Δελτίο τύπου και video από την παρέμβαση του Συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού με στόχο την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο.

Με εκπροσώπηση από την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο  του  συλλόγου, παρουσία εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων που κατέθεσε και την απόφαση στήριξης στην  υποχρεωτική  δίχρονη  προσχολική αγωγή με  πλήρως εξοπλισμένα και με νόμιμη άδεια κτίρια  και αρκετούς ενδιαφερόμενους  γονείς πραγματοποιήθηκε η παρέμβαση του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου»  στο Δ.Σ.

Θέσαμε στους παρόντες δημοτικούς συμβούλους το επείγον του θέματος στέγασης των ήδη 35 εγγεγραμμένων παιδιών =2 τμήματα στη Δημοτική κοινότητα Καλυβίων και των  10 παιδιών  στη Σαρωνίδα= 1 τμήμα επιπλέον   βάσει της τελευταίας μας ανακοίνωσης.

Ζητήσαμε να μπει το θέμα έγκρισης της δαπάνης και όλων των αναγκαίων μέτρων για την εξασφάλιση της στέγασης των νηπίων προ ημερησίας διάταξης  και να εγκριθεί  άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επιμείναμε στο ζήτημα του επείγοντος καθώς ακόμη κι αν δρομολογηθούν οι όποιες διαδικασίες και εγκριθούν οι δαπάνες ο χρόνος που απομένει μέχρι το Σεπτέμβρη  είναι ελάχιστος.

Τονίσαμε ότι όλα θα έπρεπε να έχουν γίνει «χθες»  εφόσον  από την ψήφιση του νόμου το Φλεβάρη του 2018 είναι γνωστή η προοπτική αυτή ενώ από το  Νοέμβριο του ΄18 είχε συνυπογράψει  εκπρόσωπος  του Δήμου την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής  προσχολικής μαζί με το Σύλλογο «Κ. Σωτηρίου» και τη Δ/νση Π.Ε. και γνώριζε  πολύ καλά τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους  που απαντήθηκαν από την πρόεδρο.

Ακολούθησε η  τοποθέτηση του Δημάρχου που κινήθηκε στη λογική προηγούμενων προφορικών και γραπτών δημοσίων ανακοινώσεών του για την αντίθεσή του στο θεσμό της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής.  Θέσεις οι οποίες αποτέλεσαν κατ΄ εκτίμησή μας και την αιτία  των καθυστερήσεων εξασφάλισης στέγης των νηπίων στο Δήμο.

Ενημέρωσε ότι  παρά τις αντιρρήσεις που είχε ο Δήμος- από την αρχή της θεσμοθέτησης της υποχρεωτικότητας της φοίτησης των προνηπίων- παράλληλα είχε αιτηθεί  5 αίθουσες. Καταληκτικά όμως υπήρξε  έγκριση μιας αίθουσας. Δεν παρουσίασε, βέβαια, καμία άλλη έγκαιρη ενέργεια του Δήμου.

Για τις τελευταίες ενέργειες του Δήμου μετά τις εκλογές 26 Μαΐου, τις εγγραφές και τις κινητοποιήσεις μας ενημέρωσε ότι:

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου επισκέφθηκε το Ν/Γ Σαρωνίδας  και διερεύνησε και αποτύπωσε τις ανάγκες και τις δυνατότητες  επίλυσης σχ. στέγης με  διαμόρφωση μιας επιπλέον αίθουσας  από το παρακείμενο κτίριο της παλαιάς τοπικής κοινότητας  σε συνεργασία με τον πρόεδρο Α΄ βάθμιας που έχει επιληφθεί του θέματος. Δήλωσε  ότι θα δοθεί μια έκτακτη επιχορήγηση στην  Α΄  βάθμια σχολική επιτροπή ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Απαραίτητο για αυτό είναι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου και  γι΄ αυτό προηγείται οικονομική επιτροπή που θα υπολογίσει επακριβώς το ύψος της δαπάνης. Δεσμεύτηκε ότι στα τέλη της πρώτης εβδομάδας του Ιούλη ή στην αρχή της δεύτερης εβδομάδας του μήνα  θα μπει ως θέμα στην Η.Δ. του συμβουλίου. Αυτή την εξήγηση έδωσε για την απουσία του θέματος από την Η.Δ.  της 15ης συνεδρίασης.

Για τα Καλύβια πρότεινε τη διάθεση των 2 αιθουσών του ΚΔΑΠ που στεγάζεται μέσα στον οικιστικό ιστό των Καλυβίων επειδή όμως δεν μπορεί να συστεγαστεί η λειτουργία των 2 θεσμών νηπιαγωγείου και Κέντρου Δημιουργικής απασχόλησης, επανέρχεται και ζητά 2 επιπλέον αίθουσες από το Υπουργείο που θα τοποθετηθούν στο παρακείμενο του 2ου Ν/Γ  Καλυβίων οικόπεδο προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.

Από τον  αντιδήμαρχο Παιδείας που επικοινωνεί με την Π.Ε. Αν. Αττικής  επιβεβαιώθηκε ότι  οι  ενέργειες είναι εντατικές και οι εξοπλισμένες αίθουσες που θα έρθουν από το Υπουργείο θα διευκολύνουν τη διαδικασία. Έθεσε στο Δήμαρχο το ζήτημα της δαπάνης των έργων  (ύδρευσης, αποχέτευσης και βάσεις) που πρέπει να δρομολογηθούν για να λειτουργήσουν οι αίθουσες στα Καλύβια  και έκρινε ότι ο χρόνος είναι επαρκής για τις εργασίες αυτές. Τόνισε την αναγκαιότητα της έκτακτης δαπάνης με αναλυτική αναφορά (ράμπες, τουαλέτα, κουζίνα, πόρτες κλπ)  τη σπουδαιότητα  και το μέγεθος  έργου  μετατροπής της αίθουσας στη Σαρωνίδα.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  έκλεισε τη συζήτηση με την προκλητική τοποθέτηση της ενάντια στο θεσμό της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής / εκπαίδευσης σε πλήρη απόσταση με την παιδαγωγική και τις ανάγκες των παιδιών και με επιθετικά σχόλια για τους εκπαιδευτικούς και το κίνημά τους περί «συντεχνίας» ενώ δεν έδωσε την ευκαιρία περαιτέρω  τοποθέτησης στους εκπροσώπους του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» παρά τα επίμονα αιτήματα τους. Επέμεινε σε μια διχαστική λογική αντιπαράθεσης μεταξύ  εργαζόμενων  στους παιδικούς σταθμούς  και στα δημόσια νηπιαγωγεία  ενώ δεν μας έδωσε απάντηση γιατί δε δρομολόγησαν ως δημοτική αρχή τη μετατροπή των παιδικών σταθμών σε βρεφονηπιακούς, γιατί δεν έχουν λύσει την κάλυψη όλων των αιτημάτων των γονέων χωρίς voucher και τροφεία σε αυτούς. Καταληκτικά εκείνη πρότεινε και προέταξε  να παραχωρηθεί το ΚΔΑΠ για τη λειτουργία αποκλειστικά του Νηπιαγωγείου προκειμένου  να διασφαλιστεί  ότι τα παιδιά θα έχουν στέγη το Σεπτέμβριο όχι σε προκατ αίθουσες.

Σημαντική ήταν και η παρουσία γονέων και τα ερωτήματα τους που ζητούσαν άμεσες λύσεις και απαντήσεις από τη Δημοτική αρχή για την ασφαλή στέγαση  των παιδιών τους και την άρνηση σε οποιαδήποτε μετακίνηση προς τα νηπιαγωγεία του  Λαγονησίου και την μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία .

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πραγματοποιήθηκε  λόγω έλλειψης της οριακής  απαρτίας 14 μελών αλλά η συζήτηση που επιβάλαμε ως σύλλογος εκπαιδευτικών βοήθησε να γίνει απολύτως κατανοητό το πρόβλημα σε μεγάλο μέρος Δημοτικών συμβούλων και υποχρέωσε τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί συγκεκριμένα και να δεσμευτεί για όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε το Σεπτέμβριο να είναι όλες οι αναγκαίες αίθουσες έτοιμες.

Καλούμε όλους τους δημοτικούς  συμβούλους  να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της κατοχυρωμένης υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής/ εκπαίδευσης με αξιοπρεπείς όρους όπως ταιριάζει στα παιδιά μας. Παρακολουθούμε το θέμα και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την  άμεση, σύγχρονη και ασφαλή στέγη όλων των μαθητών μας τόσο άμεσα από το Σεπτέμβριο όσο και με μόνιμες λύσεις και ίδρυση και λειτουργία και επιπλέον νηπιαγωγείου ( ίδρυση 5ου  Νηπιαγωγείου  στα Καλύβια).

Είμαστε σε επικοινωνία με την Ένωση Γονέων Δήμου Σαρωνικού για περαιτέρω ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τη στέγαση των μαθητών και κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων ευθύνης μας.

Είμαστε στη διάθεση των γονέων και συλλόγων γονέων για οποιοδήποτε θέμα αφορά τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα  όλων  των παιδιών  4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο – στη δημόσια εκπαίδευση με αξιοπρεπείς συνθήκες!

Παραθέτουμε το video από την παρέμβασή μας  28/6/19  όπως αυτό κάλυψε ο Paraktios.

ΔΣ Σαρωνικού 28/6/19, χωρίς απαρτία και παρέμβαση Συλλόγου “Κ ΣΩΤΗΡΙΟΥ” για την προσχολική αγωγή στο Δήμο. video