Δύο συγκλονιστικές μαρτυρίες : – Μιχάλης Κουμπάρος: Η συνείδησή μου, μου επιβάλλει να προσφέρω τη βοήθειά μου στους ναυαγούς – Ο ψαράς της Λέσβου: Το χωριό δεν έχει συνηθίσει να βλέπει τόσα πνιγμένα μωρά

Print Friendly, PDF & Email

koym-1

Παρά την εκπαίδευσή του σε επιχειρήσεις διάσωσης, ο Καλύμνιος δύτης Μιχάλης Κουμπάρος δε μπορούσε ποτέ να φανταστεί τη φρίκη που θα συναντούσε στη θάλασσα τους τελευταίους μήνες, συνδράμοντας τις προσπάθειες του Λιμενικού  για τον εντοπισμό διασωθέντων και την ανάσυρση νεκρών από ναυαγισμένα σκάφη.

Οι σκληρές εικόνες που έχει αντικρίσει θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη του για πάντα. Κάθε φορά προσπαθεί να ξεχάσει, να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, αλλά όπως παραδέχεται ο ίδιος «το μυαλό παίζει παιχνίδια, σε γυρίζει συνεχώς εκεί… σε ανύποπτο τόπο και χρόνο. Μου’χει τύχει  να πίνω τον καφέ μου με παρέα και στο απέναντι τραπέζι να δω ένα παιδικό χεράκι να προεξέχει. Αυτή η εικόνα μου έφερε στο μυαλό την εικόνα ενός νεκρού προσφυγόπουλου που το κορμάκι του επέπλεε στη θάλασσα και  το εντόπισα από μακριά από το χεράκι του».

Οι επαγγελματίες δύτες στα ελληνικά νησιά, είναι μια ακόμη κατηγορία αφανών ηρώων που σπεύδουν να παράσχουν βοήθεια μόλις τους ζητηθεί.

Ο Μιχάλης μαζί με τον συνάδελφό του Ιωάννη Βεζυρόπουλο, ήταν οι δυο δύτες που κλήθηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής από το Λιμενικό για να βοηθήσουν στην περισυλλογή των σορών από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Καλολίμνου.

 

Είκοσι άψυχα κορμιά γυναικών και μικρών παιδιών, ακόμη και βρεφών -«φοράγαν τα μπεμπιλίνα τους τα μωράκια» θα πει ο Μιχάλης –περισυνέλλεξαν από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Ιμίων.

Και αυτό δεν ήταν το μοναδικό ναυάγιο στο οποίο κλήθηκε να βοηθήσει. Έχει φτάσει μέχρι και το Φαρμακονήσι.

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τα συναισθήματά μου εκείνη την ώρα. Δεν το χωράει το μυαλό του ανθρώπου αυτό που συμβαίνει στις θάλασσές μας τους τελευταίους μήνες. Ο θάνατος από γηρατειά, από αρρώστια είναι μέσα στη ζωή. Δεν είναι όμως μέσα στη ζωή να πνίγονται εσκεμμένα ανθρώπινες ψυχές».

prosfyges1

Αν και συγκλονισμένοι, οι δύτες προσπαθούν πάντα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.  «Η προσοχή σου, όλες οι αισθήσεις σου πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εντοπίσεις τον άνθρωπο που ακόμη αναπνέει, να δράσεις ακαριαία και να κάνεις τις σωστές κινήσεις. Αλλά και όταν πρόκειται για νεκρούς προσπαθώ πάντα να ολοκληρώσω τη σκληρή δουλειά που έχω αναλάβει με μεγάλη ευαισθησία και απόλυτο σεβασμό στους συνανθρώπους μου».

12625611_903529853075667_1418438516_n

Παρότι οι εφιαλτικές εικόνες που έχει αντικρίσει δεν σβήνουν από τη μνήμη του και η προσφορά του γίνεται σε εθελοντικό επίπεδο, ο Μιχάλης Κουμπάρος μας λέει πως θα σπεύσει να προσφέρει βοήθεια όταν του ξαναζητηθεί. «Πιστεύω ότι κάνω το σωστό. Δεν θα ήμουν ήσυχος με τη συνείδησή μου αν ήξερα ότι θα μπορούσα να είχα προσφέρει τη βοήθειά μου στους ναυαγούς ή στις οικογένειές του και δεν το είχα κάνει. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι σώματα συναθρώπων μας, αν και άψυχα, παρασύρονται από τα κύματα χωρίς να αναπαύονται όπως τους πρέπει. Πρέπει να παραδοθούν στους συγγενείς τους, αν βρίσκονται στους επιζώντες, να τα θάψουν σύμφωνα με τα πιστεύω τους. Είναι χρέος μου».

Πηγή  https://kalymnosola.wordpress.com

 

 

Ο ψαράς της Λέσβου: Το χωριό δεν έχει συνηθίσει να βλέπει τόσα πνιγμένα μωρά

 

Αθηνα
«Δεν είναι ηρωισμός να κάνεις το αυτονόητο» λέει ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός, που μαζί με την 85χρονη Αιμιλία Καμβύση και την Σούζαν Σάραντον προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μιλώντας για την υποψηφιότητά του, δεν ξεχνά να κοιτάξει πίσω στο χρόνο και να θυμηθεί τις προσπάθειες των ψαράδων να κρατήσουν στη ζωή πρόσφυγες που βρέθηκαν ένα βήμα πριν τον πνιγμό.
Ο κ. Βαλαμιός δηλώνει στο in.gr πως εδώ και μια δεκαετία, περίπου, σώζει στη Σκάλα Συκαμνιάς ζωές προσφύγων. Αναφερόμενος στο γεγονός κάνει λόγο για καθήκον, αλλά και για μια καθημερινή συνθήκη που θλίβει και κινητοποιεί. Αρχικά ήταν Αφγανοί και Πακιστανοί που πάλευαν με τα κύματα. Τα τελευταία χρόνια τη θέση τους πήραν οι Σύροι.
Τα λόγια του ψαρά λιτά και αληθινά. Η υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης είναι για αυτόν μια «μεγάλη τιμή», αλλά όπως λέει ανήκει σε όλους τους ψαράδες που έχουν μάθει να προσφέρουν και να βοηθούν. Δεν μιλά για πράξεις ηρωικές, αλλά για πράξεις αυτονόητες μπροστά σε καταστάσεις που μαρτυρούν μια βαθιά κρίση.
Το έργο των ψαράδων είναι πλέον πιο δύσκολο: «Παλαιότερα είχαμε δυο βάρκες την εβδομάδα, τώρα τελευταία βλέπαμε 30 – 40 βάρκες μαζεμένες με πολύ κόσμο. Ψαρεύαμε και βλέπαμε κόσμο να φωνάζει ”βοήθεια”. Μωρά, γυναίκες. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, αφήνεις τη δουλειά σου και βοηθάς. Είναι τρομακτικό να βλέπεις κόσμο να πνίγεται. Είναι αδιανόητο και δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να συνεχίζει να πνίγεται κόσμος», αναφέρει ο κ. Βαλαμιός για να ομολογήσει πως συχνά δεν μπορούσε να αποφασίσει ποιον θα πρωτοσώσει.
Όταν, δε, βρισκόταν μπροστά σε μωρά μουδιασμένος σκεφτόταν πώς μπορεί να συνεχίζεται ακόμη αυτή η τραγωδία μεσοπέλαγα.
«Εάν δεν είσαι εδώ, δεν μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει. Το χωριό δεν είχε συνηθίσει να βλέπει τόσα πνιγμένα μωρά. Δεν είναι όμως καινούριο για μας να βοηθάμε μετανάστες. Υπήρχαν μέρες που βλέπαμε ναυάγια και εκεί έχανε τη ζωή του πολύς κόσμος», λέει ο κ. Βαλαμιός, και θυμάται την 28η Οκτωβρίου, μια μέρα με δεκάδες πτώματα στη θάλασσα, φουρτούνα και πολλά μποφόρ.
«Μωρά είχαν χάσει τους γονείς τους και πεινούσαν. Προσπαθούσες να σώσεις το ένα και πνιγόταν το άλλο. Καθένας προσπαθούσε να σωθεί και επικρατούσε πανικός», αναφέρει ο ψαράς που έριχνε ένα σκοινί σωτηρίας στους πρόσφυγες ή πλησίαζε τη βάρκα στην οποία επέβαιναν για να τους κρατήσει στη ζωή.
Φακοί, σφυρίχτρες, φασαρία, κρούουν εφιαλτικά τα βράδια τον κώδωνα του κινδύνου και οι ψαράδες ξεχύνονται στη θάλασσα για να βοηθήσουν. «Πολύς κόσμος βοηθά στο νησί, δεν υπάρχει ξενοφοβία. Υπάρχουν γιατροί που παλιά δεν υπήρχαν στην περιοχή μας. Από το Μάιο έχουν έρθει πολλοί και από το εξωτερικό», δηλώνει ο κ. Βαλαμιός, και προσθέτει πως παλαιότερα δεν υπήρχαν εθελοντές που θα έδιναν ρούχα και τροφή στους πρόσφυγες όπως και γιατροί που θα τους εξέταζαν.
Ο κ. Βαλαμιός, παντρεμένος με παιδιά, είναι εδώ και 20 χρόνια ψαράς, και τα καλοκαίρια δουλεύει σε μια ταβέρνα γιατί, όπως λέει, «τα πράγματα είναι δύσκολα». Ζει σε ένα χωριό 150 ατόμων, σε ένα μέρος όπου κανείς δεν φοβήθηκε τους πρόσφυγες.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Πηγή  http://news.in.gr
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail