«Άμεση απόσυρση της πρότασης του υπουργείου παιδείας για τους συναδέλφους μας αναπληρωτές»

Η πρόταση- εισήγηση που κοινοποίησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) και στο δημόσιο διάλογο για το φετινό τρόπο κατάταξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο άστοχη, άδικη και απαράδεκτη. Τα κριτήρια που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για το νέο τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών δημιουργούν τεράστιες ανακατατάξεις στη σειρά του πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε όλες τις ειδικότητες και απέχουν από τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η εισήγηση του Υπουργείου Παιδείας καταστρατηγεί την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με το όριο που θέτει –αναγνώριση έως και 60 μήνες προϋπηρεσίας–, «ξυπνώντας» μνήμες του επαίσχυντου νόμου Διαμαντοπούλου, που καταργούσε στην πράξη, από το 2010, την πραγματική προϋπηρεσία των συναδέλφων. Επίσης, απορία δημιουργεί η αλλαγή του βαθμού συντελεστή μοριοδότησης των χρόνων προϋπηρεσίας.

Η εισήγηση του υπουργείου υποβαθμίζει τον καθημερινό αγώνα των συναδέλφων μας αναπληρωτών που υπηρετούν σε κάθε γωνιά της χώρας, ανατρέπει τον προγραμματισμό τους (ειδικά όσων επέλεξαν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα σύμφωνα με το κίνητρο του διπλασιασμού των μορίων), θα δημιουργήσει κύματα αρνήσεων πρόσληψης (ειδικά όσοι θα έχουν φτάσει τους 60 μήνες προϋπηρεσία) στις ακριτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές και θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου αφού τα περισσότερα σχολεία θα βρίσκονται υποστελεχωμένα διαρκώς… Και το γεγονός ότι αναφέρεται η πρόταση ως προσωρινή, για φέτος, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. διαφωνεί ριζικά με την εισήγηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για το νέο τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης αντίδρασης της ΔΟΕ και της βάσης του εκπαιδευτικού κόσμου, ώστε η τελική πρόταση για την αλλαγή του τρόπου κατάταξης των αναπληρωτών συναδέλφων να απηχεί στην πράξη τις θέσεις του Κλάδου.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. προτείνει:

• Την κατάργηση του (όποιου) πλαφόν της προϋπηρεσίας που θέτει η συγκεκριμένη εισήγηση και την απρόσκοπτη αναγνώριση όλης της πραγματικής προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Τη διατήρηση του βαθμού συντελεστή μοριοδότησης για κάθε μήνα πραγματικής προϋπηρεσίας με βάσει το παλαιό καθεστώς (1 μόριο κάθε μήνας).
  • Τη διατήρηση του διπλασιασμού των μορίων σε όσους συναδέλφους υπηρέτησαν και υπηρετούν σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες.

Εάν ο υπουργός και η κυβέρνηση ενδιαφέρονται πραγματικά για τους μαθητές, για τους εκπαιδευτικούς και γενικότερα για την στήριξη του δημόσιου σχολείου τότε αρχικά θα έπρεπε να είχαν καταθέσει πλαίσιο μόνιμων διορισμών σε όλες τις πραγματικές ανάγκες και φυσικά ένα μόνιμο πλαίσιο πρόσληψης αναπληρωτών, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δυστυχώς όμως ο προσωρινός τρόπος κατάταξης και πρόσληψης αναπληρωτών, καμία δέσμευση για μόνιμους διορισμούς και οι περιορισμένες πιστώσεις για την επόμενη χρονιά περιγράφουν τη ζοφερότητα που θέλουν να φέρουν στην εκπαίδευση. Ο διάλογος με το υπουργείο έχει νόημα όταν και τα δύο μέρη του διαλόγου προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες του δημόσιου σχολείου, σε διαφορετική περίπτωση καταντά απλά προσχηματικός. Και όπως έχει αποδείξει η ιστορία οι προσχηματικοί διάλογοι κρίνονται πολύ αυστηρά από την κοινωνία.

Καμία ανοχή πλέον σε αυτές τις πολιτικές επιλογές!!!!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.