ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΕΛΟΣ, ΖΩΗ ΜΑΓΙΚΗ: ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!

Print Friendly, PDF & Email

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

sidonistikoanapliroton@gmail.com

27/10/2016

 20160217_140445

Με διαρροές στον Τύπο για φρένο και πάγωμα στους 20.000 διορισμούς από τους θεσμούς, φαίνεται να πέφτουν οι αυλαίες στην επί δύο έτη κακοστημένη παράσταση του κυβερνητικού θιάσου: πριν από οποιονδήποτε διορισμό απαιτείται η εξαντλητική αξιολόγηση του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού. Η αξιολόγηση-χειραγώγηση-απόλυση, αφού αποτράπηκε σε σημαντικό βαθμό μετά τη μαζική άρνηση του κόσμου της εκπαίδευσης την προηγούμενη τριετία, βρίσκεται προ των πυλών για νέους γύρους διαθεσιμότητας  και απολύσεων των μόνιμων πια συναδέλφων. Άλλωστε το κυβερνητικό υπόμνημα Λιάκου είναι σαφές: «κάμψη των αντιστάσεων των εκπαιδευτικών και στρατολόγηση νέου δυναμικού αποφοίτων». Θέλετε να διοριστείτε; Ζητήστε απολύσεις μονίμων. Κι αφού κάνετε τη δουλειά θα σας αποζημιώσουμε με το δικό σας χαρτί απόλυσης…

Ξεκάθαρο είναι το κυβερνητικό σχέδιο σε κάθε επίπεδο:

      • Αλλάζει ριζικά το τοπίο σε όλη την εκπαίδευση με νέους γύρους καταργήσεων και συγχωνεύσεων νηπιαγωγείων-δημοτικών-γυμνασίων και λυκείων, που θα σημάνει την καρατόμηση των μορφωτικών δικαιωμάτων χιλιάδων μαθητών και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας μονίμων και αναπληρωτών δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών.
      • Εισάγεται η τηλεκπαίδευση για τις απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Άλλωστε, και στη ρημαγμένη από το ΔΝΤ Ουγκάντα δεν υπάρχουν σχολεία και 70 μαθητές ανά εκπαιδευτικό κάνουν μάθημα κάτω από τα δέντρα.
      • Καταργούνται ή περιορίζονται δραστικά τα τελευταία χρόνια οι ώρες των γνωστικών αντικειμένων: θεατρικής, μουσικής, εικαστικής, φυσικής αγωγής και ξενόγλωσσης εκπαίδευσης με ταυτόχρονη μείωση των ωρών δασκάλων και κατάργηση του υπεύθυνου ολοήμερου στο δημοτικό, οι ξένες γλώσσες, τα αρχαία και τα νέα ελληνικά, η φυσική, η χημεία, η πληροφορική, τα εργαστηριακά μαθήματα στο γυμνάσιο, τα λύκεια και τα ΕΠΑΛ, με στόχο την οριστική απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών που κράτησαν όρθιο εδώ και μια δεκαετία το δημόσιο σχολείο. Την ίδια στιγμή το ολοήμερο νηπιαγωγείο μετατρέπεται σε παραπρόγραμμα- παιδοφυλακτήριο, διευκολύνοντας την ενδεχόμενη μετάβασή του στους δήμους ή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
      • Εξαγγέλλεται τετραετές γυμνάσιο και διετές αριστοκρατικό λύκειο για λίγους κι εκλεκτούς μαθητές με τράπεζα θεμάτων, που θα ξεκληρίσει με αλλεπάλληλες εξετάσεις τους εφήβους. Η μεγάλη πλειονότητα της μαθητικής νεολαίας θα πεταχτεί στα 16 της εκτός της τυπικής σχολικής εκπαίδευσης σε κάθε λόγής μεταγυμνασιακά ΙΕΚ και ΕΠΑΣ και θα εξωθηθεί στην φτηνή κατάρτιση, τη μαθητεία-απλήρωτη εργασία με το καρότο της γνωριμίας με εργοδότες και της μετέπειτα επαγγελματικής αποκατάστασης τους.
      • Το νέο διετές ΕΠΑΛ, δεν θα είναι ούτε επαγγελματικό ούτε τεχνικό, αλλά Τεχνολογικό, ενώ δε  θα παρέχει πτυχίο αλλά μόνο απολυτήριο και πιστοποιητικό στα δύο χρόνια σπουδών. Πτυχίο ή πιστοποιητικό τεχνικής και επαγγελματικής επάρκειας θα δίνεται στο μεταλυκειακό έτος της κατάρτισης και της μαθητείας. Οι αλλαγές αυτές είναι βασικά προαπαιτούμενα του 3ου μνημόνιου της «για δεύτερη φορά αριστεράς» για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, καθώς μέχρι το 2017, το 33% των εκπαιδευομένων να συμμετέχουν στη μαθητεία. Όπως ξεκάθαρα και ξεδιάντροπα αναφέρεται στο υπόμνημα Λιάκου «ο εκσυγχρονισμός των γνωστικών αντικειμένων, με κριτήριο όχι να βολευτούν δεκάδες ειδικότητες που έχουν παρεισφρήσει (!) σε αυτά, αλλά τα ΕΠΑΛ να απαντήσουν στις προκλήσεις της εποχής»! Δηλαδή η πλειονότητα των ειδικοτήτων θα περάσουν στις ΕΠΑΣ και την κατάρτιση, εκτός λυκειακής βαθμίδας και στα αναδιαμορφωμένα ΕΠΑΛ θα μείνουν ελάχιστες από τους σημερινούς τομείς και ειδικότητες.

Εν ολίγοις μας καλούν όχι μόνο να συναινέσουμε στο δικό μας ευέλικτο εργασιακό καθεστώς, αλλά και να εκπαιδεύσουμε τους μαθητές μας ώστε να μπουν αδιαμαρτύρητα στη μαθητεία και την απλήρωτη εργασία. Μας καλούν να ξεχάσουμε ότι 10.000 συνάδελφοι αναπληρωτές παραμένουν απολυμένοι και  ότι άλλη μια φορά όλες/όλοι θα απολυθούμε τον Ιούνη.

Από τη δική μας πλευρά λέμε μόνο: ΑΡΚΕΤΑ! Όσο συνάδελφοι θεωρούνται νούμερα στις λίστες του ΟΑΕΔ και περιμένουν να δουν το όνομά τους σε μια επόμενη φάση ολιγάριθμων προσλήψεων, όσο οι νέοι απόφοιτοι πετιούνται στην ανεργία και τη μαύρη εργασία, επειδή διαχρονικά κυβερνήσεις και υπουργείο «φρόντισαν» για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου πετσοκόβοντας θέσεις εργασίας, θα είμαστε στον δρόμο!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς ΤΩΡΑ / Κατάργηση της ελαστικής εργασίας

-Κανένα προσοντολόγιο / Όχι στην αξιολόγηση

-Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail