Τι θα γίνει σε περίπτωση απουσίας νηπιαγωγού ; Να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΠ 73- 1/10/16                        Προς:  Δ/νση ΠΕ Αν Αττικής, ΔΟΕ, μέλη

 

Τι θα γίνει σε περίπτωση απουσίας νηπιαγωγού ; Να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και να σταματήσουν την πίεση και τη μεταφορά της ευθύνης στις /στους συναδέλφους νηπιαγωγούς.

Εκτός από τα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν στο δημόσιο Νηπιαγωγείο ως αποτέλεσμα της νέας υπουργικής απόφασης για το “νέο ενιαίο τύπο νηπιαγωγείου” και έχουμε αναδείξει μαζί με τις νηπιαγωγούς στο σύλλογο μας (για το ωράριο λειτουργίας, τα μεγάλα παιδαγωγικά ζητήματα, την αύξηση του ωραρίου, την υποβάθμιση υπονόμευση του ολοήμερου κ.λ.π) προκύπτουν και καθημερινά προβλήματα λειτουργίας τα οποία αρνείται η διοίκηση, σε όλα τα επίπεδα, να πάρει την ευθύνη να τα λύσει και για άλλη μια φορά μεταφέρονται στις πλάτες των νηπιαγωγών!!!

Συγκεκριμένα: έχει επανειλημμένα τεθεί το ερώτημα του τι θα γίνεται σε περίπτωση απουσίας- άδειας νηπιαγωγού τόσο στην Σχολική σύμβουλο (στα σεμινάρια και στην παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάθεση των πρακτικών) όσο και στη Δ/νση με προφορικά και γραπτά ερωτήματα από συναδέλφους που βρέθηκαν μπρος το πρόβλημα.

ΚΑΝΕΝΑΣ από τη διοίκηση και κυρίως το ίδιο το Υπ. Παιδείας ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ επίσημα και δεσμευτικά  ώστε να αναλάβει και την ευθύνη για την κάθε επιλογή και να αποκαλύψει και το πρόβλημα της ΜΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ!

Από τη μία πλευρά θεωρούν δεδομένο ότι ΔΕ ΘΑ υπάρχει αναπληρωτής για τη θέση της/του απουσιάζοντα νηπιαγωγού !

Από τη άλλη η νέα υπουργική απόφαση απαγορεύει την εναλλαγή των νηπιαγωγών όπως ίσχυε στο παρελθόν και έτσι δεν “επιτρέπεται” η μετακίνηση της απογευματινής νηπιαγωγού το πρωί ώστε να λειτουργήσει το πρωινό και να κλείσει το απογευματινό τμήμα.

Απέναντι σ αυτά τα αντικρουόμενα που προβλέπουν οι ρυθμίσεις του Υπουργείου η Δ/νση, μέσω του γραφείου εκπαιδευτικών θεμάτων, δίνει ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ οδηγία στις συναδέλφους να κλείσουν το απογευματινό τμήμα και να αναλάβει η αντίστοιχη συνάδελφος το πρωινό.  Αυτό όμως υποδεικνύουν στις συναδέλφους νηπιαγωγούς να το αποφασίζουν μόνες τους είτε άτυπα, είτε με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων του νηπιαγωγείου!!!

Δηλαδή:

Η διοίκηση μας λέει ότι η παραβίαση της Υπ. απόφασης για εναλλαγή ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ γενικά αλλά στην περίπτωση απουσίας ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ αρκεί να μην το πει η διοίκηση και το Υπουργείο και να το κάνουν μόνες τους οι συνάδελφοι!!!

Έτσι την απόλυτη ευθύνη για ότι προκύψει ΔΕ ΘΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ η διοίκηση αλλά οι νηπιαγωγοί!

Eίναι προφανές ότι στην περίπτωση που   η απόφαση για να κλείσει το ολοήμερο είναι των νηπιαγωγών και η αντίστοιχη  ευθύνη απέναντι στις απαιτήσεις και προσφυγές οποιουδήποτε γονέα θα είναι αποκλειστικά στις νηπιαγωγούς αφού τόσο το Υπουργείο όσο και η Δ/νση και η σχ. σύμβουλος αρνούνται να δώσουν γραπτή εντολή αναλαμβάνοντας την ευθύνη;

H νηπιαγωγός που δέχεται τις αντιδράσεις των γονέων του κλεισίματος του απογευματινού τμήματος να τους παραπέμπει στη διοίκηση.

Όταν η διοίκηση λέει ότι θα κλείσει το τμήμα να αναλάβει και την ευθύνη.

Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση

  • Όταν πρόκειται για απουσία  νηπιαγωγού στο ολοήμερο τμήμα, μπορεί να γίνεται η η μεταφορά  της απογευματινής βάρδιας στο πρωινό ωράριο μόνο αν ο σύλλογος διδασκόντων έχει πάρει απόφαση με το αρχικό πρακτικό που έχει κοινοποιήσει και σταθερά λειτουργεί το συγκεκριμένο τμήμα με εναλλαγή (όχι το άλλο κλασσικό τμήμα), σύμφωνα με την απόφαση της ΔΟΕ και του συλλόγου. Σε διαφορετική περίπτωση – αν παρά τη θέση του συνδικάτου – ακολουθεί την Υπουργική απόφαση τότε πρέπει να ξέρει ότι αναλαμβάνει  την ευθύνη για την εναλλαγή όσο δε  δίνουν γραπτή εντολή από τη διοίκηση.
  • Μόνος τρόπος για την κάλυψη των συναδέλφων και την αποκατάσταση της λειτουργίας του δημόσιου νηπιαγωγείου είναι η κάλυψη με αναπληρωτή /τρια συνάδελφο των κενών όπως τυπικά προβλέπεται και η κατάργηση της υπουργικής απόφασης για το “νέο ενιαίο τύπο νηπιαγωγείου” επαναφέροντας εκτός των άλλων και το καθεστώς της εναλλαγής και ισότιμης αντιμετώπισης του πρωινού με το απογευματινό τμήμα όσο και των αντίστοιχων νηπιαγωγών.

Καλούμε:

Τη διοίκηση , σε όλα τα επίπεδα,  να αναλάβει τις ευθύνες της και να ΜΗΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ στις συναδέλφους νηπιαγωγούς

Τις συναδέλφους νηπιαγωγούς να ΜΗΝ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ σε προφορικές εντολές που μεταφέρονται μέσω τρίτων, διοικητικών υπαλλήλων, και να υποβάλουν γραπτό ερώτημα για το τι πρέπει να γίνεται στην περίπτωση απουσίας και μόνο αν έχουν γραπτή εντολή να αλλάζουν τη λειτουργία των τμημάτων.
Τους γονείς  να συνεχίσουν να απαιτούν το νόμιμα κατοχυρωμένο δικαίωμά τους  για την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των τμημάτων και την κάλυψη τους με νηπιαγωγούς και να απευθύνονται στη Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής σε περίπτωση καταστρατήγησης αυτού.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail