Γράμμα προς τους γονείς μαθητών προσχολικής αγωγής

Print Friendly, PDF & Email

Γράψτε τα παιδιά σας 4-6 στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής σας

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών μας για διετή υποχρεωτική φοίτηση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο

Ενιαία 14χρονη Δημόσια Δωρεάν Εκπ/ση για όλα τα παιδιάΕνιαίο 12χρονο σχολείο

με 2χρονη Υποχρεωτική προσχολική αγωγή/εκπαίδευση

Αποκλειστικά στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο σε όλη την χώρα!

Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα!  Όχι voucher/κουπόνια/τροφεία/αποκέντρωση!

Αγαπητοί  γονείς,

Την περίοδο αυτή κορυφώνεται ένας μεγάλος αγώνας  χρόνων,  εκπαιδευτικών και γονέων,   για την άμεση και καθολική  θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 χρόνων.

Από την κυβέρνηση ενώ ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, η φοίτηση για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-2019, κατά δήμους, στα πλαίσια τριετίας αντί για άμεση εφαρμογή της παντού, δεν προχώρησε σε γενναία κρατική χρηματοδότηση και αναγόρευσε τους Δήμους σε καθοριστικό παράγοντα για ένα μέτρο που η ίδια θεσμοθέτησε.

Στην πραγματικότητα, με την πρώτη Κοινη Υπ. Απόφαση που εκδόθηκε για το 2018-19 η πλειοψηφία των προνηπίων (4-5 ετών) παραμένει εκτός  της υποχρεωτικής φοίτησης στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο ένα τμήμα στο σπίτι και ένα τμήμα σε παιδικούς σταθμούς με voucher, τροφεία, ελαστικές σχέσεις εργασίας των εργαζόμενων στους παιδικούς, χωρίς τη δυνατότητα παρακολούθησης της πρώτης βαθμίδας της οργανωμένης τυπικής εκπαίδευσης ενώ κανένα απολύτως χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει ούτε για την σταδιακή εφαρμογή!

Ως Σωματείο υποστηρίξαμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τη δίχρονη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ και ΚΑΘΟΛΙΚΑ σε ολόκληρη τη χώρα με όλες τις απαραίτητες κρατικές δαπάνες σε  κτίρια – υποδομές και  προσλήψεις αντί να βάζει προϋποθέσεις που την υπονομεύουν στην πράξη.

Αντίθετες με τη σύγχρονη παιδαγωγική  στάθηκαν οι  απόψεις που δυστυχώς υποστηρίχτηκαν από την ΚΕΔΕ και από ορισμένους δημάρχους στην περιοχή μας  ότι δήθεν αυτό αποτελεί συντεχνιακό αίτημα των εκπαιδευτικών, όταν είναι αίτημα πάνω από 50 χρόνων του εκπαιδευτικού κινήματος και της κοινωνίας.

Ποια είναι τα σημαντικά οφέλη που καθιστούν το ρόλο του Δημόσιου Νηπιαγωγείου ιδιαίτερα σημαντικό και αναντικατάστατο για τα παιδιά σας ; Γιατί επιμένουμε τόσο ;

  • Στο Νηπιαγωγείο, που αποτελεί την πρώτη βαθμίδα της οργανωμένης τυπικής Εκπαίδευσης, το παιδί εμπλέκεται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες που υπηρετούν συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους σύμφωνα με το αναλυτικό του πρόγραμμα, συνθήκη η οποία λείπει από τη φιλοξενία στον Παιδικό σταθμό, καθώς αποτελεί δομή αγωγής και φροντίδας και όχι Εκπαίδευσης. Έτσι, καλλιεργείται στον κατάλληλο χρόνο και χωρίς καθυστέρηση η αντίληψη, η συγκρότηση της σκέψης, η άσκηση της προσοχής και η κατάκτηση αφηρημένων εννοιών. Το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου χρησιμοποιεί ως διδακτικό εργαλείο το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί το πιο κατάλληλο μέσο για την ολόπλευρη νοητική, ψυχοσωματική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και για τη συγκρότηση των πρώτων του γνώσεων, αξιών, δεξιοτήτων και ικανοτήτων.
  • Από την άλλη πλευρά, το παιδί επωφελείται από την εμπλοκή του σε κοινωνικοποιητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του νηπιαγωγείου και όσο πιο νωρίς συμβαίνει αυτό, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος που αποκομίζει. Ταυτόχρονα, έχει την ευκαιρία να συγχρωτίζεται και να αλληλεπιδρά με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, κερδίζοντας νοητικά και συναισθηματικά από αυτήν την επικοινωνία, ευκαιρία που απουσιάζει από τον Παιδικό σταθμό.
  • Με τη διετή φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, εξασφαλίζεται ένα σταθερό περιβάλλον ως προς το χώρο-πλαίσιο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται, διευκολύνοντας παράλληλα την προετοιμασία και την ομαλή μετάβαση του παιδιού στην Α΄ Δημοτικού.
  • Στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο είναι θεσμοθετημένη (σε αρκετά νηπιαγωγεία υπάρχει και σε πολλά διεκδικούμε να καλυφθεί) η υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με δομές (Ειδικά νηπιαγωγεία, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη στήριξη) που απουσιάζουν από τους Παιδικούς σταθμούς. Με τον τρόπο αυτό, διευκολύνει την άμβλυνση των ανισοτήτων και ταυτόχρονα λειτουργεί αντισταθμιστικά για παιδιά που προέρχονται από ευάλωτα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα.
  • Τέλος, το Νηπιαγωγείο παρέχει δυνατότητα παρακολούθησης ολοήμερου προγράμματος έως τις 4:00 μμ για τη διευκόλυνση και υποστήριξη των εργαζόμενων γονέων και όσων άλλων το που το επιθυμούν.

Για τους δήμους ευθύνης του συλλόγου μας

Στην ΚΥΑ αυτή, το σχολικό έτος 2018-19,  περιλαμβάνεται από τις περιοχές μας μόνο ο Δήμος Λαυρεωτικής ενώ, με ευθύνη της κυβέρνησης και των Δημάρχων μένουν απ΄ έξω οι δήμοι Σαρωνικού, Κορωπίου, Μαρκοπούλου και Παιανίας- Γλυκών Νερών όπου η πολιτεία δεν υποχρεώνει τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους  στο Δημόσιο Νηπιαγωγεία για να αποφύγει να δώσει θέση σε όλα τα παιδιά 4-5 ετών αν  τα παιδιά δεν εγγραφούν! Αυτό αποτελεί εμπαιγμό!

Εμείς θεωρούμε αυτό μια απαράδεκτη διάκριση. Τα παιδιά μας σ αυτούς τους Δήμους δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού! Σας καλούμε να αγωνιστείτε μαζί μας, γονείς και εκπαιδευτικοί, Εκπαιδευτικά Σωματεία και Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων για να ακυρώσουμε αυτή την διάκριση! Να διεκδικήσουμε μαζί πλήρη κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονη σχολική στέγη.

Είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές, με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των Δήμων δεν προχωράει η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε σύγχρονα σχολικά κτίρια με  ανέγερση νέων  δημόσιων σχολικών κτιρίων. Εδώ βέβαια οφείλουν να τοποθετηθούν και οι Δήμαρχοι που αντί να δώσουν εξηγήσεις  για τις δικές τους ευθύνες και καθυστερήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την παρεχόμενη εκπαίδευση και να δεσμευτούν με συγκεκριμένα μέτρα κάνουν διαπιστώσεις για την ακαταλληλότητα κάποιων νηπιαγωγείων!!!  Σ ορισμένες βέβαια περιπτώσεις αυτές οι τοποθετήσεις είναι προσχηματικές καθώς θέλουν να κρύψουν την αναχρονιστική εναντίωση στην υποχρεωτικότητα της 2χρονης προσχολικής αγωγής ενώ υπάρχουν επιπλέον χώροι – αίθουσες υποδοχής όπως πχ στα Καλύβια, Αγ. Μαρίνα και Κίτσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παιανία και αλλού.

Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα. Είναι δημόσιο αγαθό. 

Το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει το δημόσιο αγαθό της Παιδείας σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως από τα 4 και πάνω έτη στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης στην αποκλειστική ευθύνη του Υπ Παιδείας, όπως επίσης αγωγή και φροντίδα στα παιδιά 0-4 σε δημόσιες δημοτικές δομές (βρεφονηπιακούς σταθμούς) χωρίς δική σας επιβάρυνση. Ως εκπαιδευτικοί απαιτούμε και αγωνιζόμαστε επίσης, ώστε να είναι δωρεάν και δημόσια στους παιδικούς σταθμούς, να καταργηθούν τα τροφεία – δίδακτρα και η πληρωμή από εσάς. Να καταργηθούν τα voucher που στέλνουν χρηματοδότηση στους ιδιώτες και να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση. Να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με εργαζόμενους δούλους χωρίς καμία σταθερή σχέση στους παιδικούς σταθμούς. Το κράτος και η πολιτεία οφείλει να παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τα παιδιά μας!

Αν περάσουν όλα τα παιδιά 4 ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία θα απελευθερωθούν θέσεις για να καλυφθεί η κοινωνική ανάγκη για όλα τα παιδιά μέχρι 4 ετών. Αυτό θα σήμαινε και επιπλέον προσλήψεις προσωπικού καθώς η αναλογία βρεφονηπιοκόμου μειώνεται στα 12 παιδιά σε μικρότερες ηλικίες.

Η φοίτηση των προνηπίων, αντί για τα δημόσια Νηπιαγωγεία, σε παιδικούς σταθμούς δημοτικούς ή ιδιωτικούς μέσω voucher (κουπονιών) θα σημάνει την ιδιωτικοποίηση για πρώτη φορά τμήματος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, την εισαγωγή των διδάκτρων και  του κουπονιού (voucher) στην εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα ευνοείται η ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας με συμβασιούχους κάθε μορφής (προγράμματα ΕΣΠΑ, ωφελούμενους κλπ) στην εκπαίδευση με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις για την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και τα εργασιακά δικαιώματα.

Αγαπητοί γονείς,

Ο αγώνας που δίνεται τώρα είναι κρίσιμος και καθοριστικός για το παρόν και το μέλλον του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και του Δημόσιου Σχολείου.

Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε τον αγώνα αυτό και να δώσουμε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί και γονείς,  αποφασιστικά τη μάχη, διεκδικώντας: .

  • Άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο και ενιαίο 12χρονο δημόσιο, υποχρεωτικό και δωρεάν σχολείο στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης με όλες τις υποστηρικτικές Δομές σε πλήρη ανάπτυξη.
  • Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων και της εκπαίδευσης στους Δήμους
  • Μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών.
  • Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και εξασφάλιση των απαραίτητων κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών.

Γράψτε τα παιδιά σας 4-6 στα δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής σας ώστε να υποχρεωθεί το Υπ. Παιδείας να παρέχει όρους για την φοίτηση όλων των παιδιών

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail