Απορρίπτουμε το σχέδιο Υπ. Απόφασης για την κατάταξη των αναπληρωτών στην ειδική αγωγή. Μόνιμοι διορισμοί τώρα. Όχι σε νέα σφαγιαστικά μέτρα για το λαό. Όλοι στα συλλαλητήρια στις 4/4, 5/4 και 6/4. Διευκολυντική στάση εργασίας συμπληρωματική της ΔΟE / Διαβάστε ακόμα – το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από τη σύσκεψη Συλλογικοτήτων Αναπληρωτών και συλλόγων ΠΕ (συμμετείχε και ο Κ. Σωτηρίου) – αφισάκια Συντονιστικού Αναπληρωτών και ΣΑΤΕΑ

Print Friendly, PDF & Email

 

ΑΠ 111 – 1/4/17                                                                                   Προς: ΔΟΕ, τα μέλη

Ο σύλλογος Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»

 • καταγγέλλει για άλλη μια φορά το πάγωμα των μόνιμων διορισμών – επίσημα και για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον και τη συνέχιση λήψης μέτρων που καταργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και κατασκευάζουν πλεονάσματα για να οδηγήσουν σε υπονόμευση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και σε απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών.
 • καταγγέλλει την ψήφιση της ρύθμισης για την ειδική αγωγή που καταλύει κάθε προϋπόθεση για τη διδασκαλία στην ειδική αγωγή, υπονομεύει τη στήριξη και διδασκαλία των παιδιών με ειδικές ανάγκες και θα οδηγήσει σε απολύσεις αναπληρωτών ενώ καθιερώνει τη δυνατότητα με μια απλή υπ απόφαση να αλλάζει τα κριτήρια πρόσληψης
 • απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη διαδικασία διαβούλευσης για τη νέα Υπ. απόφαση του Υπ. Παιδείας που έρχεται να ανατρέψει τους πίνακες αναπληρωτών, εισάγει το προσοντολόγιο που απαιτεί ο ΟΟΣΑ, αποδυναμώνει την προϋπηρεσία, ενώ προαναγγέλλει τις αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών και στη γενική αγωγή
 • αντιπαλεύει την διευρυνόμενη ελαστικοποίηση της εργασίας και συμμετέχει στηρίζει την καμπάνια για ίσα δικαιώματα των αναπληρωτών υιοθετώντας τα αιτήματα που έχει προσδιορίσει το Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιορίστων
 • καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα μέτρα για τη 2η αξιολόγηση – Κανένα νέο μέτρο ενάντια στο λαό – να μην κλείσει η αξιολόγηση να μην πληρώσουμε το Χρέος κόντρα στο μονόδρομο της ΕΕ απαιτούμε να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση που αυτό δημιούργησε. Συμμετέχουμε στο νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη 6/4, 6:30μμ στα Προπύλαια.

 Ο σύλλογος καλεί όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια για την εκπαίδευση

 • στις 4/4 στις 1μμ στο Υπ. Παιδείας
 • στις 5/4 στις 1μμ στα Προπύλαια με πορεία στο Υπ. Εργασίας και στη Βουλή, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που καλούν ΔΟΕ- ΟΛΜΕ, σύλλογοι εκπαιδευτικών και συλλογικότητες αναπληρωτών
 • στις 6/4 στις 6:30μμ στα Προπύλαια στο παλλαϊκό συλλαλητήριο – την παραμονή του νέου Eurogroup, που οργανώνουν η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για συντονισμό και συλλογικότητες – απόφαση για κάλεσμα στο συλλαλητήριο έχει πάρει και η ΑΔΕΔΥ.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Τρίτη 4/4 και την Τετάρτη 5/4 συμπληρωματικά στην 3ωρη στάση της ΔΟΕ προκηρύσσει μέχρι 3 ακόμα ώρες στάση εργασίας για να τη χρησιμοποιήσει ο κάθε συνάδελφος ανάλογα με το διδακτικό του ωράριο είτε στο πρωινό πρόγραμμα  είτε στο ολοήμερο.

Διευκρινίζουμε ότι ο κάθε συνάδελφος μπορεί να κάνει χρήση είτε την 3ωρη της ΔΟΕ είτε από 1 έως 3 ώρες από το σύλλογο και να καλύψει είτε  μέρος, είτε όλο το ωράριο του τις μέρες αυτές.

 

Ο σύλλογος συμμετείχε στη σύσκεψη συντονισμού που κάλεσε το Συντονιστικό Αναπληρωτών – Αδιορίστων στις 1/4 και συμμετείχαν 12 σύλλογοι ΠΕ καθώς και σύλλογοι και συλλογικότητες αναπληρωτών και επισυνάπτουμε το σχετικό Δελτίο Τύπου που βγήκε από τη σύσκεψη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ-ΙΣΣΩΝ

Αθήνα 1/4/2016

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 01-04-2017 στις 12:00 στην αίθουσα της ΔΟΕ η σύσκεψη που κάλεσε το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών στα πλαίσια της καμπάνιας για τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών-τριών συναδέλφων-ουσών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν με απόφαση οι σύλλογοι ΠΕ: «Αθηνά», Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου- Φυλής, «ο Αριστοτέλης», «Δελμούζος», «Κ. Βάρναλης», Κερατσινίου-Περάματος, «Κ. Σωτηρίου», «Πρόοδος», Σαλαμίνας και τη στηρίζει ο σύλλογος ΠΕ Σύρου-Τήνου-Μυκόνου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν με απόφαση ο ΠΟΣΕΕΠΕΑ, συνάδελφοι από την «ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια»  και οι σύλλογοι αναπληρωτών ΠΣΑΕΠ και ΣΑΤΕΑ. Τέλος, παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν αντιπρόσωποι από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-Ωρομίσθιων καθώς και άλλοι συνάδελφοι.

Κοινό τόπο στη συζήτηση συνιστά ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ενόψει του κλεισίματος της β’ αξιολόγησης, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που προωθούν. Η ελαστική εργασία, η διαρκής κινητικότητα και η ανακύκλωση της ανεργίας αποτελούν κεντρική επιλογή Κυβέρνησης-Κεφαλαίου-ΕΕ, ενώ η μόνιμη και σταθερή εργασία τίθεται υπό αίρεση. Ταυτόχρονα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο· η εκπαίδευση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ελαστική εργασία στην εκπαίδευση. Το ποσοστό των αναπληρωτών-τριών εκπαιδευτικών σε σχέση με το σύνολο του δυναμικού των δημόσιων σχολείων, τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται διαρκώς· αναδεικνύοντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που καλούνται να καλύψουν. Η ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, η διαρκής περιπλάνηση και ανασφάλεια καθώς και οι ανισότητες ως προς τα εργασιακά δικαιώματα (άδειες, μητρότητα) διαμορφώνουν εκπαιδευτικούς πολλαπλών ταχυτήτων.

Την ίδια στιγμή η εκπαιδευτική πολιτική διαμορφώνεται στη βάση των περικοπών και της εξοικονόμησης προσωπικού, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, τεχνητά πλεονάσματα, την αναδιαμόρφωση των ορολόγιων προγραμμάτων, την κατάργηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού ολοημέρου, τη μη προσμέτρηση της ώρας σίτισης και τον εκβιασμό της συμπλήρωσης ωραρίου για την κάλυψη κενών (μαθήματα ειδικοτήτων, παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης). Στο νέο σχολείο ο εκπαιδευτικός καλείται να καλύψει τρύπες, ενώ τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών καταστρατηγούνται.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε το ζήτημα της τροπολογίας και της υπουργικής απόφασης για την ειδική αγωγή και τους αναπληρωτές. Μια τροπολογία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την προαναφερθείσα εκπαιδευτική πολιτική, καθώς εφαρμόζει στην πράξη το νόμο 3848 της Διαμαντοπούλου και εισάγει προσοντολόγιο (κριτήρια μοριοδότησης) απαξιώνοντας πτυχίο και προϋπηρεσία, ενώ επαναφέρει τη μοριοδότηση των σεμιναρίων των 400 ωρών. Τονίστηκε ότι η επίμαχη τροπολογία αποτελεί προάγγελο συνολικών αλλαγών στο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών σε συνέχεια της προηγούμενης απόπειρας του υπουργείου Παιδείας τον περασμένο Απρίλιο, και σηματοδοτεί την επιβολή αξιολόγησης και ατομικού φακέλου προσόντων εκπαιδευτικού. Η όλη διαδικασία μοριοδότησης, με νόμο πια, θα διαμορφώνεται με υπουργικές αποφάσεις που θα ανατρέπουν και θα αναδιατάσσουν διαρκώς τους πίνακες. Με τον τρόπο αυτό οι εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε ένα συνεχή ανταγωνισμό και κυνήγι προσόντων, για μια θέση ελαστικής εργασίας, καθώς στην επίμαχη τροπολογία ορίζεται με σαφήνεια ότι δε θα πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Ταυτόχρονα, εμβαθύνει στην εφαρμογή του νόμου 4415, σύμφωνα με τον οποίο τα χιλιάδες ακάλυπτα κενά στην ειδική αγωγή μπορούν να καλύπτονται από πλεονάσματα ωρών, καταστρατηγώντας το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ως επιτακτική η διεκδίκηση μόνιμων διορισμών όλων των αναπληρωτών με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Τονίστηκε η ανάγκη το εκπαιδευτικό κίνημα ενιαία και αποφασιστικά να ξεπεράσει την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό που το Υπουργείο επιβάλει, προτάσσοντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Αγώνας που πρέπει να συνδεθεί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα σε όλους τους χώρους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους γονείς, τους φοιτητές, τους απολυμένους συναδέλφους, αλλά και τους νέους απόφοιτους.

Στην κατεύθυνση αυτή, και με στόχο την κλιμάκωση και συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων συμφωνήθηκαν:

 • Κινητοποίηση την Τρίτη 4/4 στη 1μμ στο Υπουργείο Παιδείας ενάντια στην τροπολογία και την Υπουργική Απόφαση, απαιτώντας την απόσυρσή της.
 • Συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τετάρτη 5/4 στη 1μμ, παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, όπου θα κατατεθεί υπόμνημα με το σύνολο των εργασιακών διεκδικήσεων για την εξίσωση των αδειών μόνιμων-αναπληρωτών, και πορεία στη Βουλή. Απαιτούμε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας αμέσως μετά το Πάσχα.
 • Νέα κοινή συνέλευση το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη, σε μέρα και ώρα που θα οριστεί το επόμενο διάστημα, με στόχο πολύμορφες δράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις

Αφισάκια του Συντονιστικού αναπληρωτών και Αδιορίστων

1.

2.

αφισάκι κάλεσμα ΣΑΤΕΑ :

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail