Δελτίο τύπου από τη σύσκεψη συντονισμού των συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ Τετάρτη 12/9/18. (προτάσεις για το Πρόγραμμα Δράσης – Άμεση προκήρυξη Απεργίας – Αποχής από την αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση (ν. 4547/18)- έναρξη αγώνων με πανελλαδική κινητοποίηση στις 28 Σεπτέμβρη)

Την Τετάρτη 12/9 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ της Αττικής ύστερα από πρόσκληση του συλλόγου ΠΕ “Κώστα Σωτηρίου” με στόχο το συντονισμό της δράσης των εκπαιδευτικών σωματείων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι ΣΕΠΕ : Κ. Σωτηρίου, Αιγάλεω, Α΄ Αθηνών. Αριστοτέλης,  Αθηνά,    Ν. Σμύρνης, Βάρναλης – Ελευσίνας, Ανω Λιοσίων Ζεφυρίου Φυλής, Παρθενώνας , οι ΕΛΜΕ : Ανω Λιοσίων Ζεφύρι Φυλή και Ε΄ΕΛΜΕ Αθήνας. Συμμετείχαν παρατηρητές από Δ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ Αν Αττικής, Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας και ΣΕΠΕ Περικλής και ΠΡΟΟΔΟΣ – Πειραιά. Συμμετείχε ακόμα το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιορίστων.

Στη συζήτηση κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών σωματείων οι παρακάτω εκτιμήσεις:

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συμπίπτει με την προσπάθεια κυβέρνησης και ΕΕ να μας πείσουν ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια και αντιστρέφεται η πορεία για τους εργαζόμενους και το λαό την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεσμεύεται να διατηρήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους ανέγγιχτους και συνεχίσει την εφαρμογή των μέτρων για τα ματωμένα δημοσιονομικά πλεονάσματα, που έχει συμφωνήσει μέχρι το 2060. Τα Μνημόνια μετασχηματίζονται σε μόνιμη αυστηρή τήρηση του συμφώνου σταθερότητας της ΕΕ.

Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ περιορίστηκε σε αναιμικές οικονομικές εξαγγελίες για όσους βρίσκονται στην απόλυτη φτώχεια ενώ ακόμα και αυτές παίρνονται πίσω στην πλειοψηφία τους καθώς θα εφαρμοστούν όλες οι ψηφισμένες περικοπές (μείωση αφορολόγητου, συντάξεις κλπ). Την ίδια στιγμή οι εξαγγελίες πριμοδοτούν το κεφάλαιο (μείωση των φορολογικών συντελεστών κλπ). Όρος για όλα όμως είναι η συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.

Η αντιπολίτευση – όλα τα Μνημονιακά κόμματα – μιλούν για “παροχολογία” στηρίζοντας με τον τρόπο τους την απαρέγκλιτη τήρηση των μνημονιακών συμφωνιών με την ΕΕ.

Κυβέρνηση, ΕΕ, μνημονιακά κόμματα και κεφάλαιο θέλουν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος κόντρα στο Χρέος, την ΕΕ, και τα Μνημόνια και πως και δεν πρέπει να έχουμε διεκδικήσεις πραγματικής βελτίωσης της ζωής των εργαζόμενων με αποκατάσταση των κλεμμένων και των απωλειών τους. Επιτρέπεται μόνο κάποια “ψίχουλα” που βρίσκονται στα επιτρεπτά όρια της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου. Χαρακτηριστική η παρέμβαση του ΣΕΒ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυξήσεις πάνω από 1%!!!

Ανάλογη είναι η στάση της κυβέρνησης και στην εκπαίδευση. Πίσω από τους διθυράμβους για “επιστροφή στην κανονικότητα” και το “όλα στη θέση τους” από την πρώτη μέρα προσπαθούν να κρύψουν :

• Τους μηδενικούς διορισμούς και την ομηρία χιλιάδων αναπληρωτών που χωρίς αυτούς το δημόσιο σχολείο θα κατέρρεε – αυτό αποδεικνύουν οι 19000 αναπληρωτές της Α φάσης για να ξεκινήσουν τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς να καλύψουν όλες τις αναγκες.
  • Την καθημερινότητα με τις περικοπές τμημάτων, τα κενά, την αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, την καταργηση των ολιγομελών τμημάτων, τις ηλεκτρονικές εγγραφές και τις μετακινήσεις μαθητών, τον τεμαχισμό της “παράλληλης στήριξης” σε κομματάκια, τα κλειστά – υπολειτουργούντα ολοήμερα, τα αντιπαιδαγωγικά προγράμμα με εκπαιδευτικούς λάστιχο πρωί – απόγευμα και ακόμα και σε 5 σχολεία, την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας.
  • Την άρνηση καθολικής δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής/εκπαιδευσης ενώ χιλιάδες προνήπια μένουν εκτός νηπιαγωγείων Ταυτόχρονα, χιλιάδες παιδιά ηλικίας έως 4 ετών μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

Η εξαγγελία του Τσίπρα στη ΔΕΘ, για 4500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή αποτελεί από τη μια συνέχεια του εμπαιγμού ανέξοδων εξαγγελιών για διορισμούς (10, 20 χιλιάδων διορισμών ) καθώς δε συνοδεύονται από δέσμευση πότε και με τι κονδύλια θα πραγματοποιηθούν, ενώ από την άλλη μεγαλώνουν τις ανησυχίες για ακύρωση των μόνιμων διορισμών – μιλάει για προσλήψεις γενικώς – τόσο στην ειδική όσο και σ’ όλη την εκπαίδευση την οποία όμως βγάζει έξω από τη συζήτηση!

Μ αυτές τις “χάντρες σε ιθαγενείς” θέλει να επιβάλει την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης σε συμφωνία με την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, με το προσοντολόγιο, την απαξίωση της προϋπηρεσίας και την ανατροπή των πινάκων ακόμα και για τις προσλήψεις των αναπληρωτών.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν επιθετικά τις αντιδραστικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις με άμεση προετοιμασία των δομών για την εφαρμογή του μοντέλου διοίκησης και ελέγχου για την επιβολή της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης (Συντονιστές, ΠΕΚΕΣ κλπ) ενώ εξαγγέλει το ακόμα πιο ταξικό Νέο Λύκειο και προωθεί τη μαθητεία.

Η πρόταση του Υπουργείου παιδείας για το νέο Λύκειο που πάει για ψήφιση το τέλος του 2018 και ξεκινά με τους μαθητές της Β΄Λυκείου σηματοδοτεί “συρρίκνωση” του Λυκείου με μετατροπή της Γ΄Λυκείου σε φροντιστηριακή και προπαρασκευστική τάξη για τα ΑΕΙ με εξοστρακισμό της γενικής μόρφωσης. Οδηγεί σε ένταση των ταξικών φραγμών με  διπλούς εξεταστικούς κόφτες για την απόκτηση του απολυτηρίου με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε ομάδες σχολείων και πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στις περιζήτητες σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος του Υπουργείου παιδείας είναι η μαζική έξοδος των φτωχών παιδιών από το Λύκειο και η στροφή προς μια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση πλήρως υποταγμένη στις ανάγκες της αγοράς με μαθητεία και κακοπληρωμένη ευέλικτη εργασία σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Επιδιώκει τη μείωση των εισακτέων και κατ΄επέκταση τη μείωση του μεγέθους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Το νέο Λύκειο αποτελεί μια βαθιά αντιδραστική τομή νεοφιλελεύθερης τομής που συνδέεται με το σύνολο της Εκπαίδευσης.

Απέναντι σ όλα αυτά και την ιδιόμορφη προεκλογική περίοδο που ανοίγουν, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να διεκδικήσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, όσα τους έκλεψαν και όσα δικαιούμαστε για αξιοπρεπή ζωή και να αποτρέψουμε τη λαίλαπα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που συνεχίζονται χωρίς σταματημό και απειλούν τη ζωή όλων μας.

Σ αυτή την κατεύθυνση κατατέθηκαν από συμμετέχοντες, οι παρακάτω προτάσεις για την κοινή δράση των εκπαιδευτικών σωματείων και όλου του εκπαιδευτικού κινήματος :

1. Να ακυρώσουμε την νέα προσπάθεια επιβολής της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης με το νέο νόμο για τις δομές της εκπαίδευσης. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα αιφνιδιασμό με την ολοκλήρωση της επιλογής των συντονιστών εκπαίδευσης και τα ΠΕΚΕΣ. Ο νόμος είναι σε ισχύ και δεν δικαιολογείται καμιά αναμονή και ολιγωρία στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που δεν έχουν ακόμα κηρύξει ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας και αξιολογησης στελεχών του ν 4547/2018 (νόμος για τις δομές) και να προετοιμάσουν τον κλάδο απέναντι σε κάθε απόπειρα του Υπ Παιδείας να την εφαρμόσει. Πρόσκληση σε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία να προσυπογράψουμε την άμεση προκήρυξη απεργίας αποχής από τα πρωτοβάθμια σωματεία απαιτώντας αυτό να υιοθετηθεί και από τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικοί όλης της χώρας.(θα αποσταλεί σχέδιο για κοινή απόφαση Απεργίας-Αποχής)
  2. Δεν αποδεχόμαστε καμιά περικοπή (τάξεις, ειδική, παράλληλη στήριξη, ολιγομελή κλπ), καμιά υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών εκπαιδευτικών και καμιά αυθαιρεσία στις υπηρεσιακές μεταβολές και τοποθετήσεις. Οργάνωση αγωνιστικών παρεμβάσεων – συγκεντρώσεων στις Δνσεις και τις περιφέρειες. Επιδίωξη το επόμενο διάστημα κοινής κινητοποίησης στην περιφέρεια ανάλογα με τις εξελίξεις.
  3. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί με βάση το πτυχίο και την προυπηρεσία για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών. Άμεσος διορισμός όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση, ίσα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών είναι στόχοι αδιαπραγμάτευτοι και πρέπει ΤΩΡΑ να ικανοποιηθούν. Δεν αποδεχόμαστε κανένα εκβιασμό. Όχι σε νέο συστημα πρόσληψης με προσόντα και ΑΣΕΠ. Μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες διορισμούς νέων εκπαιδευτικών με την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αιτημάτων (αριθμός μαθητών στην τάξη, ανάγκες σχολείων κλπ) και τη μείωση του ωραρίου και του συντάξιμου χρόνου.
  4. Στα “ψίχουλα” κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου αντιπαραθέτουμε τις βασικές διεκδικήσεις που για μας σημαίνουν τη σύγκρουση και έξοδο από τα μνημόνια και όποιους τα επιβάλουν για μια αξιοπρεπή ζωή για τους εργαζόμενους. Θέλουμε ΤΩΡΑ :
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς με κάλυψη των απωλειών από τα Μνημόνια. Άμεση επιστροφή του 13 και 14ου μισθού. Αναγνώριση των χρόνων 16-17 για τα ΜΚ.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
  • Κατάργηση όλων των αντασφαλιστικών νόμων (Κατρουγκαλου, Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, Πετραλιά, Ρέππα, Σιούφα). Αυξήσεις στις συντάξεις και μείωση των συντάξιμων χρόνων στα 58 και 55 για τις γυναίκες.
  • Μείωση του εργάσιμου χρόνου. Μείωση του διδακτικού ωραρίου με επαναφορά του ωραρίου μείον δύο ώρες στη ΔΕ και μείωση του ωραρίου της ΠΕ στο επίπεδο της ΔΕ.
  1. Όχι στο νέο Λύκειο και την αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση – Όχι στην αποπομπή μαθητών από τη δημόσια εκπαίδευση σε κανένα επίπεδο από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο.
  2. Άμεση καθολική δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή / εκπαίδευση – Να ανακοινωθεί τωρα το ΦΕΚ για όλη τη χώρα
  3. Προτάθηκε η ανάγκη τα εκπαιδευτικά σωματεία να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού σχεδίου εκπαιδευτικής και εργατικής αντεπίθεσης, που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του μνημονιακού μπλοκ στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων με όρους σύγκρουσης και ανατροπής, πραγματικούς και όχι συμβολικούς αγώνες, με περιεχόμενο “τα θέλουμε όλα πίσω” και στόχο τη νίκη.
  4. Η φετινή χρονιά πρέπει να ανοίξει με ένα νέο γύρο αποφασιστικών αγώνων με συνέχεια και απεργιακή κλιμάκωση και αποφασιστικότητα για Νίκη. Να πιάσουμε το νήμα των αγώνων ενάντια στην ελαστική εργασία για μόνιμους διορισμούς της περσινής χρονιάς και να ενώσουμε τον αγώνα αυτό με τον αγώνα για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για ζωή με αξιοπρέπεια για όλους καθώς και με τον αγώνα με όλη την κοινωνία ενάντια στην αντιδραστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Προτείνεται ένας πρώτος αγωνιστικός σταθμός σε όλη τη χώρα με αιχμή τα παραπάνω ζητήματα τέλος Σεπτέμβρη – ενδεικτικά στις 28 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί πρόταση και δηλώθηκε η ετοιμότητα για όποια μικρή μετακίνηση της στο βαθμό που θα διευκολύνεται η συμφωνία, κατά το δυνατό, όλων των φορέων της εκπαίδευσης καθώς πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλουμε στη συγκέντρωση των αγωνιστικών δυνάμεών και να μην υπάρξουν διαφορετικές ημερομηνίες.

Καλούμε σε άμεση οργάνωση του αγώνα από τα κάτω με προοπτική τη συνέχεια και την κλιμάκωση πανεκπαιδευτικά και πανεργατικά. Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) να πάρουν άμεσα αντίστοιχη απόφαση.

1. Προτάθηκε η δημιουργία επιτροπής αναπληρωτών σε κάθε σύλλογο.
  2. Τα εκπαιδευτικά σωματεία καταδικάζουν την αστυνομοκρατία και την παρουσία αστυνομίας στις δράσεις των σωματείων τόσο με βάση την πρόσφατη περίπτωση του συλλόγου Περικλή όσο και άλλων σωματείων στο παρελθόν (θα αποσταλεί κοινό ψήφισμα για υπογραφή από τα σωματεία)

12/9/2018