ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ-ΕΚΡΥΘΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ NΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Print Friendly, PDF & Email

www.nipiagogoi.gr

 ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΑ 1466 ΔΙΘΕΣΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΑ 744    ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ   ΣΕ ΜΟΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΣ !

 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 27 ΠΑΙΔΙΑ

Έκρυθμη κατάσταση έχει δημιουργηθεί στα Νηπιαγωγεία όλης της χώρας και στους γονείς  από την κατάθεση στη Βουλή της διάταξης του Άρθρου 35 «Ρύθμιση θεμάτων  σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης» με την οποία αλλάζει η οργανικότητα των Νηπιαγωγείων και καταργούνται ή υποβιβάζονται οργανικά χιλιάδες Νηπιαγωγεία.

Παραθέτουμε αναλυτικά τα στοιχεία:

Στην επικράτεια για το σχολικό έτος που διανύουμε 1144 Νηπιαγωγεία –συμπεριλαμβανομένων των 254  δυσπρόσιτων, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα  Νηπιαγωγεία της ειδικής αγωγής-  έχουν 14 ή λιγότερα νήπια α’ και β’ ηλικίας  και σύμφωνα με τη διάταξη που προαναφέρθηκε βρίσκονται υπό καθεστώς κατάργησης ή συγχώνευσης. Τα Νηπιαγωγεία αυτά είναι οργανικά ή λειτουργικά μονοθέσια (διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για σχολική μονάδα που λειτουργεί με 1 τμήμα, σε  1 αίθουσα και  με 1 Νηπιαγωγό) και με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, στην πλειονότητά τους, θα σβήσουν από το σχολικό χάρτη.

Στον αριθμό αυτό προστίθενται και 744 τμήματα Νηπιαγωγείων, τα οποία το σχολικό έτος που διανύουμε έχουν οργανικότητα διθέσιου και λειτουργούν με δύο τμήματα (με αριθμό νηπίων α’ και β’ ηλικίας 15-27, 2 αίθουσες και 2 Νηπιαγωγούς), αλλά με την εφαρμογή της νέας διάταξης θα πρέπει να γίνει άμεσα η συγχώνευσή τους σε ένα τμήμα με ένα/μια  Νηπιαγωγό και αριθμό νηπίων α’ και β’ ηλικίας έως 27 (με την εφαρμογή  της ΚΥΑ με ΦΕΚ 2451/1-10-2013 που είναι σε ισχύ  και στην οποία αναφέρεται ότι «…ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και των νηπίων στα νηπιαγωγεία δύναται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό»).

Συνεπώς, αν γινόταν η εφαρμογή της διάταξης τώρα θα καταργoύνταν άμεσα 744 τμήματα Νηπιαγωγείων και οι αντίστοιχες σε αυτά 744 οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών.

Εκτός των όσων προαναφέρθηκαν είναι άγνωστος ο αριθμός των τμημάτων και κατά συνέπεια των οργανικών θέσεων, οι οποίες θα καταργηθούν από τη δημιουργία πολυθέσιων Νηπιαγωγείων (εγκύκλιος με αρ. πρωτ. 211744/ΓΔ4/23-12-2015 με θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-17» στην οποία αναφέρεται η προαγωγή συστεγαζόμενων Νηπιαγωγείων σε 4θέσια έως εξαθέσια). Ο ακριβής αριθμός των τμημάτων που θα καταργηθούν από τη δημιουργία πολυθέσιων Νηπιαγωγείων, θα γίνει γνωστός όταν υπογραφεί η ΚΥΑ για τις μεταβολές σχολικών μονάδων (ίσως τον επόμενο μήνα). Επισημαίνουμε ότι το Συντονιστικό Νηπιαγωγών έχει δηλώσει επανειλημμένα την αντίθεσή του ως προς τη λειτουργία  πολυθέσιων Νηπιαγωγείων και η θέση του είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά τεκμηριωμένη.

Η λογική πίσω από αυτό τον σχεδιασμό είναι,  μέσω της δημιουργίας υπερπληθών τμημάτων, η κατάργηση χιλιάδων οργανικών  θέσεων και κατά συνέπεια η δημιουργία εξαιρετικά μεγάλου –για τα δεδομένα του Νηπιαγωγείου -αριθμού υπεράριθμων Νηπιαγωγών. Αυτός  ο μεγάλος αριθμός πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, σε συνάρτηση με την μεγάλη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και με την ελάττωση του αριθμού των γεννήσεων, θα μηδενίσει τον αριθμό των προσλήψεων μονίμων και αναπληρωτών Νηπιαγωγών και θα οδηγήσει σε εργασιακή επισφάλεια χιλιάδες Νηπιαγωγούς.

Συναδέλφισσες –οι

Συμμετέχουμε όλοι

Στις κινητοποιήσεις  για την απόσυρση της διάταξης του άρθρου 35 για τα Νηπιαγωγεία και του σχεδίου διάταξης που αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2016-2017

–          Την Πέμπτη 21/4/2016 στις 12 το μεσημέρι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας και την ίδια ώρα σε ανάλογες συγκεντρώσεις των Συλλόγων  Εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail