ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

 

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ»                         8 Μαΐου 2017

 

Το τρέχον σχολικό έτος οδεύει προς το τέλος του, ωστόσο όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον Κλάδο είναι ανοιχτά. Όπως συνηθίζεται και η παρούσα κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πεπατημένη και θα νομοθετήσει μέσα σε χρόνο που θεωρεί πως οι αντιδράσεις θα είναι οι μικρότερες δυνατές, προσπαθώντας να αξιοποιήσει και την περίοδο του καλοκαιριού.

Πρώτα απ’ όλα είναι το 4ο μνημόνιο, το οποίο «καθορογράφεται» και έρχεται ως οδοστρωτήρας να σαρώσει ότι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος, ό, τι είχε απομείνει από την εφαρμογή των πρώτων μνημονίων. Τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση είναι πολύ χειρότερα από τις διαρροές που υπήρχαν στον τύπο και δεν αφήνουν κανένα τμήμα του πληθυσμού ανεπηρέαστο.

  • Προχωρούν ακάθεκτοι στην πλήρη αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καθημερινά αποδομούνται οι εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.
  • Συμφώνησαν να περικόψουν τις κύριες συντάξεις έως 18% και όσο επιπλέον χρειαστεί από τις επικουρικές.

Ασφαλώς και ο τομέας της εκπαίδευσης έχει την τιμητική του σε συνδυασμό με ό,τι προετοιμάζεται για τη επόμενα έτη με τη σφραγίδα του ΔΝΤ και της εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ.

  • Υποχρηματοδότηση των σχολικών μονάδων με ταυτόχρονη είσοδος ιδιωτών στην ανάληψη του κόστους συντήρησης και λειτουργία τους καθώς και όλο και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των γονέων.
  • Μηδενικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, κάλυψη των κενών με πρόσληψη αναπληρωτών και περεταίρω ελαστικοποίηση των εργασιακων δικαιωμάτων. Οι συνάδελφοι αναπληρωτές σε μόνιμη ομηρία.
  • Μαγείρεμα για τον νέο τρόπο επιλογής των στελεχών τη στιγμή που εδώ και μήνες ήταν γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην ουσία της και, το λιγότερο, το υπουργείο Παιδείας όφειλε να έχει φέρει προς διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα το νέο σύστημα που οραματίζεται.
  • Υπάρχει το σαβαρότατο θέμα της αξιολόγησης  που αποτελεί δέσμευση της χώρας προς τους «θεσμούς» και από την πλευρά του υπουργείου το θέμα δεν ξακαθαρίζεται παρά μόνο με άτυπες διαρροές στον τύπο. Ο Κλάδος όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν δε θα δεχτεί καμία αξιολόγηση-χειραγώγηση τιμωριτικού χαρακτήρα που θα έχει στο στόχαστρό της τον εκπαιδευτικό.
  • Το ζήτημα με τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νηπιαγωγείου και με την υποβάθμιση που δέχτηκε από φέτος ο θεσμός, σε σχέση με τη λειτουργία του Ολοήμερου. Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή θεσμοθετημένη από το κράτος είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα.
  • Ο θεσμός της Ειδικής Αγωγής βρίσκεται στο στόχαστρο με συνεχόμενη μείωση της χρηματοδότησής της και αλλαγές των δομών της προς το δυσμενέστερο για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.
  • Αποσπασματικές προσεγγίσεις για το τεράστιο θέμα με τα προσφυγόπουλα που κάνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση ακόμα χειρότερη, γιατί ούτε στα παιδιά προσφέρουμε αυτά που δικαιούνται ούτε οι συνάδελφοι  μπορούν, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες  να προσφέρουν σύμφωνα με τις δυνατότητες και τη θέλησή τους.

Είναι θέματα που έρχονται από το παρελθόν, άλυτα, διαχρονικά αλλά και ζητήματα νέα που έρχονται να προστεθούν δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφυκτικό στη λειτουργία των σχολείων.

Τα ζητήματα ποτέ δε λύθηκαν ούτε περιμένοντας…ούτε με τη στείρα άρνηση και ένα μόνιμο όχι.

Απαιτείται σχεδιασμός και αγώνας κινηματικού χαρακτήρα, καταρχήν να πείσουμε αλλά και να πιέσουμε για τα δίκαια αιτήματα του Κλάδου που βρίσκονται στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους.

Σας καλούμε να συμμετέχουμε ΟΛΟΙ:

  • Στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 17 Μαΐου
  • Στην Τακτική Γ.Σ. του Συλλόγου την Πέμπτη 18 Μαΐου στο 3ο ΔΣ Κορωπίου

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail