Ασύλληπτες καταγγελίες (Ισπανού διασώστη, Καλύμνιας, άρθρο Ν.York Times) για το δράμα των προσφύγων(φωτο – βιντεο) και την εγκληματική στάση της FRONTEX.

Print Friendly, PDF & Email

Oscar Camps, Ισπανός διασώστης: Ντρέπομαι για την Ευρώπη – H Frontex έμεινε άπραγη

oscar 2

 Η μαρτυρία του Oscar Camps του εθελοντή ναυαγοσώστη από την Ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms, που αποτελείται από επαγγελματίες ναυαγοσώστες οι οποίοι ήρθαν στη Λέσβο για να διασώσουν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που περνούν το Αιγαίο, είναι συγκλονιστική. Και καταδεικνύει με τον πιο απτό, κατηγορηματικό, σπαρακτικό τρόπο, τόσο το έγκλημα που διαπράττεται εκεί όσο και τους δράστες.

“Τους είδα να πεθαίνουν, δεν ήξερα ποιον να σώσω. Ντρέπομαι για την Ευρώπη“, λέει ο άνθρωπος που καθημερινά σώζει αθώες ανθρώπινες ψυχές. Και κατηγορεί ευθέως την περιβόητη FRONTEX λέγοντας ότι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να σώσουν όσους πάλευαν με τα κύματα. “Εριξαν σχοινιά και τους κοιτούσαν να πνίγονται, Οσοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες στη τραγωδία έχουν ευθύνη”, τονίζει.

 «Έπρεπε να διαλέξω και να επιλέξω ποιον θα σώσω, τη μητέρα που πνίγεται, ή τα παιδιά που δεν μπορούν να κολυμπήσουν, ή τον πατέρα που πνίγεται γιατί όλη η οικογένεια του έχει γαντζωθεί πάνω του. Χθες καταφέραμε να σώσουμε 242 άτομα συνολικά, αλλά πάνω από 50 πέθαναν.Τους είδα να πεθαίνουν. Ήταν τρομερό. Είμαστε τσακισμένοι, σωματικά και ψυχολογικά. Και ντρέπομαι για την Ευρώπη », λέει ο Oscar Camps.

μκο οσκαρ

Την Τετάρτη (28 Οκτ 2015), 242 πρόσφυγες διασώθηκαν από ανατροπή σκάφους που μετέφερε περίπου 300 άτομα  Τουλάχιστον 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο ανατολικό Αιγαίο μεταξύ των οποίων 7 παιδιά. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται από αυτό το ατύχημα.

«Τούρκοι και Έλληνες ψαράδες έσπευσαν στη βάρκα των προσφύγων και ξεκίνησαν τη διάσωση ανθρώπων. Ήταν συγκλονιστικό. Ανεβήκαμε στο πλοίο για να πάρουμε τα παιδιά, επειδή [οι πρόσφυγες] είπαν ότι δεν είχαν τη δύναμη να τα σηκώσουν. Το σκάφος της Frontex δεν έκανε τίποτα, το μόνο που έκαναν είναι να ρίξουν σχοινιά σε όσους πνίγονταν, όπως στις ταινίες, και έμειναν εκεί στο κατάστρωμα του πλοίου τους, βλέποντας ανθρώπους να πεθαίνουν. Αναρωτιέμαι τι θα έκαναν αν συγγενείς τους πνιγόντουσαν στη θάλασσα. Ήταν φρικτό. Όσοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες σε αυτή τη τραγωδία φέρουν ευθύνη», λέει ο Όσκαρ για το πλοίο της Frontex, ένα σκάφος ακτοφυλακής της ΕΕ με νορβηγική σημαία.

πηγή: Humans of the Refuge

Μετάφραση για το Kollect: Θ. Αγγελόπουλος)

Τραγική νύχτα στο λιμάνι της Καλύμνου

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Καλύμνου, όταν το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε για νέο ναυάγιο με πρόσφυγες ανοιχτά του νησιού. 150 άνθρωποι, πολλά νεκρά παιδιά αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες. Συναγερμός σήμανε και στο Νοσοκομείο της Καλύμνου όπου μεταφέρθηκαν πολλοί πρόσφυγες σε κρίσιμη κατάσταση με τους γιατρούς του ιδρύματος να ζητούν επειγόντως από τον κόσμο ρούχα για τους διασωθέντες οι οποίοι ήταν βρεγμένοι μέχρι το κόκκαλο.

 

Τα όσα έγραψε στις 4 τα ξημερώματα στο λογαριασμό της στο facebook η Νίνα Γεωργιάδου από την Ομάδα Στήριξης Προσφύγων και Μεταναστών Καλύμνου περιγράφουν τις τραγικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στο λιμάνι:

«4:00 ξημερώματα Παρασκευής, 30/10/2015. Γυρίσαμε απ’ το λιμάνι. Μια τραγική νύχτα. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το πόσοι χάθηκαν. Οι 100 περίπου ζωντανοί σπαρταρούσαν απ’ το κρύο και τον τρόμο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν πάνω από 30 σε απερίγραπτα θλιβερή κατάσταση. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που δεν ξέρουν τι απέγιναν δικοί τους άνθρωποι. Μεγάλος θρήνος. Και κάτι μωρά ξεπαγιασμένα. Ο Majd, 10 χρονών ήρθε ασυνόδευτος. Βούλιαξε, κολύμπησε, ξεπάγιασε, και τώρα τρέμει στην αγκαλιά μου σαν πουλάκι. Δεν έχει σταματήσει το κλάμα. Ήρθαν αρκετοί Καλύμνιοι στο λιμάνι και τους βγάλαμε τις κάλτσες για να τις δώσουμε στους ξεπαγιασμένους. Ξεφτίλα. Λέω: Το κλάμα του Majd και ο θρήνος της μάνας που της κατάπιε η θάλασσα το μωρό της και τα βογγητά της σημερινής νύχτας να γίνουν εφιάλτες για όσους μετρούν εισπράξεις απ’ τον πόλεμο, για όσους ορθώνουν φράχτες και για όσους, σε συνόδους κορυφής, αποφασίζουν τις χωματερές των ανθρώπων. Πέρα από τη στήριξη στον κυνηγημένο κόσμο, πρέπει να βγάλουμε φωνή. Ουρλιαχτό. ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ, ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ» 

Πηγή:https://kalymnosola.wordpress.com

Όταν οι Σύροι φτάνουν στη Σκάλα Μυτιλήνης, εξαιρετικό ολιγόλεπτο βίντεο, του Κ. Πλιάκου

“Βρισκόμαστε στη Σκάλα και αυτή τη στιγμή ακριβώς πίσω μου φτάνουν βάρκες από την Τουρκία. Έχουμε μετρήσει μέχρι στιγμή περίπου 20 βάρκες.”

Δείτε εδώ το βίντεο

Καταγγελίες στη Λέσβο για Frontex, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση – Άρθρο γροθιά στους New York Times

Δημοσίευμα στους NYT αναφέρει πως γιατροί και εθελοντές από όλη την Ευρώπη καταγγέλλουν την έλλειψη επίσημης βοήθειας και υποστήριξης, κατηγορούν τις δυνάμεις της Frontex για παρακώλυση του έργου διασώσεων αντί υποστήριξης και εκφράζουν οργή για την έλλειψη οιασδήποτε υλικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελληνική κυβέρνηση και τους μεγάλους οργανισμούς, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αναλυτικά:

Άρθρο – γροθιά στο στομάχι, δημοσίευσε χθες – μετά τους τραγικούς θανάτους μικρών παιδιών στις ακτές της Λέσβου – η κορυφαία αμερικανική εφημερίδα New York Times, για τους εθελοντές που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασώσουν πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν κατά εκατοντάδες καθημερινά στο νησί. «Καθώς περισσότερα παιδιά πνίγονται, εθελοντές στο ελληνικό νησί λένε ότι οι διασώσεις είναι στα χέρια τους», αναφέρει ο τίτλος του άρθρου, που παραθέτει σπαρακτικές μαρτυρίες εθελοντών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ανθρωπιστικών οργανώσεων που επιχειρούν στο νησί, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ντόπιων χωριανών και ψαράδων στην περιοχή Μολύβου Λέσβου, όπου εκτυλίσσονται τραγικές στιγμές. Γιατροί και εθελοντές από όλη την Ευρώπη καταγγέλλουν την έλλειψη επίσημης βοήθειας και υποστήριξης, κατηγορούν τις δυνάμεις της Frontex για παρακώλυση του έργου διασώσεων αντί υποστήριξης και εκφράζουν οργή για την έλλειψη οιασδήποτε υλικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελληνική κυβέρνηση και τους μεγάλους οργανισμούς, όπως η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το μακροσκελές άρθρο των New York Times παραθέτει, επίσης, βίντεο από δραματικές διασώσεις και προσπάθειες ανάνηψης προσφυγόπουλων στις ακτές της Λέσβου, τραβηγμένο από εθελοντές. Αίσθηση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι στο κείμενο αναφέρεται πως ένα ρουμανικό ελικόπτερο της Frontex δημιούργησε πρόβλημα σε διασώσεις, γιατί πετούσε πολύ χαμηλά, προκαλώντας κύματα κατά τη διάρκεια διάσωσης από Ισπανούς ναυαγοσώστες – εθελοντές, που επιχειρούν στο νησί επί ώρες. Επίσης, το κείμενο καταγγέλλει νορβηγικό πλήρωμα της Frontex ότι δεν βοήθησε στη διάσωση μετά το μεγάλο ναυάγιο της Τρίτης, αλλά στον ιστότοπό της η Frontex αναφέρει ότι ήταν δικές της δυνάμεις που έσωσαν περισσότερους από 240 ανθρώπους. Οι εθελοντές και ανθρωπιστικές οργανώσεις που ήσαν μάρτυρες, αντιθέτως, είπαν ότι οι διασώσεις έγιναν από το Λιμενικό, ψαράδες και τους Ισπανούς κατά κύριο λόγο.

βίντεο εδώ

Πηγή: New York Times via astraparis.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail