Σχολική στέγη στο Δήμο Μαρκοπούλου συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο με τους γονείς, την Πέμπτη 25/9 στις 12.30μμ στο 4ο ΔΣ Μαρκοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 96 / 23-9-2014

Προς : Σύλλογο Γονέων 4ου ΔΣ Μαρκοπούλου

Δήμο Μαρκοπούλου, Δ/νση ΠΕ Αν Αττικής

Ένωση και συλλόγους γονέων του Δήμου

Ε΄ΕΛΜΕ Αν. Αττ. , τα μέλη

 

 

Ο Σύλλογος μας χαιρετίζει την απόφαση των γονέων του 4ου ΔΣ Μαρκοπούλου να ενισχύσουν ξανά τον αγώνα για την σχολική στέγη στο σχολείο τους και στον Δήμο ευρύτερα.

Το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Μαρκοπούλου χειροτερεύει ραγδαία. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και επηρεάζει αρνητικά, άμεσα, την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της καθημερινής σχολικής ζωής των παιδιών μας.

 

 Έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός μαθητών στην τάξη εξαντλώντας και ξεπερνώντας πολλές φορές το όριο των 25 μαθητών που προβλέπει ο νόμος (ήδη φέτος υπάρχουν τμήματα 26 μαθητών σε σχολείο του Μαρκοπούλου).
 Γονείς υποχρεώνονται να μετακινούν τα παιδιά τους από το ένα σχολείο στο άλλο, για να “βρούνε θέση”.
 Προνήπια μένουν εκτός του δημόσιου Νηπιαγωγείου στο Μαρκόπουλο και το Πόρτο-Ράφτη, στο όνομα του ότι “δε χωράνε”!!!

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός στο Δήμο για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος περιορίζεται στο να παίρνει κάποια μέτρα “μπαλώματος” της κατάστασης προσθέτοντας μια αίθουσα – συνήθως προκάτ – σε μια αυλή σχολείου και αυτό μόνο μετά από αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών.
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον Δήμο 6 σχολικές μονάδες που λειτουργούν σε νοικιασμένους χώρους (ο Δήμος δίνει πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο μόνο στα ενοίκια) και οι συνθήκες λειτουργίας τους να μην ανταποκρίνονται σε αυτές των προϋποθέσεων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων.
Είναι τραγικό ότι όχι μόνο δεν πάρθηκε κανένα μακρόπνοο σχέδιο όλα αυτά τα χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ούτε τα σχολεία που δρομολογήθηκαν κάτω από τις πιέσεις και τους αγώνες γονέων και εκπαιδευτικών και αποτελούσαν “δέσμευση” των δημοτικών αρχών. Σε αυτά τα πλαίσια δεν έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια:

• Η κατασκευή του Λυκείου στο Πόρτο-Ράφτη (έχει αποδοθεί το οικόπεδο και δεν προχωράει η μελέτη και το σχέδιο).
• Το 4ο Νηπιαγωγείο Μαρκοπούλου που έχει εξασφαλιστεί το οικόπεδο.
• Τα σχέδια για την εξάντληση του συντελεστή δόμησης με κατασκευή επιπλέον κανονικών αιθουσών στο 2ο ΔΣ Μαρκοπούλου (παρότι έχει παρθεί σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο).
• Η αποζημίωση και απαλλοτρίωση του μέρους του χαρακτηρισμένου οικοπέδου για το 2ο Δ.Σ. Πόρτο-Ράφτη.

Ακόμα και για την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για τη διεκδίκηση 50 στρεμμάτων από τον χώρο του Ιπποδρόμου (παρά τις ενστάσεις που έχουμε εκφράσει οι εκπαιδευτικοί λόγω του ότι βρίσκεται εντελώς εκτός του ιστού της πόλης) όχι μόνο δεν έχει πει τίποτα η δημοτική αρχή που την αποφάσισε αλλά ενώ προχωράει ραγδαία η ιδιωτικοποίηση του Ιππόδρομου και το ξεπούλημα και της έκτασης του στον ιδιώτη επενδυτή – ο οποίος φυσικά δε θα “χαρίσει” την έκταση στον Δήμο- δεν υπάρχει καμία αντίδραση για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας ούτε και αυτού του σχεδίου που η δημοτική αρχή πρότεινε ως λύση στο πρόβλημα!

Αυτά είναι αποτέλεσμα του αρνητικού συνδυασμού:
 της πολιτικής των περικοπών τμημάτων και εκπαιδευτικών και του προϋπολογισμού για την Παιδεία που επιβάλει η καταστροφική πολιτική των Μνημονίων από την κυβέρνηση–ΕΕ- ΔΝΤ.
 Της κατάργησης του ΟΣΚ και της περικοπής των πόρων και για τη σχολική στέγη, της ιδιωτικοποίησης ακόμα και της κατασκευής σχολικής στέγης με τα ΣΔΙΤ που τελικά κοστίζουν πολύ περισσότερο στον ελληνικό λαό, είτε των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που και αυτά “στερεύουν” από χρήματα.
 της έλλειψης ουσιαστικού σχεδιασμού του Δήμου και της μεγάλης ολιγωρίας του για τη σχολική στέγη

Όλα αυτά οδηγούν στην υπονόμευση ακόμα και διάλυση του δημόσιου σχολείου και του δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά.

Οργιζόμαστε, γιατί ενώ το πρόβλημα της σχολικής στέγης οξυνόταν στην περιοχή την ίδια στιγμή κατασκευάζονταν μεγάλα έργα (ολυμπιακά και άλλα ) για τα οποία όχι μόνο διατέθηκαν τεράστια κονδύλια αλλά ξεπεράστηκαν τάχιστα τα όποια προβλήματα με τη γη, τους όρους δόμησης κλπ. Αντίθετα τα δημόσια σχολεία δεν μπήκαν ποτέ σε προτεραιότητα ούτε από τις δημοτικές αρχές, ούτε από τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς Παιδείας.

Όλα τα παραπάνω έχουμε θέσει κατά καιρούς τόσο στη δημοτική επιτροπή Παιδείας, όπου θεσμικά συμμετέχουμε, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δυστυχώς δεν είδαμε ανταπόκριση για μια άλλη αντιμετώπιση του θέματος από τη δημοτική αρχή. Αντίθετα θεωρούμε πολύ αρνητική εξέλιξη και πρόκληση από τη μεριά του Δήμου την απάντηση με την οποία εγκαλεί τους γονείς γιατί ζητάν το αυτονόητο για τα παιδιά τους και γιατί δεν βρίσκουν χορηγούς και δεν προσφέρουν εθελοντική εργασία στο σχολείο!!!! είναι απαράδεκτο να πρωτοστατεί ο δήμος στη προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς και των χορηγών που μεταθέτει το κόστος και την ευθύνη από την πολιτεία (Υπ. Παιδείας, Δήμο) στην πλάτη των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Επιτέλους ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟΙ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Ο σύλλογος μας επιδοκιμάζει ως αναγκαία και άμεσα μέτρα που προτείνει η ΓΣ των γονέων του 4ου ΔΣ Μαρκοπούλου για τη διάνοιξη του χώρου, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς ξέρουμε πόσο δύσκολή έχει γίνει η καθημερινότητα των παιδιών και των εκπαιδευτικών στο σχολείο αυτό, με το συνωστισμό των μαθητών που έχει επιβληθεί και την προσθήκη των προκάτ αιθουσών στον ίδιο χώρο.

Ο σύλλογος μας θα συμμετέχει στην κινητοποίηση που αποφάσισαν οι γονείς του 4ου ΔΣ Μαρκοπούλου και καλεί τους εκπαιδευτικούς του σχολείου αλλά και ευρύτερα να συμμετέχουν.

Για να διευκολύνουμε τη συμμετοχή στην κινητοποίηση προκηρύσσουμε στάση εργασίας μίας ώρας από 12.40 μέχρι 1.40μμ για τους εκπαιδευτικούς του 4ου ΔΣ Μαρκοπούλου αλλά και όποιον άλλο συνάδελφο από τα σχολεία του Δήμου θέλει να συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Ο σύλλογός μας θα ανταποκριθεί και θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην ανάδειξη και τη διεκδίκηση σύγχρονης, ασφαλούς και δημόσιας σχολικής στέγης για όλα τα παιδιά του Δήμου και στο συντονισμό όλων των συλλόγων γονέων και άλλων φορέων του Δήμου.

ypografes syllogos

 

 

Ακόμη :

Διαβάσετε   εδώ  την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ  από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δ.Σ. Μαρκοπούλου

Την Παρασκευή 19/9/2014, η ΓΣ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δ.Σ. Μαρκοπούλου, συζήτησε και αποφάσισε τα εξής…..

Διαβάστε    εδώ την αλληλογραφία του συλλόγου με το Δήμαρχο Μεσογαίας

και εδώ   την προκλητική απάντηση του Δημάρχου

“Στα πλαίσια αυτά, περιμένουμε από εσάς, όπως έκαναν και άλλοι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και την δική σας συνεισφορά, π.χ. στην εξεύρεση μικρών αλλά πολύτιμων, χορηγιών, στην προσφορά εθελοντικής προσωπικής εργασίας εκ μέρους σας…….”

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail