όλους τους κόφτες σε εφαρμογή και να ακυρώσει τις όποιες μεταθέσεις έχει υποχρέωση να πραγματοποιήσει με βάση τα οργανικά κενά και όχι τα κατασκευασμένα λειτουργικά πλεονάσματα.

Καταγγέλουμε την αυταρχικοποίηση των διαδικασιών καθώς δίνει τη δυνατότητα στο Δ/ντή εκπαίδευσης προσωπικά να κάνει την εκτίμηση και να συμπληρώσει τα στοιχεία παρακάμπτωντας ουσιαστικά το ΠΥΣΠΕ ενώ ακόμα πιο απροκάλυπτα προβλέπει ότι την τελική ευθύνη για τα στοιχεία στο υπουργείο θα την έχει ο περιφερειακός. Έτσι σε περίπτωση που κάποιος Δ/ντής αποδεχτεί την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος και δεν εξαντλήσει θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για τις περικοπές. Αυτό άλλωστε λειτούργησε και πέρσι όπου οι περιφερειακοί καρατόμησαν τις εκτιμήσεις όχι μόνο όσων ΠΥΣΠΕ υιοθέτησαν τις θέσεις των συλλόγων αλλά και τα κουτσουρεμένα αιτήματα των Δ/ντών εκπαίδευσης.

Καταγγέλουμε τον αυταρχισμό που εντείνεται καθώς η φετινή εγκύκλιος τονίζει εντονότερα “τις διοικητικές κυρώσεις” για όσους καλούνται να εξάγουν τα στοιχεία αυτά. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βγάζει το μανδύα της δημοκρατίας και αποκαλύπτει το πραγματικό αυταρχικό της πρόσωπο που πάει μαζί με την εφαρμογή των Μνημονίων.

Ως εκπαιδευτικό κίνημα θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθούμε συλλογικά και να ανατρέψουμε τα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια που στρέφονται σε βάρος των μαθητών, της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Θα επιμείνουμε στην περσινή απόφαση του συνεδρίου της ΔΟΕ που καλεί να μπλοκάρουμε τις διαδικασίες για την εφαρμογή των περικοπών από τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα του Υπουργείου.

Αμέσως μετά το Πάσχα θα οργανώσουμε τη συλλογική αντίσταση για την ανατροπή των σχεδίων τους.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail