Γράμμα προς τους γονείς των μαθητών μας για διορισμούς εκπαιδευτικών

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 32/ 23-3-2018

Κοινός αγώνας για μόρφωση και μόνιμη δουλειά για όλους
Στις 30 Μάρτη συμμετέχουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 1.30μμ στα Προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Προς τους γονείς των μαθητών μας

Αγαπητοί γονείς,

Εδώ και πάνω από ένα μήνα,  με επανειλημμένες μεγάλες μαχητικές κινητοποιήσεις, οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν το αυτονόητο : να γίνουν μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση και να διοριστούν άμεσα όλοι οι αναπληρωτές που στηρίζουν εδώ και χρόνια τα σχολεία, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων και των μαθητών μας.

 

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις έξω από το Υπουργείο Παιδείας από τη μια με κλειστές πόρτες, μέτρα ασφαλείας,  χημικά, ΜΑΤ, καταστολή και από την άλλη με την αδιαλλαξία των μηδενικών διορισμών που εξήγγειλε και για το 2018 ενώ παρέπεμψε το ενδεχόμενο μόνιμων διορισμών και στο μέλλον, στις καλένδες. «Θα γίνουν σε βάθος 3ετίας μετά το 2019 αν ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση και αν το επιτρέψουν οι θεσμοί»!!! Δηλαδή τα παιδιά μας δεν πρόκειται να αποκτήσουν σταθερό δάσκαλο και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

Αγαπητοί γονείς, γνωρίζετε ότι :

  • Από το 2011 και μετά δεν έχει γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικού;
  • Τα σχολεία μας λειτουργούν εδώ και χρόνια με χιλιάδες αναπληρωτές, που κάθε χρόνο γυρνούν από περιοχή σε περιοχή για να καλύψουν τα χιλιάδες κενά, δηλαδή τις χιλιάδες ανάγκες που υπάρχουν στην εκπαίδευση – τη φετινή σχολική χρονιά ξεπερνούν τις000.  Συνάδελφοι που «αναπληρώνουν τους εαυτούς τους», εγκαταλείποντας σπίτια και οικογένειες για να δουλέψουν σε κάθε γωνιά της χώρας, που κάθε Σεπτέμβρη με μια βαλίτσα στο χέρι μένουν ακόμα και άστεγοι μέχρι να βρουν που θα μείνουν στον τόπο που τοποθετήθηκαν.
  • Υπάρχουν ολόκληρα σχολεία, ειδικά στα νησιά και στις επαρχίες που λειτουργούν σχεδόν μόνο με αναπληρωτές;
  • Υπάρχουν ολόκληρες δομές της εκπαίδευσης, που αφορούν τα πιο ταλαιπωρημένα παιδιά, που λειτουργούν αποκλειστικά με αναπληρωτές, όπως η παράλληλη στήριξη, οι τάξεις ένταξης,  οι τάξεις υποδοχής για τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων;
  • Τα ειδικά σχολεία, που το 80% του προσωπικού τους δεν είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί!
  • Το 90% των αναπληρωτών μισθοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ;

Ας φανταστούμε λοιπόν ότι μια μέρα, οι εκπαιδευτικοί αυτοί «εξαφανίζονται» και δεν υπάρχουν στα σχολειά μας. Τι θα γίνει;  Δεν θα λειτουργεί κανονικά ούτε ένα σχολείο. Κυριολεκτικά.!

«Κλειστές πόρτες» στους εκπαιδευτικούς «ανοιχτές» στους θεσμούς και τις περικοπές.

Σε αυτούς τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που διαδήλωναν το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε τις πόρτες του!

Όμως για κάποιους άλλους τις έχει ορθάνοιχτες: τις έχει για τους «θεσμούς», αυτούς που αποφάσισαν μαζί με τις προηγούμενες και την τωρινή κυβέρνηση ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μας πρέπει να κοπούν, ότι πρέπει να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα, ότι πρέπει τα δημόσια αγαθά να γίνουν ιδιωτικά, ότι τα σπίτια μας πρέπει να τα καταβροχθίσουν οι  τράπεζες. Το Υπουργείο Παιδείας έχει τις πόρτες τους ορθάνοιχτες για τους «εμπειρογνώμονες» του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποφασίζουν μαζί πώς θα δουλέψουν τα σχολεία μας με λιγότερους εκπαιδευτικούς και λιγότερα χρήματα,  πώς θα συγχωνεύσουν σχολεία, πώς θα πεταχτούν τα παιδιά από το Λύκειο, πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία με περισσότερους μαθητές στην τάξη. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας δηλώνει χωρίς ντροπή ότι «είναι λάθος η αντίληψη που έχει η κοινωνία ότι όσο λιγότερα παιδιά είναι στην τάξη, τόσο περισσότερα γράμματα θα μάθουν τα παιδιά. Το παιδί ούτε γράμματα μαθαίνει, ούτε κοινωνικοποιείται όταν είναι σε μικρές τάξεις» !  Με το νέο σχέδιο νόμου διαλύει, ακόμη περισσότερο, την ειδική αγωγή ενώ καταργεί στην πράξη την παράλληλη στήριξη.

Πρέπει να ξέρετε ότι κάθε περικοπή που επιβάλλεται σε εκπαιδευτικούς αντιστοιχεί σε περικοπή μορφωτικού έργου και δυνατοτήτων για τα παιδιά σας.

«Μισή δουλειά, μισή ζωή» για όλους….

Μισή δουλειά, μισή ζωή», φωνάζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Κάποιοι από αυτούς στηρίζουν το δημόσιο σχολείο για πάνω από δέκα χρόνια. Και αφού έχουν γυρίσει την Ελλάδα από τη μιαν άκρη στην άλλη, με μια ξερή υπουργική απόφαση τους λένε κάθε χρόνο ότι «δεν προβλέπονται μόνιμοι διορισμοί για το τρέχον έτος».

Γιατί η μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν θεωρείται πια δικαίωμα. Θέλουν να πιστέψεις ότι το αν εσύ είσαι άνεργος, φταίει το ότι δεν έχεις τα «προσόντα» για να δουλέψεις. Θέλουν να πιστέψεις ότι το πτυχίο που με τόσο κόπο πήρε ή θα πάρει το παιδί σου από το Πανεπιστήμιο είναι ένα κουρελόχαρτο και γι’ αυτό  πρέπει να κυνηγά κι άλλα χαρτιά, χρυσοπληρωμένα τα περισσότερα. Θέλουν να τους ευγνωμονείς όταν μπορέσεις  να βρεις προσωρινή δουλειά στα «οχτάμηνα» της κοινωφελούς εργασίας, ή σε άλλα προγράμματα.  Λες και μπορούμε να ζήσουμε «με το κομμάτι», όπως μας λένε ότι πρέπει να δουλεύουμε…

Φτάνει πια! Κοινός αγώνας για μόρφωση και δουλειά για όλους

Αποφασίσαμε λοιπόν να πούμε «Φτάνει πια»! Μόνιμοι, αναπληρωτές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί λέμε ότι το δημόσιο σχολείο μας  χρειάζεται όλους! Με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτός ο αγώνας δε θα τελειώσει σε μια μέρα. Αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες μας επιβάλλουν τη λιτότητα ή αλλιώς τη φτώχεια για τους περισσότερους από εμάς. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτό θα είναι το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι εμείς ως εργαζόμενοι δε θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην είναι αυτό το μέλλον για τα παιδιά μας.

Δεν ζητάμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας. Ζητάμε να αγωνιστούμε μαζί για το δικαίωμα  στη μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά για όλους ενάντια σε κάθε μορφής ελαστική εργασία. Γιατί η διεκδίκηση αυτή δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς. Αφορά όλους τους άνεργους, αφορά το 40% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν με μερική απασχόληση ή εκείνους που δουλεύουν εκ περιτροπής.

Ζητάμε να αγωνιστούμε μαζί για το δημόσιο σχολείο, για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών σας. Είμαστε βαθιά πεισμένοι ότι όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούμε να δεχτούμε σκυφτοί τη διάλυση του δημόσιου σχολείου και της ζωής μας δεν είναι ανίκητοι!

Στις 30 Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 1:30μμ στα Προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου για μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση και ανατροπή του εκπαιδευτικού Μνημονίου και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα των μαθητών μας και τα δικά μας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail