Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο Δήμο Σαρωνικού είναι υποχρεωτική! Μνημείο ανευθυνότητας ή ανικανότητας η στάση του Δημάρχου Σαρωνικού για την υλοποίηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ; Μεγάλη η ευθύνη όλων των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο καθώς ομόφωνα υπερψήφισαν την απαράδεκτη απόφαση!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ: 152/ 30-4-2019                                                Προς:  Δήμαρχο Σαρωνικού, μέλη Δ.Σ. Σαρωνικού,  τα μέλη, ΔΟΕ

Κοιν: Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

 

Με εισήγηση του δήμαρχου Σαρωνικού στο δημοτικό συμβούλιο (23/4 /19) το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να ζητήσει τη ΜΗ εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από την επόμενη σχολική χρονιά 19-20 παρά το γεγονός ότι με ΦΕΚ στις 28/2/19 η 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή είναι πλέον υποχρεωτική για το Δήμο Σαρωνικού από την επόμενη σχολική χρονιά 19-20.

Στο δημοτικό συμβούλιο επικαλέστηκε ο ίδιος και οι συνεργάτες του ότι «δεν προλαβαίνουν»  να κάνουν τα αναγκαία έργα υποδομής για την εξασφάλιση       2 !!! επιπλέον αιθουσών στη Σαρωνίδα και το 2ο  Νηπιαγωγείο Καλυβίων για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες των παιδιών από 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία του Δήμου Σαρωνικού.  Να επισημάνουμε ότι ο δήμος έχει ήδη συμφωνήσει και θα διατεθούν οι δύο προκάτ αίθουσες από το Υπ. Παιδείας ενώ ο δήμος χρειάζεται να ετοιμάσει απλά την εγκατάσταση τους.

Ωστόσο στη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο επανήλθαν όλες οι αστήρικτες τοποθετήσεις που αντιπαρατίθενται στην εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής αγωγής εμμένοντας στην φοίτηση των παιδιών ηλικίας 4 ετών στους παιδικούς σταθμούς.

Αποδεικνύει έτσι ο δήμαρχος ότι η τοποθέτηση του είναι άκρως πολιτική και επιβάλλεται αποκλειστικά από το γεγονός ότι είναι πιστός θιασώτης των νεοφιλελεύθερων ιδεών και ανάλογων εκπαιδευτικών μοντέλων, συντεταγμένος με την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο  της που πέρσι αρνήθηκαν την ένταξη του Δήμου στη δίχρονη υπερασπιζόμενοι τις δομές των παιδικών σταθμών με τα voucher και τα τροφεία και ανέπτυξαν μια πολεμική σε όλη τη χώρα απέναντι στην υλοποίηση του χρόνιου αιτήματος του εκπαιδευτικού κινήματος για την πλήρη και υποχρεωτική ένταξη όλων των παιδιών από 4 χρονών στην εκπαιδευτική διαδικασία με την υποχρεωτική 2χρονη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και εκπαίδευση χωρίς τροφεία voucher και επιβάρυνση των γονέων.

Ασκεί μικροπολιτική εν όψει προεκλογικής περιόδου πιστεύοντας ότι θα εξασφαλίσει τους ψήφους συγκεκριμένων ομάδων καθώς ο ίδιος ομολογεί ότι σε συνεύρεση με γονείς δε θέλουν και ανησυχούν για την εγγραφή των 4χρονων στο δημόσιο νηπιαγωγείο και επιδιώκει να επικοινωνήσει και πάλι με όποιους αντιμετωπίζουν το ζήτημα συντεχνιακά ανασύροντας παντελώς αστήρικτα τρομοκρατικά επιχειρήματα ότι η υλοποίηση του μέτρου θα οδηγήσει σε απολύσεις βρεφονηπιοκόμων.

Μεγάλες οι ευθύνες όλων των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο (23/4/19) γιατί υπερψήφισαν «ελαφρά τη καρδία»  την απαράδεκτη εισήγηση του δημάρχου αντί να επιμείνουν να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του δήμου για την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη.

Μεγάλη ευθύνη έχουν όλα τα μέλη του δημοτικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Β΄ βάθμιας συνάδελφος – εκπαιδευτικός που υπερψήφισαν μια πρόταση που πέρα από παράνομη είναι και ενάντια στα συμφέροντα των παιδιών.

Τι ΔΕ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΦΡΩΝΗΣ

Η απόφαση για την ένταξη στην υποχρεωτικότητα του δήμου ήρθε ως αποτέλεσμα της σύσκεψης στις 23/11/18 της τριμερούς επιτροπής – με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Μπουκουβάλα ο οποίος εκπροσωπούσε προσωπικά το Δήμαρχο και ήταν σε συνεννόηση μαζί του για τη στάση του Δήμου, της Δ/ντριας Εκπαίδευσης κας Ξυθάλη Βασιλικής και τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ  «Κ. Σωτηρίου»  Κώστα Τουλγαρίδη όπου ομόφωνα αποφάσισαν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ένταξη του Δήμου στην 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Η τριμερής σύσκεψη καθόρισε τις ενέργειες και τις επιπλέον υποδομές που θα έπρεπε να δημιουργηθούν ώστε από το Σεπτέμβριο να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή όλων των επιπλέον παιδιών ηλικίας 4 ετών που θα προσέλθουν λόγω της υποχρεωτικότητας στα δημόσια νηπιαγωγεία του δήμου.

Παραθέτουμε: την Ομόφωνη Απόφαση με τη υπογραφή του ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

& την τοποθέτηση του συλλόγου εκπαιδευτικών  μέσω του πρόεδρου του συλλόγου όπως κατατέθηκε στη συνεδρίαση 23/11/2018 .

Ο δήμαρχος λοιπόν ήξερε, είχε συμφωνήσει και είχε το χρόνο και τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσει τις επιπλέον αίθουσες και δομές και δεν το έμαθε αυτό με την έκδοση του ΦΕΚ το Φεβρουάριο όπως εσκεμμένα αφήνει να ευνοηθεί για να μεταθέσει τις ευθύνες.

Ο σύλλογος μας ήταν σε επικοινωνία με το Δήμο και τελευταία φορά το Φλεβάρη είχαμε τη  διαβεβαίωση ότι προχωράει κανονικά ο σχεδιασμός για την προετοιμασία των δύο αιθουσών – η χωροθέτηση και η βάση της αίθουσας στο 2ο Νηπιαγωγείο Καλυβίων είχε ανατεθεί σε υπεύθυνο μηχανικό και μας διαβεβαίωναν ότι όλα θα ήταν έτοιμα στην ώρα τους!!!

Η μη δημιουργία των 2 αιθουσών είναι πράξη που αποδεικνύει:

Ή  την ανικανότητα του δήμου ο οποίος μέσα σε διάστημα ενός χρόνου δηλώνει ότι δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόλις δύο αιθουσών όταν μάλιστα έχει έρθει σε συμφωνία με το Υπ. Παιδείας και έχει παραγγείλει τις λυόμενες αίθουσες οι οποίες θα του διατεθούν ΔΩΡΕΑΝ – Δηλαδή ολόκληρος δήμος δεν μπορεί, σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου, να φτιάξει δύο βάσεις για την εγκατάσταση των λυόμενων αιθουσών που ο ίδιος είχε παραγγείλει και του διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ ;

Ή είναι μια συνειδητή πράξη του δημάρχου για να υπονομεύσει την εφαρμογή του μέτρου αφήνοντας ξεκρέμαστα τα παιδιά που θα εγγραφούν κανονικά στα δημόσια νηπιαγωγεία αφού η ένταξη του δήμου Σαρωνικού είναι πλέον νόμος και δεν αναιρείται όπως επίσης ψευδέστατα ενημερώνει ο Δήμαρχος το δημοτικό συμβούλιο στις 23/4.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Η υπαγωγή του Δήμου στη Δίχρονη προσχολική είναι ήδη δημοσιευμένη με ΦΕΚ. Κατόπιν αυτού οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς είναι παράνομες και οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία ξεκινούν 6 -22 Μάη στα δημόσια νηπιαγωγεία του Δήμου Σαρωνικού ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

Αν ο δήμος δεν πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να καλύψει τις αναγκαίες αίθουσες για όλα τα παιδιά τότε θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την υπονόμευση του δικαιώματος όλων των παιδιών. θα οδηγήσει σε αδιέξοδο γιατί φυσικά δεν πρόκειται να εγγραφούν ξανά τα παιδιά 4 ετών στους παιδικούς σταθμούς του δήμου – αυτό πλέον απαγορεύεται από τη νομοθεσία – αλλά είτε θα οδηγήσει σε απαράδεκτες συνθήκες καθώς θα στριμώχνονται τα παιδιά σε πληθωρικά τμήματα με μεγαλύτερο του προβλεπόμενου από το νόμο αριθμού είτε θα σπρώξει κάποια παιδιά – των πιο εύπορων οικογενειών – να πάνε σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Αδιανόητη είναι και η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 23/4 ότι δεν προλαβαίνει ο Δήμος να ετοιμάσει τις προϋποθέσεις ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ και μάλιστα ομόφωνη!!!!

Τι είναι αυτό που δε μπορεί να κάνει πέρα από το να παρεμποδίσει από άποψη την προσχολική Εκπαίδευση;; Βάσει την υπολογισμών που ο ίδιος ο Δήμος έκανε χρειάζονται μόνο 3 νέες αίθουσες .  Η μία είναι ήδη τοποθετημένη στην Παλαιά Φώκαια και εκκρεμούν μια αίθουσα στο 2ο Ν/Γ Καλυβίων καθώς και μία στη Σαρωνίδα.

Ρωτάμε:

-δεν μπορεί ο Δήμος σε διάστημα 4 ολόκληρων μηνών που απομένουν μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς να ετοιμάσει δύο βάσεις για δύο έτοιμες προκάτ που έχει στη διάθεσή του και δεν μπορεί να συνδέσει με ρεύμα από τα υφιστάμενα κτίρια; !!!

-γιατί ξενοικιάστηκε ο χώρος που στέγαζε το 2ο Ν/Γ Σαρωνίδας ; και γιατί δεν ξεκινάν τις διαδικασίες να νοικιάσουν ξανά στη Σαρωνίδα αν προτιμούν άλλη λύση από την εγκατάσταση του προκάτ που είχαν συμφωνήσει;

– τις ενστάσεις που προβάλουν για τα προκάτ τις θεωρούμε υποκριτικές γιατί αυτοί έχουν την πρώτη ευθύνη για το ότι τόσα χρόνια δεν έκαναν  το παραμικρό για να απαλλαγούν τα σχολεία από τα προκάτ στο 1ο Δ.Σ. Αναβύσσου, το 3ο Ν/Γ Αναβύσσου, το 1ο Δ.Σ. Καλυβίων , το Δ.Σ.  Σαρωνίδας ;;; το Δ.Σ. Π. Φώκαιας ; τι έκανε για το σχολείο της Π. Φώκαιας για το νέο κτίριο στο υφιστάμενο παρακείμενο οικόπεδο ; ; τι συγκεκριμένες ενέργειες έκανε ώστε όλα τα σχολεία του δήμου να αποκτήσουν σύγχρονα ασφαλή και δημόσια κτίρια ;

Η  επίκληση των ενστάσεων για τα προκάτ  για την προσχολική είναι προσχηματική και θέλει μόνο να κρύψει την πολιτική του απόφαση να στραφεί ενάντια στο δικαίωμα όλων των παιδιών από 4χρονών για πρόσβαση στη δημόσια 2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Καταληκτικά ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι ο δήμος Σαρωνικού έχει μεγάλη ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει και να μην παίζει με την τύχη των παιδιών και τη μόρφωσή τους.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να επαναπροσδιορίσει τη θέση του και το Δήμο να κάνει άμεσα όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με τους καλύτερους όρους όπως έχουν ευθύνη απέναντι στα παιδιά του Δήμου.

 

Για το Δ.Σ

                                      Η πρόεδρος                                                                                 Ο γραμματέας 

                                Βιολέττα Πατέλη                                                                               Γιάννης Ρούπας

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail