Επίδειξη εξουσίας και αυταρχισμού σε βάρος αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη διεύθυνση Π.Ε ανατολικής Αττικής

Print Friendly, PDF & Email

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΠΕ08 και ΠΕ32 κληθήκαμε από το ΥΠΠΕΘ να παρουσιαστούμε στις διευθύνσεις εκπαίδευσης Π.Ε προκειμένου να αναλάβουμε υπηρεσία. Τη διαδικασία γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά όλοι μας, καθώς αναπληρώνουμε τον εαυτό μας επί πολλά συναπτά έτη.

Νωρίς το πρωί, όσοι κληθήκαμε να παρουσιαστούμε στη διεύθυνση Π.Ε ανατολικής Αττικής, ενημερωθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να αναλάβουμε υπηρεσία μόνο μετά τις 11:00 καθώς η διεύθυνση είχε ακόμα σε εκκρεμότητα τη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών δασκάλων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δάσκαλοι καταγγέλλουν ότι και αυτοί ταλαιπωρήθηκαν κινδυνεύοντας μάλιστα να χάσουν το ένσημο και το ημερομίσθιο της πρώτης μέρας χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα.

Στη συνέχεια, και όταν πια ξεκίνησε η διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών, ήρθαμε αντιμέτωποι με την άρνηση των υπαλλήλων να πρωτοκολλήσουν τις αιτήσεις. Το επιχείρημα που προέβαλλαν ήταν ότι δεν είχαμε μαζί μας τις δύο ιατρικές γνωματεύσεις που απαιτούνται!

 Πώς όμως θα ήταν δυνατόν να έχουμε εκ των προτέρων εξεταστεί, χωρίς να έχουμε το απαιτούμενο παραπεμπτικό της υπηρεσίας και τη στιγμή που πρώτον, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν το πότε και το ΕΑΝ θα προσληφθούν και δεύτερον, οι προσλήψεις ανακοινώθηκαν μόλις το προηγούμενο βράδυ;

Στις εύλογες διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, εκπροσώπων σωματείων και αιρετών μελών του ΠΥΣΠΕ ανατολικής Αττικής, η απάντηση επί πολλές ώρες, ήταν ότι η απόφαση της διευθύντριας εκπαίδευσης κ. Ξυθάλη δεν αλλάζει, το οποίο επιβεβαίωσε και η ίδια σε πολύ προσβλητικό τόνο προς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Η διευθύντρια εκπαίδευσης γνώριζε πολύ καλά ότι εάν δεν αναλάβουν υπηρεσία οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που φτάνουν από κάθε σημείο της χώρας, όχι μόνο ταλαιπωρούνται, αλλά χάνουν ημέρες ασφάλισης και ημερομίσθια. Παρά όλα αυτά, η διευθύντρια ερμήνευσε σχεδόν εκδικητικά το κενό που υπάρχει στην κείμενη νομοθεσία, η οποία δεν ορίζει με ακρίβεια το προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο για την προσκόμιση  των ιατρικών γνωματεύσεων.

Σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού, πεισματικά αρνούνταν ακόμα και την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης η οποία θα βεβαίωνε ότι θα προσκομίζαμε τα εν λόγω δικαιολογητικά συμπληρωματικά σε διάστημα μίας εβδομάδας. Η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται από την συντριπτική  πλειοψηφία των διευθύνσεων Π.Ε/Δ.Ε (με συνηθέστερη μάλιστα χρονική διορία ενός μήνα).

Κατόπιν επικοινωνίας με μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων, που είχε ήδη επικοινωνήσει με την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Αττικής, απευθυνθήκαμε και εμείς στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης για να του γνωστοποιήσουμε το ζήτημα που έχει προκύψει στη συγκεκριμένη διεύθυνση εκπαίδευσης και έχει ως αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά και την παρακώλυση της διαδικασίας ανάληψης υπηρεσίας/τοποθέτησης στα σχολεία κοκ. Υπάλληλος της περιφέρειας μας ενημέρωσε, όπως και την εκπρόσωπο του ΠΕΣΥΘ, ότι η θέση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης είναι ότι αδυνατεί να παρέμβει, καθώς η διευθύντρια εκπαίδευσης  απλά τηρεί τον νόμο.

Όλοι οι παριστάμενοι εκπαιδευτικοί, δεν επιτρέψαμε να επικρατήσει η αλαζονεία της εξουσίας και αποφασίσαμε να παραμείνουμε μέχρι να γίνει δεκτή και η τελευταία αίτηση όσων είχαν παραμείνει στη διεύθυνση εκπαίδευσης ανατολικής Αττικής.

Πολλοί συνάδελφοι, απογοητευμένοι από την ακαμψία της διευθύντριας εκπαίδευσης, αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν τη Δευτέρα ώστε να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Ωστόσο, μεσολαβεί Σαββατοκύριακο μέχρι τη Δευτέρα που η υπηρεσία θα ανοίξει ξανά, με αποτέλεσμα να μην αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή, χάνοντας έτσι τουλάχιστον ένα ημερομίσθιο και ένα ένσημο. Έπειτα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: ποιος γιατρός θα σε δει το Σαββατοκύριακο και αν είναι σοβαρός πώς θα σου δώσει μέσα σε λίγες ώρες τη γνωμάτευση;

Συνάδελφος, έχοντας καταφτάσει στην υπηρεσία από νωρίς το πρωί, και υπό την απειλή της μη ανάληψης υπηρεσίας, επισκέφθηκε στη συνέχεια δημόσια και ιδιωτικά ιατρεία, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ιατρικές γνωματεύσεις (πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό) για να τις προσκομίσει στη διεύθυνση την ίδια μέρα. Μόλις επέστρεψε στην υπηρεσία, και εξαιτίας της σωματικής και ψυχολογικής ταλαιπωρίας που υπέστη, κατέρρευσε μέσα στους χώρους της υπηρεσίας, ανάμεσα μας.

Όσοι λιγοστοί παραμείναμε στη διεύθυνση, μετά από έξι ώρες ταλαιπωρίας, εξυπηρετηθήκαμε χάρη στην επιμονή μας και στην καλή διάθεση διοικητικών υπαλλήλων, από τις διευθύνσεις  Ανατολικής Αττικής, Β’ και Γ’ Αθήνας. Οι άνθρωποι αυτοί, αφού επικοινωνήσαμε μαζί τους, ανταποκρίθηκαν άμεσα και έστειλαν μέσω fax τις περσινές ιατρικές μας γνωματεύσεις! Αυτά τα δύο μαγικά χαρτάκια, μαζί με μία υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσουμε τα καινούρια δικαιολογητικά, έδωσαν επιτέλους τέλος στην πρωτοφανή όσο και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία μας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε τέτοιου είδους πρακτικές και ερμηνείες μιας, ούτως ή άλλως, ρευστής κείμενης νομοθεσίας, που εξαντλούν όλη τους την αυστηρότητα και την τυπολατρία σε βάρος ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Πάνω από όλα όμως, δεν ανεχόμαστε να αντιμετωπιζόμαστε από κανέναν διευθυντή εκπαίδευσης ή οποιοδήποτε διοικητικό στέλεχος ως εκπαιδευτικοί δεύτερης κατηγορίας.

Καλούμε:

  • Τα σωματεία της ανατολικής Αττικής να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιου είδους τιμωρητική στάση απέναντι σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
  • Τις ομοσπονδίες (ΔΟΕ/ΟΛΜΕ) να απαιτήσουν την ακύρωση του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς σε αναπληρωτές και μόνιμους επιβαρύνοντας τους πρώτους με το άγχος μίας τυπικής/επαναλαμβανόμενης και σε πολλές περιπτώσεις δαπανηρής διαδικασίας, που δεν προβλέπεται για τους δεύτερους.
  • Την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’ βάθμιας και Β’ βαθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, ώστε οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να μην γίνονται πλέον θύματα του κάθε διευθυντή εκπαίδευσης και των ορέξεων του!

 

 

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ανατολικής Αττικής

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail