ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από την παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Σαρωνικού

Print Friendly, PDF & Email

                                     

ΑΠ 155 /9-5-19                                          Προς: τα μέλη, Δήμαρχο Σαρωνικού

μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σαρωνικού, υποψήφους για Δήμο Σαρωνικού

Κοιν. Δ/νση  Π.Ε. Αν . Αττικής

 

Με εκπροσώπηση πολλών νηπιαγωγών από όλα σχεδόν τα νηπιαγωγεία του Δήμου Σαρωνικού, του Δ.Σ. του συλλόγου μας, συναδέλφων δασκάλων την Τρίτη 7/5 πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμαρχο Σαρωνικού.

Μεταφέραμε στο δήμαρχο τις θέσεις του συλλόγου όπως αυτές καταγράφτηκαν, μετά από την τοποθέτηση –εισήγησή και απόφαση του στο Δημοτικό Συμβούλιο για την «περί ανάκλησης εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής». Του καταλογίσαμε ευθύνη για τη σύγχυση που δημιούργησε στην τοπική κοινωνία κατά την κρίσιμη περίοδο των εγγραφών που διανύουμε. Καταστήσαμε σαφές ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή που είχε συνυπογράψει την ένταξη του Δήμου στην υποχρεωτικότητα, είναι υπεύθυνη για την νομιμότητα και την εφαρμογή της.

Από την πλευρά του συλλόγου ζητήθηκαν τα εξής:

  • Να ανακαλέσει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του Δελτίου Τύπου 2/5/19 για τα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχή μας, για το επιστημονικό εκπαιδευτικό έργο των συναδέλφων νηπιαγωγών και κατ΄ επέκταση για τις ίδιες τις νηπιαγωγούς. Να ανακοινώσει δημόσια ότι οι εγγραφές σύμφωνα με το νόμο γίνονται αποκλειστικά και υποχρεωτικά στα νηπιαγωγεία.
  • Να δεσμευτεί ότι θα λάβει όλα τα μέτρα για την κάλυψη όλων των αναγκών της σχ. στέγης εφόσον στην Π. Φώκαια η αίθουσα είναι ήδη τοποθετημένη. Η κάλυψη της ανάγκης μιας αίθουσας στη Σαρωνίδα δρομολογείται εύκολα είτε με την αξιοποίηση χώρων από το παρακείμενο Δημοτικό και την ενοποίηση με το υπάρχον νηπιαγωγείο είτε με ενοικίαση. Η ανάγκη για το 2ο Ν/Γ Καλυβίων με τη διαθέσιμη από το Υπουργείο αίθουσα είναι άμεσα αντιμετωπίσιμη.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος

Ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για παρανόηση τόσο από μας τους εκπαιδευτικούς , όσο από και την τοπική κοινωνία καθώς η απόφαση του Δ.Σ. δε συνιστά de facto αναστολή της δίχρονης προσχολικής και κατόπιν αυτού αυτοδίκαια οι εγγραφές συνεχίζονται αποκλειστικά στο Ν/Γ. Έδωσε την εξήγηση ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε χαρακτήρα αιτήματος εξαίρεσης , για την επόμενη χρονιά, προς το Υπουργείο από τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και όχι άμεση αναστολή. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου και σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν αλλάζει στο βαθμό που το Υπουργείο δεν επανέλθει με νέα ρύθμιση εξαίρεσης του Δήμου .

Δικαιολόγησε ότι το περιεχόμενο του Δ.Τ. του Δήμου απευθυνόταν στο σύλλογο «Κ. Σωτηρίου» και απαντούσε αποκλειστικά στην ανακοίνωση του συλλόγου μας περί ανευθυνότητας και ανικανότητας του Δημάρχου . Παρόλ΄ αυτά δεν εξήγησε στις διαμαρτυρόμενες νηπιαγωγούς γιατί επιτέθηκε και απαξίωσε το δημόσιο σχολείο και το έργο τους αν ο στόχος ήταν ο σύλλογος που εξέδωσε το κείμενο που, και  όπως ανέφερε, είχε στοιχεία «προσωπικής επίθεσης».

Επίσης οι νηπιαγωγοί ανέδειξαν πόσο στο παρελθόν ο δήμαρχος τις εκθείαζε και τώρα κάνει το ανάποδο.

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα της σχ. στέγης συνέχισε να θέτει ζήτημα όχι μόνο για το 2ο  Ν/Γ Καλυβίων αλλά και για τη Σαρωνίδα, που όπως προαναφέραμε, είναι αποκλειστικά ζήτημα βούλησης η εξεύρεση λύσης .

Επικαλέστηκε ότι επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο δήμος αδυνατεί να προχωρήσει σε έργα πλην τα κατ΄ εξαίρεση και επείγοντα ζητήματα. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα αναγκαία και επιπλέον δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενοικίαση χώρων.

Ουδέποτε εξήγησε γιατί από το Νοέμβριο που συνυπέγραφε μέχρι τώρα, δεν έκανε την προετοιμασία ενώ στην ουσία δεν εξήγησε, στη βάση του έκτακτου και επείγοντος, γιατί δεν μπορούσε να γίνει ένα έργο βάσης 50 τμ στο οποίο όλοι θα είναι σύμφωνοι αφού πρόκειται για την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Δεν απάντησε αν   ο ισχυρισμός του σημαίνει ότι ο δήμος και όλοι οι δήμοι θα τελούν σε παράλυση ο Δήμος για τους υπολοίπους 4 μήνες μέχρι την αλλαγή της δημοτικής αρχής!!!

Δεν εξήγησε στις παριστάμενες νηπιαγωγούς γιατί δόθηκε από παιδικό σταθμό του Δήμου αίτηση επανεγγραφής σε προνήπιο, γεγονός που αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την ένταση της παραπληροφόρησης και της σύγχυσης που συνειδητά ασκούν στην τοπική κοινωνία με ευθύνη του δημάρχου.

Απάντησε ότι το παραπάνω δεν έγινε σε γνώση του και θα το διερευνήσει. Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζει τη μη νομιμότητά του και την απαγόρευση λόγω του ισχύοντος νόμου να γίνονται οι εγγραφές στον παιδικό σταθμό.

Στην επιμονή του συλλόγου να εκδώσει δελτίο τύπου που θα δημοσιοποιεί με υπεύθυνη ενημέρωση τη διαδικασία εγγραφής των προνηπίων αρνήθηκε, αδικαιολόγητα, να το πράξει . Κατέληξε ότι οι όποιες ανακοινώσεις, θα γίνουν μετά από την ολοκλήρωση επαφών και απαντήσεων από τη Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής και το Υπουργείο και μετά την οριστική απάντηση στο αίτημά του.

Παραθέσαμε τα προβλήματα που δημιουργεί όλη αυτή χρονοκαθυστέρηση με επαφές και αμφιβόλου χρονικής δέσμευσης απαντήσεις από το Υπουργείο καθώς 20/5 ολοκληρώνονται οι εγγραφές και δρομολογείται ο προγραμματισμός χωρισμού τμημάτων και στελέχωσης με το αντίστοιχο εκπαιδευτικό προσωπικό. Όσο κωλυσιεργεί τη δημόσια τοποθέτηση του θα είναι υπεύθυνος για τον λάθος προγραμματισμό εκπαιδευτικού προσωπικού και αιθουσών. Επέμεινε αδικαιολόγητα ότι θα πράξει ανάλογα με τις επαφές που θα επιδιώξει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο δεσμευτικό χρονικό ορίζοντα των ενεργειών του!!!

Στο κάλεσμα μας για τοποθέτηση, πάνω στο θέμα της νόμιμης εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής, σε συνδυασμούς και υποψηφίους , μόνο ένας δημ. Σύμβουλος, ένας επικεφαλής και μια υποψήφια δημοτικού συνδυασμού , ανταποκρίθηκαν.

Ως σύλλογος εκπαιδευτικών δε θα επιτρέψουμε παιχνίδια στην πλάτη των παιδιών. Απαιτούμε να εφαρμοστεί κανονικά η δίχρονη προσχολική αγωγή με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Καταληκτικά και βοηθητικά της αποδόμησης  όλης της επιχειρηματολογίας του Δημάρχου

Την επομένη της συνάντησης και μέχρι να εκδώσουμε το δελτίο τύπου αυτό,  μας καταγγέλθηκε ότι με την ανοχή του  δημάρχου μοιράστηκε  στους γονείς του παιδικού σταθμού το Δελτίο Τύπου με το οποίο επιτίθεται στο δημόσιο νηπιαγωγείο και τις νηπιαγωγούς. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο επικίνδυνα λειτουργεί ο δήμαρχος στο θέμα αυτό.

Με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης ενημερωθήκαμε την ίδια κιόλας ημέρα από  το Υπουργείο και τη Δ/νση Αν. Αττικής ότι κανένα έγγραφο –αιτήματος εξαίρεσης δεν είχε αποσταλεί από το Δήμο Σαρωνικού. Η  μοναδική ενέργεια ενημέρωσης του Υπουργείου και αποστολή αιτήματος εξαίρεσης εστάλη μόλις σήμερα ( 9/5) μέσω  της Δ/νσης  Αν. Αττικής.

    Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                                                                        Ο γραμματέας

Βιολέττα Πατέλη                                                                                Γιάννης Ρούπας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail