ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

‘ΒΡΕ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ’

ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεριμνήσει, έτσι ώστε η εκπαίδευση που θα παρέχεται θα συμπεριλαμβάνει και θα είναι υπέρ των μαθητών με αναπηρία οι οποίοι θα παρακολουθούν εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε Τμήματα Ένταξης και θα δέχονται, όταν αυτό είναι αναγκαίο, προνοιακή, ψυχολογική και ψυχιατρική στήριξη εντός του σχολείου από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες, μετά από συνεργασία με τους γονείς, το σύλλογο διδασκόντων, τους Συμβούλους της Γενικής, Ειδικής και Προσχολικής Αγωγής», (Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΥΓΗ 22-06-2014). ΣΗΜΕΡΑ: ‘Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις. 15-2-2016. Παράγραφος 5: «Στην υποπερίπτωση αα΄της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν3699/2008 (Α΄ 199) προστίθενται εδάφια, ως ακολούθως: «Σκοπός των ΤΕ είναι η πλήρης ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία στο σχολικό περιβάλλον μέσα από ειδικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Ο εκπαιδευτικός του ΤΕ υποστηρίζει τους μαθητές εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους, σε συνεργασία με του εκπαιδευτικούς των τάξεων, με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και των διδακτικών πρακτικών καθώς και την κατάλληλη προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα μελλοντικής υποστήριξης αυτών εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους».’

Επιχειρεί να αλλάξει τα πάντα το Υπουργείο Παιδείας στην ειδική αγωγή, αν γίνει νόμος του κράτους η νέα τροπολογία, για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας-κατάργηση; των Τμημάτων Ένταξης και τούτο, γιατί  καταργώντας το Τ. Ε. ο δάσκαλος αυτού του Τμήματος, θα έχει ρόλο παράλληλης στήριξης μέσα στη σχολική μονάδα όχι σε ένα αλλά σε πολύ περισσότερα παιδιά.

Αλήθεια, μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συνεκπαίδευση στα σχολεία που υπήρχαν Τ. Ε.; Και βέβαια υπήρχε… Τι θέλει λοιπόν να κάνει το υπουργείο; Θέλει να μεταφέρει όλη την ειδική αγωγή μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ στο όνομα της «συνεκπαίδευσης». Δυστυχώς στο βωμό των μνημονιακών επιταγών και της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και η παρούσα κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά αιφνιδιάζει και μάλιστα τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Δικδικούμε τα αυτονόητα, το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση με βάση τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές και μορφωτικές τους ανάγκες, στελέχωση της εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Συντασσόμαστε με την ανακοίνωση της ΠΕΣΕΑ και ζητούμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας. Η ενταξιακή πολιτική δεν υλοποιείται με την αλλοίωση/κατάργηση θεσμών που έχουν προσφέρει και εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικό έργο στα πλαίσια της σχολικής μονάδας. Αντί αποσπασματικών νομοθετικών ρυθμίσεων η ειδική αγωγή και εκπαίδευση των ΑμΑ και των ΑμΕΕΑ χρειάζεται:

•  ενίσχυση του υποστηρικτικού ρόλου τους των Τμημάτων Ένταξης, •   ίδρυση Τμήματος Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, •    επαναλειτουργία του θεσμού της Μετεκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, •    άμεσοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ με τα ίδια κριτήρια διορισμού που ισχύουν σε όλη την εκπαίδευση, •     αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης, •    ενιαίος Νόμος για την Εκπαίδευση. Η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, που έχει ως βασική σχολική δομή το γενικό σχολείο στην δωδεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

ΕΝΟΤΗΤΑΑΓΩΝΑΣΑΝΑΤΡΟΠΗ